Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019

Πάνος Βαφειάδης: Έφυγε από τη ζωή ο Δραμινός ζωγράφος (Βίντεο)

Έφυγε χθες από τη ζωή ίσως ο σημαντικότερος σύγχρονός Δραμινός ζωγράφος.

Ο Πάνος Βαφειάδης, ο οποίος με το έργο του σφράγισε την σύγχρονη εικαστική σκηνή της Δράμας, δεν είναι πια κοντά μας.
Μεγάλη απώλεια για την καλλιτεχνική κοινότητα. 

Δυστυχώς το πληροφορήθηκα πολύ καθυστερημένα και δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στο τελευταίο κατευόδιο...
Καλό σου, ταξίδι Φίλε, 
δεν πρόκειται να σε ξεχάσουμε…
Στάθης Σαραφόπουλος...

Η εφημερίδα "Πρωινός Τύπος" για τον Πάνο Βαφειάδη


Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουνίου, ο γνωστός Δραμινός Πάνος Βαφειάδης. 
Ο Πάνος Βαφειάδης γεννήθηκε το 1946 στο Μακρυπλάγι Ν. Δράμας και ήταν αυτοδίδακτος ζωγράφος.
Μεγαλώνοντας γεμάτος ευαισθησίες, ερωτηματικά και διάθεση να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμου, άρχισε να ζωγραφίζει από τα 13 του χρόνια. Το ταλέντο του και η καλλιτεχνική του τάση, είχε ήδη αποκαλυφθεί από τα χρόνια φοίτησής του στο δημοτικό σχολείο. 
Τα πρώτα του βήματα έγιναν, όταν σε πολύ μικρή ηλικία, ξεκίνησε με την φιλοτέχνηση αφισών κινηματογράφου.

Το πηγαίο ταλέντο του, σε συνδυασμό με την εμπειρία που αποκτά δουλεύοντας πάνω σε όλες τις μορφές ζωγραφικής, τον ολοκληρώνουν, πολύ σύντομα, ως καλλιτέχνη. Ασχολήθηκε ακόμα με την χρυσοτυπία, την κεραμική, την αγγειοπλαστική και την αγιογραφία.
Είχε πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις ζωγραφικής (18 ατομικές, 3 ομαδικές και 3 με το σύλλογο Τέχνης Φλόγα), σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έργα του επίσης είχαν εκτεθεί στο Παρίσι (1978), στις Βρυξέλλες (1979, 1980, 1981) και στο Λονδίνο (1979), αποσπώντας ευμενέστατες κριτικές από γνωστούς Έλληνες και ξένου τεχνοκριτικούς.

Έργα του κοσμούν αυτή την στιγμή πολλές ιδιωτικές συλλογές και έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς σε γνωστές γκαλερί. Η θεματολογία του Πάνου Βαφειάδη, περιελάμβανε κυρίως τοπία, ελληνική φύση και παραδοσιακά. Εξειδικεύτηκε στην προσωπογραφία (πορτραίτο, σκίτσο και καρικατούρα).

Τέλος, ο Πάνος Βαφειάδης είχε φιλοτεχνήσει και ετικέτες φιαλών κρασιού για τοπικές επιχειρήσεις οίνου και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Παρακολουθείστε παρακάτω, τη συνέντευξη που είχε δώσει πριν λίγα χρόνια, ο Πάνος Βαφειάδης στην ΑΛΦΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Δράμας... και τον Γιάννη Μυστηρίδη, στην εκπομπή ¨Με το Φανό του Διογένη”

Δεν υπάρχουν σχόλια: