Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Ο «εκβιασμός» της απλής αναλογικής και οι ανέμελες μπεκάτσες

Αυτό πάλι είναι από τ’ άγραφα. 
Ο Τσίπρας διαμαρτύρεται διότι ο Μητσοτάκης «εκβιάζει» τους ψηφοφόρους, επειδή τους υπενθυμίζει πως αν δεν εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση θα ξαναπάμε σε εκλογές μέσα στον Δεκαπενταύγουστο. 
Πάνε καλά οι Συριζαίοι; 
Η ΝΔ εκβιάζει επειδή λέει την αλήθεια; 
Και ποιος καταγγέλλει τα δήθεν εκβιαστικά διλήμματα; 
Αυτός που είχε σημαία το «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»;
Εγώ, για να είμαι ειλικρινής, απορούσα που τόσον καιρό ο Κυριάκος δεν το έλεγε καθαρά...
αλλά προτιμούσε κάτι θολά όπως «θα μπούμε σε περιπέτεια» ή «ο τόπος έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα». Ο απλός κόσμος δεν θέλει αοριστίες και μηνύματα που κρύβουν υπονοούμενα κάτω από την επιφάνεια τους. Τα βαριέται αυτά ο πολίτης, δεν τα καταλαβαίνει και στο κάτω-κάτω δεν είναι υποχρεωμένος ούτε το Σύνταγμα της χώρας να έχει μελετήσει, ούτε τους εκλογικούς νόμους να έχει αποστηθίσει.
Ο κοσμάκης θέλει καθαρές κουβέντες και μασημένη τροφή. 
Θέλει πλήρεις και λεπτομερείς εξηγήσεις για να ξέρει που βαδίζει. Κι αφού θα έχει όλα τα δεδομένα μπροστά του, είναι ικανός να κρίνει, να εγκρίνει ή να αποδοκιμάσει. 
Εδώ παίζεται το μέλλον του τόπου, η πορεία της εύθραυστης οικονομίας μας και οι τουρκικοί τσαμπουκάδες στο Αιγαίο, δεν θα παίζουμε –μέρες που είναι- με τις λέξεις και τα κρυφά νοήματα.
Οπότε, όχι μόνο κάνει καλά ο Κυριάκος και εξηγεί στον κόσμο την δραματική προοπτική που υπάρχει πίσω από την μη-επίτευξη αυτοδυναμίας, αλλά θα έπρεπε να πει το σενάριο στο σύνολο του. 
Να πει δηλαδή, πως αν στις 7 Ιούλη δεν υπάρξει κόμμα ικανό να κυβερνήσει, δεν θα πάμε απλώς σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά με την Συριζαϊκή απλή αναλογική που θα ισχύσει σ’ αυτές, είναι πολύ πιθανό να ξαναπάμε σε (τέταρτες κατά σειρά) εκλογές στα τέλη Σεπτέμβρη. Αυτή είναι η πλήρης αλήθεια.
Αλλά ο Αλέξης θέλει να μας τρελάνει. 
Πρώτα φυτεύει την απλή αναλογική κι έπειτα απαγορεύει να μιλάμε γι αυτήν. 
Όχι μόνο στήνει συνειδητά ένα ναρκοπέδιο ακυβερνησίας στην πορεία του τόπου, αλλά θεωρεί και εκβιαστικό να εξηγηθεί στον κόσμο ότι υπάρχουν αυτές τις νάρκες στο εθνικό μας μονοπάτι. 
Να πάνε δηλαδή οι πολίτες να πέσουν με τα μούτρα στην Συριζαϊκή παγίδα, σαν ανέμελες μπεκάτσες που βγήκαν για βόλτα πάνω απ’ το δάσος στην μέση της κυνηγετικής περιόδου. 
Αμ δε. Όλα θα τα μάθει ο κόσμος.
Μα καλά, ακόμα συνεχίζουν να θεωρούν τον Μητσοτάκη ηλίθιο, όπως νόμιζαν ως τις ευρωεκλογές; 
Του δίνουν στο πιάτο ένα υπαρκτό δίλημμα (κυβέρνηση ή ακυβερνησία μέσω συνεχών εκλογών) και περιμένουν απ’ αυτόν να μην το χρησιμοποιήσει; 
Δεν είναι νεοδημοκρατικό κατασκεύασμα αυτό, Τσιπρέικο επίτευγμα κατά 100% είναι. 
Ο Κυριάκος δεν το εφηύρε, όπως είχε κάνει ο Τσίπρας με τα δικά του διλήμματα όπως το «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο», όπως το «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», όπως το «πατριώτες ή Γερμανοτσολιάδες». 
Το σημερινό δίλημμα το βρήκε ο Κυριάκος μπροστά στα πόδια του πεταμένο και το σήκωσε, δωράκι του Αλέξη που αλλιώς σχεδίαζε τα πράγματα κι αλλιώς του ήρθαν.
Για να τελειώνουμε λοιπόν: 
Ο άχαστος, η γάτα με πέταλα, ο καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, τα ‘χει κάνει μαντάρα και σ’ αυτό. Πέταξε προς το μέλλον μια απλή αναλογική ώστε να χτυπήσει κατακέφαλα τον –όποιον- επόμενο πρωθυπουργό και τώρα που βλέπει την στρατηγική του επιλογή –έτσι την ονόμαζε- να γίνεται μπούμερανγκ και να επιστρέφει με ταχύτητα για να τον βαρέσει στο δόξα-πατρί, φωνάζει πως αυτό είναι ανεπίτρεπτο. 
Ας φωνάζει…

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: