Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να γίνει Τσίπρας και το δείχνει

Λένε ότι η εξουσία απομονώνει και κάνει τον εκάστοτε πρωθυπουργό απόμακρο. 
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν πολλοί πολιτικοί που κυβέρνησαν την χώρα στο παρελθόν ήταν η έλλειψη επαφής και επικοινωνίας με την κοινωνία. Μία έλλειψη, η οποία γινόταν όλο και ισχυρότερη όσο ο χρόνος περνούσε εντός της κυβερνητικής θητείας.
Πρόσφατο παράδειγμα εκείνο του Αλέξη Τσίπρα. Ο τέως πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο μάλιστα προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας του να... βγαίνει ελάχιστα από το Μέγαρο Μαξίμου. Εντύπωση είχε κάνει και η απόφαση του να απαγορεύσει την κυκλοφορία στην οδό Ηρώδου Αττικού, κάνοντας πολλούς να τον χαρακτηρίσουν ως έναν από τους πλέον “εξαφανισμένους” πρωθυπουργούς , ειδικά στο δεύτερο μισό της τετραετίας. Όπως μάλιστα αποδείχτηκε από το αποτέλεσμα της κάλπης, όταν αποφάσισε να ξαναβγεί στην κοινωνία ήταν πλέον αργά για εκείνον.
Με άλλα λόγια στην περίπτωση του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνεται ο άγραφος κανόνας της πολιτικής , σύμφωνα με τον οποία η άσκηση της διακυβέρνησης καθιστά ευάλωτους τους πολιτικούς και τους κάνει να χάνουν ό,τι πολυτιμότερο μπορεί να διαθέτει αυτός που επιθυμεί να κυβερνήσει. Την απευθείας επαφή με τον κόσμο. 

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο παραπάνω κανόνας δεν είναι άγνωστος. Όσοι συνομιλούσαν άλλωστε μαζί του, ειδικά την περίοδο που ήταν ακόμα πρόεδρος της ΝΔ, είχαν αντιληφθεί ότι μία από τις πιο μεγάλες ανησυχίες του ήταν να “κλειστεί” σε ένα γραφείο, αδυνατώντας να ακούσει την κοινωνία. Απομονωμένος και απόμακρος.
Την ανησυχία του αυτή λοιπόν από τις 7 Ιουλίου, όταν και εξελέγη στην πρωθυπουργία της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τα πάντα για να μην της επιτρέψει να γίνει πραγματικότητα.
Με μεθοδικές και πολλές φορές “κάτω από τα ραντάρ” επιλογές, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να μείνει σε ανοιχτή γραμμή με τους πολίτες, καθώς πιστεύει ότι μόνο έτσι μπορεί να βελτιώσει τόσο τη δική του απόδοση όσο και συνολικά της κυβέρνησης του.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίες ορισμένες κινήσεις του που είτε γίνονται γνωστές την ίδια στιγμή είτε σε δεύτερο χρόνο. Για παράδειγμα δεν είναι λίγες οι φορές που προτιμά χωρίς δημοσιότητα να κινείται μέσα στην πόλη ή να ξεφεύγει κάποιες ώρες και να “βγαίνει από το στενό πρωθυπουργικό κοστούμι” όπως έκανε την εβδομάδα που μας πέρασε και πήγε να δει τένις.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο κ.Μητσοτάκης αν και βρίσκεται μόλις δύο μήνες μετά από τις εθνικές εκλογές προγραμματίζει ήδη κύκλο επισκέψεων σε ολόκληρη τη χώρα.
Με τον τρόπο αυτό θέλει να επιχειρήσει να παραμείνει συνδεδεμένος με την κοινωνία. Πρόκειται αναμφίβολα για μία επιλογή που κρύβει και δόση ρίσκου, μια και σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί και την κριτική για τις κυβερνητικές πράξεις.
Αυτό το ενδεχόμενο δεν δείχνει να τον απασχολεί , όπως επιμένουν συνομιλητές του. Η ίδια πηγή μάλιστα τονίζει ότι οι επισκέψεις αυτές θα αρχίσουν πιθανόν να αρχίσουν και μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Είναι προφανές ότι ο κ.Μητσοτάκης δε θέλει να φτάσει στο σημείο να παραμείνει κλεισμένος στο Μέγαρο Μαξίμου,προκειμένου να αποφύγει τη δημόσια κριτική. Το αν τελικώς θα καταφέρει να υλοποιήσει την συγκεκριμένη επιλογή του θα φανεί. Άλλωστε είμαστε ακόμα στην αρχή της κυβερνητικής θητείας και όλα είναι εύκολα.
Η αρχή όμως είναι το ήμισυ του παντός...

Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: