Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Κάνει πράξη την συναίνεση ο Μητσοτάκης, βάζει «δύσκολα» στον Τσίπρα

Όποιος γνωρίζει καλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη προφανώς και δε θα πρέπει να απορεί με την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Πρόσωπο μακριά από κομματικές ταυτότητες και ταμπέλες, δικαστικός με ευαισθησίες στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα περιβαλλοντικά ζητήματα, γυναίκα με άποψη, η υποψήφια πρόεδρος έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία ο κ.Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα πρέπει να συνδυάζει ο πρώτος πολίτης της χώρας.
Πρόκειται αναμφίβολα για μία επιλογή που αποδεικνύει στην πράξη ότι ο πρωθυπουργός παρότι διαθέτει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιθυμεί την συναίνεση στην... πράξη, μένοντας μακριά από προβεβλημένα πολιτικά στελέχη που θα μπορούσαν να ξεσηκώσουν πολιτικά μίση και πάθη.

Δεν ήταν μία απόφαση της στιγμής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντιθέτως, όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός είχε καταλήξει στο συγκεκριμένο πρόσωπο εδώ και αρκετές μέρες , έχοντας ενημερώσει γι αυτό ελάχιστους συνεργάτες του , πιθανότατα μόνον δύο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η απόφαση να κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι και την τελευταία στιγμή της ανακοίνωσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιλέγοντας την κυρία Σακελλαροπούλου ουσιαστικά επιτυγχάνουν μία σημαντική πολιτική νίκη, πριν καν το θέμα φτάσει στο κοινοβούλιο για τις απαραίτητες ψηφοφορίες. 
Από την μία να στείλει το μήνυμα στην κοινωνία ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κινείται πέρα και πάνω από κομματικές διαχωριστικές γραμμές και από την άλλη να βάλει «δύσκολα» στα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Και όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται όχι εξαιτίας μίας επιτηδευμένης τακτικής αλλά κυρίως μέσω της πάγιας αντίληψης του κ.Μητσοτάκη περί συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυρία Σακελλαροπούλου δεν περνά απαρατήρητη.
Τον Οκτώβριο του 2018 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου την είχε προτείνει για τη θέση της προέδρου του ΣτΕ, εισήγηση που εγκρίθηκε ομόφωνα από το τότε υπουργικό συμβούλιο. Λεπτομέρεια : Η επιλογή Σακελλαροπούλου δεν είχε συναντήσει αντιδράσεις από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση.
Είναι σαφές λοιπόν ότι η όποια απορριπτική στάση από τον κ.Τσίπρα θα πρέπει να έχει ισχυρή επιχειρηματολογία προκειμένου να μπορέσει να διασφαλίσει το μήνυμα που επιθυμεί να εκπέμψει ο τέως πρωθυπουργός περί υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Το ίδιο ακριβώς σκηνικό καταγράφεται και στο ΚΙΝΑΛ, στο οποίο ήδη ακούγονται θετικά σχόλια για την σημερινή πρόεδρο του ΣτΕ.

Μετά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και τις υποχωρήσεις που έκανε, δείχνοντας ότι τα όσα λέει περί συναίνεσης τα εννοεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ένα δεύτερο βήμα ακόμα πιο σημαντικό δείχνοντας σε όλους ότι η λογική της συνεννόησης θα είναι το δυνατό του χαρτί...
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: