Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Σε ρυθμούς ΔΕΘ η κυβέρνηση μετά το πετυχημένο ταξίδι στο Παρίσι - Έρχεται το δεύτερο κύμα νομοσχεδίων

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ρυθμούς ΔΕΘ μετά το πετυχημένο ταξίδι στο Παρίσι, ενώ κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το πλέον καθοριστικό στο Βερολίνο.

Παράλληλα συνεχίζεται ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου των επόμενων μηνών.
Ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, κι από εκεί θα παρουσιάσει, όπως είθισται τους στόχους του για τη νέα χρονιά.
Οι συσκέψεις στο Μαξίμου αλλά και στα αρμόδια υπουργεία είναι καθημερινές... στόχος της κυβέρνησης είναι τα νομοσχέδια να αποσπάσουν την σύμφωνη γνώμη των θεσμών ώστε να μην σταλούν λάθος μηνύματα σε επενδυτές και αγορές.
Το πρώτο κύμα νομοσχεδίων ψηφίστηκε και τώρα αναμένεται το δεύτερο, το οποίο θα περιλαμβάνει το λεγόμενο αναπτυξιακό, το δεύτερο φορολογικό καθώς κι εκείνο που αφορά την ψήφο των αποδήμων, η οποία αποσυνδέεται από τον εκλογικό νόμο και θα συζητηθεί ως αυτόνομο σχέδιο νόμου στο Κοινοβούλιο.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός θέλει ειδικά τα δύο πρώτα να έχουν κατατεθεί στη Βουλή πριν από το προγραμματισμένο για τις 29 Αυγούστου ταξίδι του Μητσοτάκη στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες πηγές που υποστηρίζουν ότι το δεύτερο φορολογικό θα κατατεθεί μετά τη ΔΕΘ.
Κομβικής σημασίας είναι το ταξίδι στο Βερολίνο αλλά και το Eurogroup του Σεπτεμβρίου καθώς η κυβέρνηση θέλει στείλει το μήνυμα της αποτελεσματικότητα αλλά και πως το πρόγραμμα της εγγυάται την μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας.
Απώτερος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να διασφαλίσει το συντομότερο δυνατό τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.
Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που θα απλοποιούν τη διαδικασία αδειοδότησης, θα κάνουν την αγορά ακινήτων πιο ελκυστική στους ξένους επενδυτές και θα δίνουν έμφαση στις επενδύσεις στη λεγόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό.
Το στοίχημα είναι η αύξηση των επενδύσεων στη χώρα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% με 4%.
Στο Φορολογικό, από την άλλη, θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και στα μερίσματα, η παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις καθώς και αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές για φυσικά πρόσωπα.
Τα καυτό θέμα που θα προκαλέσει και έντονη πολιτική αντιπαράθεση είναι το αφορολόγητο και μείωση του, για το οποίο η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο το δεύτερο «φορολογικό» να περιλαμβάνει και αύξηση του αριθμού των δόσεων για τον ετήσιο φόρο που πληρώνουν οι πολίτες από 12 σε 24.
Ο πρώτος σταθμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τα εγκαίνια της ΔΕΘ που θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός του κυβερνητικού έργου, ενώ ο Πρωθυπουργός θα δώσει το πολιτικό στίγμα της πολιτικής περιόδου που ξεκινάει και έναν οδικό χάρτη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: