Το διαβάζουμε και το βλέπουμε παντού - στον Τύπο, στην τηλεόραση, στα social media: Ο Αμαζόνιος απειλείται.
Πόσο άσχημα είναι τελικά τα πράγματα;
Συγκεντρώσαμε τις πιο κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την περιβαλλοντική κρίση στον μεγαλύτερο πνεύμονα του πλανήτη
Χιλιάδες είναι οι φωτιές που καταστρέφουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία, με τη μεγαλύτερη καταστροφή να εκτυλίσσεται την τελευταία δεκαετία. Οι βόρειες πολιτείες της Ροράιμα, Άκρε, Ροντόνια και Αμαζονίας έχουν υποστεί ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές.
Ωστόσο, δεν είναι και λίγες οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν με το χάσταγκ #PrayforAmazonia, οι οποίες αποδείχθηκε πως είναι παλαιότερες ή δεν είναι καν από... τις φωτιές τις Βραζιλίας.
Ο αριθμός των πυρκαγιών φέτος είναι όντως μεγάλος.
Η Βραζιλία σπάει ένα νέο ρεκόρ το 2019, σύμφωνα με οργανισμό διαστήματος της Βραζιλίας.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (Inpe) δήλωσε πως τα δορυφορικά δεδομένα του έδειξαν μία αύξηση κατά 85% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018.
Η Βραζιλία το 2019 αντιμετώπισε τις διπλάσιες σε αριθμό φωτιές από εκείνες του 2013.
Οι επίσημοι αριθμοί δείχνουν πάνω από 75.000 φωτιές σε δάση, οι οποίες καταγράφηκαν στη Βραζιλία τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2013. Την ίδια περίοδο το 2018, καταγράφηκαν 40.000 φωτιές.
Οι πυρκαγιές είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στον Αμαζόνιο κατά την εποχή της ξηρασίας, δηλαδή από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο. Προκαλούνται από φυσικά γεγονότα, όπως είναι οι αστραπές, αλλά πολλές φορές και από αγρότες και ξυλοκόπους στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν τα αγριόχορτα είτε για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης είτε για τη δημιουργία βοσκότοπων.
Ακτιβιστές λένε πως η αντιπεριβαλλοντική ρητορική του Βραζιλιάνου Προέδρου Μπολσονάρου ήταν εκείνη που οδήγησε σε τέτοιες δραστηριότητες που ευθύνονται για την αποψίλωση.
Ως απάντηση, ο Μπολσονάρου, γνωστός για την δυσπιστία του στο θέμα της αλλαγής του κλίματος, κατηγόρησε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για τις φωτιές, καθώς όπως ισχυρίστηκε απώτερος σκοπός τους ήταν να βλάψουν την εικόνα της κυβέρνησής του.
Αργότερα δήλωσε πως η κυβέρνησή του δεν είχε τους απαραίτητους πόρους για να αντιμετωπίσει τις φωτιές.
Το βόρειο μέρος της Βραζιλίας έχει υποστεί τεράστιες ζημιές. Οι περισσότερες περιοχές που υπέστησαν καταστροφή, είναι εκείνες στο βόρειο μέρος της χώρας. Η Ροράιμα, η Άκρε, η Ροντόνια και η Αμαζονία είδαν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των φωτιών αν τον συγκρίνει κανείς με τον αριθμό των φωτιών μεταξύ 2015 και 2018.
Η Ροράιμα είδε μία αύξηση 141%, η Άκρε 138%, η Ροντόνια 115% και η Αμαζονία 81%. Το Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, λίγο πιο νότια, είδε μία αύξηση 114% στον αριθμό των πυρκαγιών που τις έπληξαν. Η Αμαζονία, η μεγαλύτερη πολιτεία της Βραζιλίας, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ρυπαίνουν οι φωτιές το περιβάλλον;
Οι φωτιές εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες καπνού και άνθρακα. Στήλες καπνού από τις φωτιές εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την περιοχή του Αμαζονίου και όχι μόνο. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης ατμόσφαιρας του Copernicus (Cams), ο καπνός έχει φτάσει μέχρι και την ακτή του Ατλαντικού.
Έχει, επίσης, σκεπάσει τον ουρανό του Σάο Πάολο, που βρίσκεται πάνω από 3.200 χιλιόμετρα μακριά. Οι φωτιές εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, για την ακρίβεια 228 μεγατόνους μέχρι τώρα, οι μεγαλύτερες εκπομπές από το 2010.
Επιπλέον, εκπέμπουν μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι τοξικό σε υψηλά επίπεδα, και οι συγκεντρώσεις του οποίου έχουν φτάσει πέρα από τις ακτές της Νότιας Αμερικής.
Η λεκάνη του Αμαζονίου, το σπίτι τριών εκατομμυρίων ειδών του φυτικού και ζωικού βασιλείου και ενός εκατομμυρίου αυτοχθόνων πληθυσμών, είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς τα δάση του απορροφούν εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα κάθε χρόνο.
Αλλά, όταν τα δέντρα κόβονται ή καίγονται, ο άνθρακας που αποθηκεύουν, ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και η ικανότητα του τροπικού δάσους να απορροφά εκπομπές άνθρακα μειώνεται.
Τι προκαλεί τις φωτιές;
Το Ινστιτούτο για την Περιβαλλοντική Έρευνα στον Αμαζόνιο (IPAM) ανακοίνωσε πως η αύξηση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο τον τελευταίο καιρό συνδέεται άμεσα με εσκεμμένη καταστροφή του τροπικού δάσους.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (Inpe) εντοπίζει ύποπτα περιστατικά αποψίλωσης σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, ειδοποιώντας τις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο. Πάνω από 10.000 ειδοποιήσεις στάλθηκαν τον Ιούλιο μόνο. Τα ποσοστά της αποψίλωσης ήταν 278% τον Ιούλιο του 2018, σύμφωνα με το Inpe.
Πόσο άσχημη ήταν η κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια;
Ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών στη Βραζιλία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα του εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, τα στοιχεία δείχνουν πως η Βραζιλία και η ευρύτερη περιοχή του Αμαζονίου ίσως βίωσαν μεγαλύτερη καταστροφή στο παρελθόν.
Μία ανάλυση δορυφορικών δεδομένων της NASA, έδειξε πως το σύνολο των δραστηριοτήτων που συνδέονται με φωτιές στον Αμαζόνιο το 2019, όχι μόνο στη Βραζιλία, είναι κοντά στον μέσο όρο των προηγούμενων 15 χρόνων.
Μιλώντας συγκεκριμένα για την Βραζιλία, οι αριθμοί δείχνουν πως οι εκπομπές CO2 είναι οι υψηλότερες από το 2010. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα δεδομένα, οι εκπομπές στην Βραζιλία ήταν υψηλότερες στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Άλλες χώρες υπέστησαν ζημιές από τις φωτιές;
Πολλές είναι οι χώρες στη λεκάνη του Αμαζονίου, μία περιοχή έκτασης 7.4 εκατομμυρίων τ.χλμ., που είδαν έναν μεγάλο αριθμό φωτιών φέτος. Η Βενεζουέλα είχε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό φωτιών με πάνω από 26.000 φωτιές, και η Βολιβία ήρθε στην τρίτη θέση, με πάνω από 17.000 φωτιές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου