Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Νέο ιστορικό χαμηλό για το ελληνικό 10ετές μετά την άρση των capital controls

Νέο ιστορικό χαμηλό για το ελληνικό 10ετές μετά την άρση των capital controlsΝέο εντυπωσιακό ράλι καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει το επίπεδο του 1,82% για πρώτη φορά στην ιστορία. 

Η ταχύτερη του αναμενόμενου άρση των κεφαλαιακών περιορισμών στέλνει ηχηρό μήνυμα στις αγορές, την ώρα που οι συνθήκες σε διεθνές επίπεδο προκαλούν ένα νέο μεγάλο κύμα κεφαλαιακών εισροών στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά με το 10ετές στο 1,82%, το 15ετές στο 2,245%, το 20ετές στο 2,61% και το 25ετές στο 2,8%...
Είναι εκπληκτικό ότι η απόδοση του 25ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο επίπεδο που βρισκόταν το 10ετές στις αρχές Ιουνίου, στον απόηχο των ευρωεκλογών. Μεγάλη πτώση καταγράφει και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,083% πλησιάζοντας στο ιστορικό χαμηλό του 0,973%.
Δύο εβδομάδες πριν τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης και την επανέναρξη του QE, τα ομόλογα της Ευρωζώνης δέχονται ισχυρές εισροές κεφαλαίων και πλέον μεγαλώνει το γκρουπ των χωρών που δανείζονται με αρνητικά επιτόκια όχι για 10 αλλά για 15 χρόνια. 
Σημαντική είναι και η πτώση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων με το 10ετές να υποχωρεί κάτω από το 1,2% για πρώτη φορά σε διάστημα 3 ετών.
Σημειώνεται ότι χθες ο βραχίονας διαχείρισης κεφαλαίων της UBS, που διαχειρίζεται πάνω από 2,48 τρισ. δολάρια, έδωσε σύσταση «underweight» για τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο για πρώτη φορά από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Ο ελβετικός κολοσσός μειώνει τις θέσεις σου σε μετοχές και τις αυξάνει σε ομόλογα υψηλής αξιολόγησης για να μειώσει την έκθεσή του στον εμπορικό πόλεμο και στην πολιτική αβεβαιότητα, όπως ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες της UBS, ο επικεφαλής επενδύσεων του οίκου, Μαρκ Χέφελε.
Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σε ύφεση στο γ’ τρίμηνο του 2019 γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να ανοίξει τις κάνουλες της ρευστότητας μέσω της αγοράς ομολόγων έως και 60 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: