Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Στριμωγμένος στη γωνία ο ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει ο ασκός με τα σκάνδαλα

Ήγγικεν η ώρα της κρίσης για τα «καραμπινάτα» σκάνδαλα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

Η Δικαιοσύνη πλέον έχει τον πρώτο λόγο, αρχής γενομένης από τη ΔΕΗ, που βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και με ανυπολόγιστη ακόμη ζημιά για το ελληνικό δημόσιο.
Το θέμα άνοιξε με επίσημο τρόπο από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος με αφορμή τη ΔΕΗ, επεσήμανε ότι η αναζήτηση ευθυνών δεν θα περιοριστεί μόνο στην προαναφερθείσα Επιχείρηση, αλλά θα επεκταθεί και στη διερεύνηση της διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού του 2015...
Η αναφορά του κ. Γεραπετρίτη έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ο εν λόγω υπουργός είναι συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη σε καθημερινή βάση.
«Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και εφόσον προκύψουν ευθύνες οι υπεύθυνοι θα καθίσουν στο σκαμνί, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», επισήμανε έτερος στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω τα λεγόμενα του κ. Γεραπετρίτη, προσθέτοντας επίσης ότι «ασυλία δεν έχει κανείς».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική απόφαση που ελήφθη είναι να μπει τέλος στο καθεστώς της ατιμωρησίας και αυτό δεν αφορά μόνο τα στελέχη της προηγούμενης διακυβέρνησης αλλά είναι και ένα μήνυμα για όσους, από τα νυν κυβερνητικά στελέχη υποπέσουν σε σφάλματα, εκούσια ή ακούσια, επενδύοντας στη συγκάλυψη των ευθυνών τους, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Ο φάκελος των σκανδάλων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «καυτό» θέμα, το οποίο ήταν σε εκκρεμότητα, καθώς εντός κυβέρνησης υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν δυο γραμμές…
Η μια εξ αυτών, η μειοψηφούσα άποψη είναι ο χειρισμός αυτών των θεμάτων να γίνει διακριτικά για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Νέα Δημοκρατία ήλθε με ρεβανσιστικές διαθέσεις και τορπιλιστεί εξ αρχής ο πολιτικός πολιτισμός!

Ωστόσο η πίεση για «κάθαρση» ήταν και παραμένει ασφυκτική. Κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι κατασυκοφαντήθηκαν και «κρεμάστηκαν στα μανταλάκια», ως υπόλογοι αλλά και πλειάδα άλλων βουλευτών, ζητούν επιμόνως να χυθεί άπλετο φως και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Οι προαναφερόμενοι τονίζουν ότι η αναζήτηση ευθυνών είναι αυτονόητη πράξη δικαιοσύνης.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι η διερεύνηση για το πως η χώρα οδηγήθηκε στα capital controls και μια ανάσα πριν την έξοδο στο ευρώ και επιστροφή στη δραχμή, είναι ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, μείζονος σημασίας.
Υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών και όπως επισημαίνεται δεν είναι κίνηση αντιπερισπασμού από την πλευρά του Μαξίμου.


Τι κρύβεται μέσα στην «Πυραμίδα»


«Η ΔΕΗ μέσω τρίτου μνημονίου αναγκάστηκε να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Υπήρξε ζημία της τάξης των 500–600 εκατομμυρίων ευρώ», επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, συνδέοντας τις δύο υποθέσεις.
Είχε προηγηθεί πάνω σε αυτό το ζήτημα και ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, που είχε αναφερθεί σε ποινικές ευθύνες σε σχέση με τη ΔΕΗ, με αφορμή και την αγορά από τη ΔΕΗ επιχείρησης στη Βόρεια Μακεδονία.
Κατά την προεκλογική περίοδο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας είχαν κατά περίπτωση διατυπωθεί ερωτήματα και για άλλες υποθέσεις, όπως της παρ’ ολίγο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία επί υπουργίας Πάνου Καμμένου, που τότε είχε προκαλέσει πολύ μεγάλο θόρυβο, εφόσον υπήρξε πλήθος ενδείξεων ότι αυτά τα όπλα θα κατέληγαν να χρησιμοποιηθούν στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα η πολιτική ζωή του τόπου περιστρεφόταν γύρω από την υπόθεση Πετσίτη και την προνομιακή σχέση του με το Μαξίμου.
Μείζον θέμα, που απαιτεί διαλεύκανση είναι το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα που έλαβε η χώρα από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Επ’ αυτού άλλωστε είχε υπάρξει και έρευνα από τη μεριά της OLAF, της ειδικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση ζητημάτων διαφθοράς.
Φυσικά στην κορυφή των φακέλων που βρίσκονται στη Δικαιοσύνη είναι η σκευωρία της Novartis, που έστησε ο περίφημος Ρασπούτιν. Μία υπόθεση που τελικά οδηγήθηκε στην αρχειοθέτηση για το σύνολο σχεδόν των πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν, με την εξαίρεση του αιτήματος για την άσκηση δίωξης στον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.
Η Νέα Δημοκρατία είχε υποστηρίξει εξαρχής ότι επρόκειτο για σκευωρία και φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να ζητήσει να εξεταστεί και ποινικά το πώς φτάσαμε σε αυτή την υπόθεση.
Το καθεστώς ατιμωρησίας γύρω από τα πάσης φύσεως σκάνδαλα που μέχρι … χθες επικρατούσε και ταλαιπωρούσε τη χώρα, πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Αποτελεί διαχρονικό «απόστημα» που πρέπει «σπάσει», γιατί διαφορετικά οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να υποστηρίζουν ότι όλοι τελικά είναι ίδιοι, μηδενός εξαιρουμένου και η εκάστοτε κυβέρνηση καλύπτει τα «άπλυτα» της προηγούμενης.
Σε αυτή την επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση, που θυμίζει φαύλο κύκλο, πρέπει να μπει ένα τέλος και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να συναινέσουν όλα τα υπεύθυνα κόμματα.
Επί παραδείγματι το ΚΙΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά πρέπει να γίνει μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως, καθώς κατά καιρούς πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη της σπιλώθηκαν και κατασυκοφαντηθήκαν για μικροκομματικούς λόγους και πολιτικούς τακτικισμούς. Η υπόθεση Novartis είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Την ίδια γενναία στάση πρέπει να κρατήσει και το υγιές κόμματι του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.
Τα δημοκρατικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πιέσουν την ηγεσία να συναινέσει στη Βουλή, στη διερεύνηση όλων των υποθέσεων για να αλλάξει επιτέλους σελίδα αυτός ο τόπος.

Του Κώστα Πασίση
Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου

Δεν υπάρχουν σχόλια: