Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Πολιτικό πρόσωπο ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο βουνό είπε ότι θα πάει και στο βουνό βρίσκεται. 
Ο πρωθυπουργός πιστός στα όσα είχε ανακοινώσει εδώ και περίπου δύο μήνες, βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Μέτσοβο προκειμένου να περάσει λίγο χρόνο με την οικογένειά του. 
Το μεγάλο ερώτημα, όμως, που υπάρχει ανάμεσα στους δημοσιογράφους αλλά και στους πολιτικούς είναι το αν τελικώς ο κ.Μητσοτάκης θα συνδυάσει την μικρή «απόδραση» με την τελική επιλογή για το πρόσωπο του νέου προέδρου της Δημοκρατίας...
Μέχρι και τις ώρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές κανείς δεν μπορούσε να πει το οτιδήποτε για την απόφαση Μητσοτάκη, όμως σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή θα πρέπει πιθανότατα να θεωρείται κάτι ως δεδομένο: 
Ο επόμενος ένοικος της Ηρώδου Αττικού θα είναι πολιτικό πρόσωπο και δε θα προέρχεται από κάποιον άλλον χώρο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην απόφαση αυτή φέρεται να έχει καταλήξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και μερικές εβδομάδες εξαιτίας και των τελευταίων εξελίξεων στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής.

Παράλληλα υπάρχει όμως και μία ακόμα παράμετρος που έχει ξεκαθαρίσει και δεν είναι άλλη από αυτή του πότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. 
Σύμφωνα με τα μηνύματα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα θελήσει να εξαντλήσει το συνταγματικό περιθώριο, σεβόμενος και το γεγονός ότι η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο. 
Με βάση αυτό το σκεπτικό ο κ.Μητσοτάκης θα θελήσει να φτάσει χρονικά μέχρι το τελευταίο «επιτρεπτό» σημείο ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες. 
Πιο συγκεκριμένα, μετά και τις πρόσφατες αλλαγές στα σχετικά άρθρα του συντάγματος για την προεδρική εκλογή απαιτούνται τέσσερις ψηφοφορίες 200, 200, 180 και 151.
Η θητεία του κ. Παυλόπουλου λήγει στις 12 Μαρτίου 2020. 
Η διαδικασία των ψηφοφοριών, όπως συνήθως συμβαίνει, θα πρέπει να αρχίσει τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα, στα μέσα Φεβρουαρίου. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ορισμένοι εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το όνομα που θα υποστηρίξει η ΝΔ σίγουρα μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Μία περίοδος που εξασφαλίζει την δυνατότητα να υπάρξουν οι αναγκαίες ζυμώσεις. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως το κεντρικό ερώτημα που δεν είναι άλλο από το ποιο θα είναι το πρόσωπο της κυβερνητικής πρότασης , το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή την στιγμή δεν μπορεί να απαντηθεί. Σενάρια υπάρχουν πολλά και ένα από αυτά περιλαμβάνει και την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου. 
Κάθε πρόβλεψη όμως είναι παρακινδυνευμένη, καθώς όπως επιμένει συνομιλητής του πρωθυπουργού όλες οι διαδικασίες θα γίνουν στο σωστό timing και κυρίως με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα. Υπομονή, λοιπόν, για περίπου είκοσι μέρες ακόμα...


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: