Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Προχωρήστε τώρα σε εξεταστικές επιτροπές

Προχωρήστε τώρα σε εξεταστικές επιτροπές

Ο πολύς πολιτισμός με τους απολίτιστους, βλάπτει.

Η Νέα Δημοκρατία μέχρι στιγμής φέρεται με το γάντι στους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Έτσι, γεμάτοι θράσος, ζητούν και τα ρέστα, αντί να κάθονται ζαρωμένοι, όλο ενοχές, στην γωνιά τους.
Χαρακτηριστική περίπτωση η ΔΕΗ, όπου παρέλαβαν μιαν επιχείρηση που είχε κέρδη, έστω μικρά, και την παρέδωσαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Και τώρα που η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να την σώσει, διαμαρτύρονται...


Δεν πρέπει η Νέα Δημοκρατία να συγκροτήσει εδώ και τώρα μιαν εξεταστική επιτροπή για να δούμε πώς γίνεται μια επιχείρηση να εκχωρήσει σχεδόν το 50% των πελατών της στους ανταγωνιστές της, άνευ ανταλλάγματος;
Ποιοι ανόητοι υπέγραψαν τέτοια συμφωνία και γιατί; Δεν πρέπει να το εξετάσουμε; Δεν θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες;
Γιατί όταν μια επιχείρηση παραχωρεί το 50% της πελατείας της στον ανταγωνισμό, για να επιβιώσει θα πρέπει, σωρευτικά:
Πρώτον, να αυξήσει τα τιμολόγια των υπηρεσιών που παρέχει και
δεύτερον, να κάνει γενναία περικοπή δαπανών, κυρίως στις αμοιβές προσωπικού. Δηλαδή, απολύσεις και μειώσεις μισθών.
Τι έκανε απ΄όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Απολύτως τίποτα. Συνεπώς, θα πρέπει οι πολίτες να πληροφορηθούν τι ακριβώς συνέβη και ματαιώθηκε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης που θα έφερνε στα ταμεία της ΔΕΗ πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ;
Να μάθουμε πώς σκέφτηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε και να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μην μας κουνάνε, σήμερα, το δάχτυλο επιτιμητικά. Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.
Στην σκευωρία της Νovartis τα πράγματα είναι σαφή εδώ και καιρό. Τα θύματα θέλουν να πληροφορηθούν ποιοι ακριβώς είναι οι σκευωροί, πόσο ψηλά φτάνει ο σχεδιασμός της ηθικής και πολιτικής τους εξόντωσης και γιατί επελέγησαν αυτοί να οδηγηθούν στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η διερεύνηση της σκευωρίας δεν είναι μια πράξη εκδίκησης. Είναι υποχρέωση της Δημοκρατίας μας να τιμωρήσει παραδειγματικά τους ενόχους, με αδιάβλητες θεσμικά διαδικασίες, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες συμπεριφορές.
Σε τελική ανάλυση η τιμωρία των σκευωρών, είναι ζήτημα δημοκρατίας. Συνωμότησαν για να καταλύσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την διάκριση των εξουσιών, κεντρικού θεμελίου της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Γνωρίζω πως ακούγονται φωνές μέσα στην Νέα Δημοκρατία που υποστηρίζουν πως «ό,τι έγινε, έγινε και ας κοιτάξουμε μπροστά.» Είναι αυτοί που διακατέχονται από τα φοβικά σύνδρομα απέναντι στην Αριστερά.
Είναι αυτοί που ονειρεύονται συναινέσεις με αυτούς που δεν πιστεύουν στις συναινέσεις. Είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται την πολιτική σαν ένα χυλό όπου όλοι χωρούν.
Είναι όλοι αυτοί που δεν έχουν αντιληφθεί πως το καθήκον μιας δημοκρατικής πολιτείας είναι η προστασία των θεσμών της και η τιμωρία των επίορκων πολιτικών και κρατικών λειτουργών.
Στο κάτω-κάτω ο πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει την ηθική αποκατάσταση δύο πρώην πρωθυπουργών και βασικών συνεργατών του, που είναι τα θύματα της σκευωρίας.
Έτσι, θα ικανοποιήσει και το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: