Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Η κίνηση που «δείχνει» καραντίνα για το Πάσχα

Την ώρα που όλο και περισσότεροι συζητούν για την άρση τουλάχιστον ορισμένων από τα εν ισχύ περιοριστικά μέτρα, τα οποία προφανώς και έχουν προκαλέσει κόπωση στην πλειοψηφία της κοινωνίας, οι εικόνες του Σαββατοκύριακου προβληματίζουν. 
Χωρίς κανείς να παραγνωρίζει το γεγονός ότι η καραντίνα έχει γίνει βάρος για τους περισσότερους, μετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες, το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στο Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Με όλες τις... πληροφορίες να θέλουν τον καιρό το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να είναι ηλιόλουστος, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν όλα τα σενάρια στο τραπέζι ανοιχτά ακόμα και τα πλέον αυστηρά.
Μία γεύση της λογικής που ως κυρίαρχο στοιχείο έχει την μηδενική ανοχή και επικρατεί στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι η επιλογή του υφυπουργού προστασίας και διαχειρισης κρίσεων να ζητήσει από τους αρμόδιους εισαγγελείς να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον όλων όσοι σε Κέρκυρα και Κουκάκι παραβίασαν τους περιορισμούς και ετέλεσαν την θεία κοινωνία.
“...Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία” 
τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, αποτυπώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμώσει τον νόμο ακόμα και σε ιερωμένους.
Είναι προφανές λοιπόν ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την πορεία των περιοριστικών μέτρων συνολικά.
Στο πλαίσιο αυτό και με φόντο τόσο τα περιστατικά στις δύο εκκλησίες όσο και την εικόνα στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής παραμένει ορατό, αν και δεν υπάρχει κάποια σχετικά απόφαση, η πιθανότητα γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από το Μεγάλο Σάββατο μεχρι και την Τρίτη του Πάσχα. Παράλληλα δε θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο να απαγορευθεί η πρόσβαση πολιτών σε συγκεκριμένα σημεία του λεκανοπεδίου που παρατηρείται συνωστισμός όπως η περιοχή του Φλοίσβου κ.α.
Την ίδια ώρα οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και της αρμόδιας επιτροπής των επιστημόνων είναι συνεχείς με στόχο την όσον τον δυνατόν πιο ήρεμη και “εγγυημένη” επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Οριστικές αποφάσεις δεν υπάρχουν και το “πράσινο” φως ανήκει στον κ. Μητσοτάκη.

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: