H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η πρόταση της Κυβέρνησης για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με διάγγελμά του.Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της Ελλάδας.
H υποψήφια που πρότεινε με το διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η δικαστής και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου...
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).
Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.
Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001).
Με πληροφορίες από Wikipedia
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του:
«Ανακοινώνω την πρόταση της πλειοψηφίας για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η απόφαση που κλήθηκα να πάρω δεν είναι εύκολη. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Συντάγματος, οφείλει να έχει αίσθηση καθήκοντος. Πρέπει να διαθέτει γνώσεις και διεθνή εμπειρία, ώστε να εκπροσωπεί τη χώρα με αξιοπρέπεια στο εξωτερικό. Έκρινα ότι το πρόσωπο του ανώτατου άρχοντα πρέπει να συμβαδίζει με αυτή την πορεία, με πρώτο αυτόν τον πολίτη. Είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μια άξια Ελληνίδα σε αυτή τη θέση. Προτείνω την πρόεδρο του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της και την ευθικρισία της αλλά και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλοι αναγνωρίζουν τις ευαισθησίες της και δεν προέρχεται από τη δική μας πολιτική δεξαμενή».
109 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Δείτε το διάγγελμα εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου