Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Η Φώφη σε κόκκινο φόντο, το ΠΑΣΟΚ σε σύγχυση

Ένα από τα αναπάντητα ερωτήματα της ιστορίας είναι οι πιθανές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας αν η Ένωση Κέντρου είχε τελικά καταλήξει στον νόμιμο της κληρονόμο, στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και όχι στον ακραίο ριζοσπάστη σοσιαλιστή Ανδρέα Παπανδρέου. 
Η απάντηση ίσως δοθεί τώρα, έπειτα από δεκαετίες. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί στον χώρο του κέντρου! Έχει βέβαια και τις βοήθειες από τη Φώφη…
Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο. 
Η χτεσινή αφίσα που εξέδωσε το ΚΙΝΑΛ και με κεντρικό σύνθημα «η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι μέσα κι έξω από την Βουλή» θυμίζει Ανταρσύα. Είναι όλο το «στήσιμο» της αφίσας. Μία γραμμή που ορίζει τον κοινωνικό χώρο δράσης, τα εργοστάσια με τις καμινάδες και... η κατάληξη σε μια υψωμένη γροθιά. Α! Να μην το ξεχάσουμε. Όλα αυτά σε κόκκινο φόντο. Νομίζω ότι το ΚΚΕ θα πρέπει άμεσα να ζητήσει πνευματικά δικαιώματα. Δεν μπορεί όποιος – όποιος να ασχολείται με την επανάσταση. Αυτή έχει κοπιαριστεί από τον Περισσό!
Την «κατέβασαν» την αφίσα στην συνέχεια από το twitter και ισχυρίστηκαν ότι την «σήκωσε» μόνος του ένας νεολαίος. Όταν φτάνει κάποιος στο σημείο να χρησιμοποιεί επιχειρήματα σαν κι αυτά του Πάνου Καμμένου, όταν έριξε στον γιο του την ευθύνη για εκείνες τις περίφημες αναρτήσεις με τις… γραβάτες, τότε πρέπει να έχει σοβαρό πρόβλημα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων τελεί υπό καθεστώς σύγχυσης…

Η αφίσα αυτή θα μείνει στην ιστορία ως ένα θαρραλέο βήμα της Φώφης προς την αλήθεια: Το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που στις εκλογές του Ιουλίου υπέστη την στρατηγική ήττα. Ο Αλέξης Τσίπρας του πήρε την πολιτική ταυτότητα. 
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι, με τους επιβάτες του να έχουν ήδη επιβιβαστεί στις βάρκες. Το ζητούμενο πλέον είναι ποιοι απ’ αυτούς θα τραβήξουν προς το νησί του ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι προς εκείνο της ΝΔ.

Στην Κουμουνδούρου ανοίγουν ήδη σαμπάνιες και προσθέτουν στο δικό τους ποσοστό εκείνο του ΠΑΣΟΚ της Φώφης. Μόνο που δεν είναι θέμα πρακτικής αριθμητικής, αλλά πολιτικής πρακτικής. Αυτό το 8% του ΚΙΝΑΛ δεν ανήκει στην πραγματικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι ψηφοφόροι του παλαιού ΠΑΣΟΚ ήταν να μετακομίσουν στην ριζοσπαστική αριστερά το έχουν ήδη κάνει. Ο κόσμος που έχει μείνει «πίσω» έχει κρατήσει στην πλειοψηφία του μία άλλη στάση στην διάρκεια της διακυβέρνησης Τσίπρα. Κατά συνέπεια το 31 συν 8 δεν μας κάνει στην προκειμένη περίπτωση 39! Από την άλλη πλευρά, είναι βέβαιο ότι σε επίπεδο στελεχών ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Τα διψασμένα για εξουσία στελέχη του Κινήματος θα βρουν πιο εύκολα στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ απ΄ ότι στην Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που έχει βάλει αγγελία αναζήτησης κεντροαριστερών με εμπειρία κυβερνησιμότητας…

Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ ικανές να διατηρήσουν την πολιτική και διοικητική αυτονομία του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου; 
Στελέχη υπάρχουν. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει δρόμος για το ΠΑΣΟΚ επιστροφής προς την εξουσία. Κάποτε υπήρχε Ένωση Κέντρου. Σήμερα δεν υπάρχει. Απορροφήθηκε από το ΠΑΣΟΚ. 
Κι απ΄ότι φαίνεται και το ΠΑΣΟΚ ως κομματικός μηχανισμός ήρθε η ώρα να απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Κι αυτή θα είναι μία πράξη λυτρωτική. Για τους κεντρώους που παγιδεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην αντιδεξιά ρητορική του λαϊκιστικού ΠΑΣΟΚ! 
Μπορούν να αποκαταστήσουν εν μέρει την ιστορική αδικία που συντελέστηκε απέναντι στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη…

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: