Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Οι κάμερες στα κράνη φόβος των μπαχαλάκηδων

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε μια πολύ σωστή απόφαση. 
Να τοποθετηθούν κάμερες στα κράνη των αστυνομικών που επιχειρούν, στα περιπολικά και στις μοτοσυκλέτες. Έτσι, θα μπορούμε να ελέγχουμε κατά πόσον η ασκηθείσα βία ήταν απαραίτητη και αν ήταν υπερβάλλουσα.
Με άλλα λόγια οι κάμερες θα είναι μια ασπίδα προστασίας για την ΕΛΑΣ...

Από τις πρώτες ημέρες της Μεταπολίτευσης η Αστυνομία κουβαλούσε αρνητικό φορτίο. Μνήμες από την δράση της επί δικτατορίας βάρυναν την κρίση μας και δημιουργούσαν συνθήκες προκατάληψης. Αυτό το κλίμα το εκμεταλλεύτηκε η Αριστερά σε όλες τις εκδοχές και για δεκαετίες, ό,τι και να προκαλούσαν τα στελέχη και τα μέλη της, υπεύθυνα ήταν τα όργανα της τάξεως. Σταθμός σε αυτήν την πορεία υπήρξε ο άτυχος θάνατος του Γρηγορόπουλου από εξοστρακισμό σφαίρας. Ο δράστης ήταν αστυνομικός.
Για να «σπάσει» αυτό το κλίμα πολλών δεκαετιών, έπρεπε να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ανοχή που επεδείκνυαν τα  όργανα της τάξεως, με πολιτική εντολή, απέναντι στην δράση των αντιεξουσιαστών, είχε ως αποτέλεσμα, το αίτημα για την εφαρμογή των νόμων να το αγκαλιάσει η πλειοψηφία των πολιτών και να το υιοθετήσει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία.
Όταν μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση πιστή στις προεκλογικές εξαγγελίες της, θέλησε να εκκαθαρίσει τους χώρους παρανομίας που υπήρχαν στα Πανεπιστήμια και αλλού, σύμπασα η Αριστερά, ξεσηκώθηκε.
Ανακάλυψαν την υπερβάλλουσα αστυνομική βία, σε μια προσπάθεια να ανασταλούν οι προγραμματισμένες δράσεις της ΕΛΑΣ. Από κοντά και τα γνωστά δημοσιογραφικά συγκροτήματα που ανέκαθεν υποστήριζαν τους αντιεξουσιαστές.
Είναι προφανές πως με την τοποθέτηση των καμερών, το κέντρο της ΕΛΑΣ θα έχει, σε πρώτο χρόνο, εικόνα της κατάστασης. Η καταγραφή των γεγονότων θα θέσει τέρμα στις επιθέσεις που δέχονται τα όργανα της τάξεως από τους αριστερούληδες. Ή θα θέσει προ των ευθυνών τους, διοικητικών, ποινικών και αστικών τους αστυνομικούς που ασκούν αναιτιολόγητη βία.
Καθαρή εικόνα, καθαρές λύσεις.
Είναι λογικό τα όργανα της τάξεως να επιθυμούν την τοποθέτηση των καμερών. Θα πάψουν να είναι ο σάκος του μποξ της Αριστεράς. Οι πολίτες θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε και να κρίνουμε τι έγινε και γιατί έγινε.
Έτσι, αν οι άνδρες των ΜΑΤ έφεραν κάμερες θα γνωρίζαμε τι συνέβη στην ταράτσα του κ.Ινδαρέ. Μια από τις δύο πλευρές έλεγε ψέματα. Οι κάμερες θα μας φανέρωναν την αλήθεια.

Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πολίτες είναι, πως η απείθεια σε αστυνομική εντολή ή η αντίσταση στην εκτέλεση της, είναι ποινικό αδίκημα, που απαιτεί την σύλληψη του δράστη. Το πως θα επιτευχθεί αυτή, εξαρτάται από την συμπεριφορά του παρανομήσαντος.
Όλα αυτά θα είναι καταγεγραμμένα στις κάμερες των αστυνομικών και αν υπάρξουν αμφισβητήσεις ή καταγγελίες για την ασκηθείσα βία, η οθόνη θα δείξει την αλήθεια.
Νομίζω, πως εισερχόμαστε πλέον σε μια άλλη φάση για την δημόσια εικόνα της ΕΛΑΣ. Σίγουρα κάποιοι θερμόαιμοι ή θα επανεκπαιδευτούν ή θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία.
Ο Μ.Χρυσοχοϊδης νομίζω ότι αντιλαμβάνεται πως με τις κάμερες βάζει ένα στοίχημα τόσο για την αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ όσο και για την αψεγάδιαστη συμπεριφορά της.

Το πρόβλημα ας μετατεθεί στους κάθε λογής παραβάτες του νόμου.
Φωτογραφία αρχείου



Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: