Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Ηλ. Μόσιαλος: «Εντός Απριλίου ο σχεδιασμός για επιστροφή σε μερική κανονικότητα»

Η Ελλάδα θα αρχίσει να σχεδιάζει την επιστροφή στη μερική κανονικότητα μέσα στον Απρίλιο
εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, που διευκρινίζει ότι η ολική επιστροφή θα γίνει με την ανακάλυψη του εμβολίου.
Σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Μόσιαλος στο iefimerida.gr, τονίζει πως «δεν μπορούμε να ζούμε για χρόνια σ' αυτή την κατάσταση τόσο για λόγους οικονομικούς αλλά και συστήματος υγείας, αλλά θα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή»...
Τόνισε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στην Ελλάδα πιο νωρίς απ’ ό,τι άλλοι ενώ θα πάρουμε ιδέες και από άλλες χώρες, όπως η Δανία που αρχίζει να το μελετά, από την επιχειρηματική κοινότητα και τους φορείς των εργαζομένων όπως την ΓΣΕΕ.
Ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του σε αυτούς που έχουν αναλάβει τη μάχη κατά του κορονοϊού. 
«Είμαστε σε καλά χέρια, ο Τσιόδρας και η ομάδα του κάνουν εξαιρετική δουλειά και είναι από τους καλύτερους του κόσμου» ανέφερε.
Αναφερόμενος στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, είπε ότι έδρασε έγκαιρα συνάπτοντας συμφωνίες με Έλληνες και ξένους φαρμακοβιομήχανους προκειμένου να εξασφαλίσει επάρκεια στην φαρμακευτική αγωγή.
Ο κ. Μόσιαλος έκανε λόγο για σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, γιατί όπως τόνισε, δεν θα πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί και πρέπει να γίνει σε διαφορετικά ωράρια (πρωί-απόγευμα).
Επιπλέον ο Μόσιαλος ανέφερε πως όλα τα φάρμακα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα και «σε περίπου δύο μήνες θα ξέρουμε ποιες από τις φαρμακευτικές αγωγές με τα κοκτέιλ φαρμάκων που δοκιμάζονται κλινικά θα είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη, τις ήπιες και τις πιο βαριές μορφές κορονοϊού».
Για το εμβόλιο, τόνισε ότι πραγματοποιούνται 40-42 προσπάθειες σε όλον τον κόσμο. «Στο καλό σενάριο, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι δοκιμές και πιθανώς σε 1 χρόνο από σήμερα να είναι διαθέσιμο», είπε για να προσθέσει πως σε διαφορετική περίπτωση ο ορίζοντας πάει στους 18 μήνες και ίσως και πιο μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: