ένταξη 900.000 επιχειρήσεων, δηλαδή σχεδόν του συνόλου όσων δραστηριοποιούνται στην χώρα, στα εθνικά μέτρα στήριξης,
ενεργοποίηση κατά το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου της κρατικής ενίσχυσης στις μικρομεσαίες και
δάνεια από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα,
περιλαμβάνει το πακέτο της νέας δέσμης μέτρων που ανακοινώνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο.
Σε αυτή την νέα παρέμβαση και ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της ΕΕ ως προς την έκδοση ευρωομολόγου, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει την βεντάλια των ενισχύσεων σε... επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους, που μπορεί και να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ, τα οποία, υπό προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του έτους και εφόσον αυτό απαιτηθεί, μπορεί και να διπλασιασθούν.
Προκόπης Χατζηνικολάου
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει:
1. Για τις επιχειρήσεις (που δεν είναι ατομικές ή αυτοαπασχολούμενοι) και οι οποίες πλήττονται από την κρίση, επιδότηση επιτοκίων κατά 100% όλων των επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
Στην πράξη, ο όρος επιδότηση των επιτοκίων σημαίνει ότι το κόστος θα καταβληθεί από το κράτος. Είναι εξαιρετικά πιθανόν το πρόγραμμα να επεκταθεί από τους τρεις στους πέντε μήνες. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ
2. Τον τρόπο λειτουργίας του μεγάλου εγγυοδοτικού προγράμματος που θα εγγυάται δάνεια επιχειρήσεων τα οποία αφορούν αποκλειστικά κεφάλαιο κίνησης.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και θα υλοποιηθεί μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της, όπως και μέσω του ΕΣΠΑ. Στην πράξη θα αφορά την χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω:
- Ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεννόηση με την ΕΕ για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους έως 3 δισ ευρώ.
- Παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) για νέα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ.
- Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕτΕ για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, παρέχοντας επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.
3. Ένταξη 900.000 επιχειρήσεων στα μέτρα στήριξης που περιλαμβάνονται στις 3 πρώτες δέσμες που είναι ανακοινωθεί από τον κυβέρνηση.
Η νέα δέσμη μέτρων θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και επί της ουσίας στη λίστα θα προστεθούν περίπου 300.000 επιχειρήσεις που έχουν «μολυνθεί» από τον κορονοιό και καταγράφουν τεράστιες ζημιές. Οι κλάδοι που θα εξαιρεθούν από το πακέτο στήριξης είναι τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και τα φάρμακα. Στα μέτρα στήριξης περιλαμβάνονται οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και το ποσό των 400 ευρώ για τους εργαζόμενους των ανωτέρω επιχειρήσεων.
4. Κρατική ενίσχυση ΜμΕ που έχουν πληγεί από την κρίση.
Το ποσό που θα διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ. Κριτήρια για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα λάβουν το κρατικό δάνειο αποτελούν η πτώση του τζίρου, το μισθολογικό και μη μισθολογικό τους κόστος υπό την ανελαστική προϋπόθεση να μην κάνουν απολύσεις. Ταυτόχρονα ο αλγόριθμος που θα βγάλει τις δικαιούχες επιχειρήσεις θα λάβει υπόψη του τον μέσο τζίρο των κλάδων της οικονομίας, θα ελεγχθούν οι τζίροι του Μαρτίου σε σύγκριση με τον τζίρους του Μαρτίου 2019, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής της ενίσχυσης θα αποφασισθεί σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους και την αρμόδιες κοινοτικές αρχές. Σημειώνεται ότι δεν θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο το σύνολο της ενίσχυσης.
5. Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές, θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ αλλά ενδεχομένως με εισοδηματικά κριτήρια.
AP Photo/Yorgos Karahalis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου