Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Συνάντηση με πολλαπλούς αποδέκτες Μητσοτάκη-Χάφταρ: «Ήρθαμε να συζητήσουμε για την ειρήνη» (Video)

Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε ο στρατάρχης Χαλιφά Χαφτάρ ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα από το βράδυ της Πέμπτης.
Η συνάντηση με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) η οποία διήρκησε 40 λεπτά πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Διάσκεψη στο Βερολίνο για το λιβυκό ζήτημα, στην οποία δεν έχει προσκληθεί η Ελλάδα.
Εξερχόμενος της συνάντησης... ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού δεν έκανε κάποια δήλωση, ωστόσο προσερχόμενος έστειλε μήνυμα ειρήνης, λέγοντας πως «είμαστε ειρηνιστές, αγαπάμε τη ειρήνη και γι' αυτό είμαστε εδώ. Όλοι εμείς αγαπάμε την ειρήνη σε αυτή την περιοχή και γι' αυτό συνεργαζόμαστε για την ειρήνη σε αυτή την περιοχή».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως σκοπός του τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι «να συζητήσουμε τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας για να πραγματοποιήσουμε την ειρήνη».
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον λίβυο στρατάρχη για 1,5 ώρα με τον οποίο – όπως τονίστηκε – υπήρξε ταύτιση απόψεων.
«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα ομιλία, όπου συζητήσαμε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη ημέρα.
Ζητήσαμε από τον στρατηγό Χαφτάρ να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα τη Λιβύη» δήλωσε ο κ. Δένδιας με την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Παρασκευής υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Το τηλεφώνημα έγινε λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η Διάσκεψη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο για το λιβυκό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: