Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

«Ούτε μια στο εκατομμύριο»

Τσίπρας: Δεν πιστεύω ούτε ένα στο εκατομμύριο ότι θα χάσω | tovima.grΟ άνθρωπος είναι αθεόφοβος. 
Έμαθε μια έκφραση και την χρησιμοποιεί κάθε φορά που είναι σίγουρος πως θα συμβεί αυτό το «ένα στο εκατομμύριο».
Το είπε μια φορά για την Μέρκελ, το είπε δεύτερη φορά για τις ευρωεκλογές και το επαναλαμβάνει για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα για τις εθνικές εκλογές.
Επειδή είμαι καλοπροαίρετος άνθρωπος να δεχθώ πως με την Μέρκελ ήταν μικρός και άβγαλτος και έπεσε έξω στην εκτίμηση του.
Να δεχθώ για τις ευρωεκλογές πως τον παρέσυραν οι αυλοκόλακες που τον έκαναν να πιστέψει πως θα τις κερδίσει και πως όλοι οι δημοσκόποι συνωμοτούσαν...
εναντίον του.
Αλλά τώρα; Με 9,3 μονάδες διαφορά και με όλες τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως θα χάσει με διψήφιο ποσοστό, αυτό το «ούτε μια στο εκατομμύριο να χάσει τις εκλογές» πώς προκύπτει;
Έχασε την επαφή με την πραγματικότητα; Έχει παραισθήσεις; Σύνδρομο μεγαλείου; Υποβάλλει σε ψυχοθεραπεία τον εαυτό του;
Τι συμβαίνει στον πρωθυπουργό μας;
Γιατί ένας φυσιολογικός άνθρωπος που έχει «σώας τας φρένας του», με τα σημερινά δεδομένα, έχει ακράδαντη την πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε μια στο εκατομμύριο πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές.
Ούτε μια στο εκατομμύριο.
Η απορία μου είναι γιατί οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν τον προστατεύουν. Γιατί δεν τον συμβουλεύουν να μην γελοιοποιείται.
Το να χάσει ένας ηγέτης τις εκλογές είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι. Δεν υπάρχουν αήττητοι πολιτικοί. Ακόμα και ο «πατέρας της νίκης» έχασε τις εκλογές στην Μ.Βρετανία το καλοκαίρι του 1945. Θα μπορούσε και ο Α.Τσίπρας να δώσει τον προεκλογικό του αγώνα χωρίς υπερβολές και εκφράσεις που τον εκθέτουν.
Σεμνά και ταπεινά.
Άλλωστε, ο στρατός του έχει διαλυθεί. Δεν υπάρχει. Άρχισε η μουρμούρα και η αναζήτηση ευθυνών από τώρα. Ποίων το ηθικό προσπαθεί να τονώσει ο Τσίπρας με αυτές τις ανοησίες;
«Μα είναι δυνατόν να γράφεις πεντακόσιες λέξεις για μια σαχλαμάρα του Τσίπρα», θα ρωτήσει ο αναγνώστης.
Ο Αλέξης είναι ακόμα πρωθυπουργός και χειρίζεται κρίσιμα θέματα. Ως εκ τούτου επιβάλλεται να είναι σοβαρός και προσεκτικός στις εκτιμήσεις του.
Ουδόλως με ενδιαφέρει το άτομο του, αλλά το αξίωμα που κατέχει. Συνεπώς, όταν λέει μπούρδες δεν ξεφτιλίζει το πρόσωπο του, αλλά ευτελίζει τον θεσμό του πρωθυπουργού.
Έντεκα ημέρες έμειναν ως την ημέρα που θα συμβεί αυτό που ο ίδιος πιστεύει πως «δεν θα συμβεί ούτε μια στο εκατομμύριο».
Δηλαδή έντεκα ημέρες μας χωρίζουν ως την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Πομπώδεις δηλώσεις που μετά βεβαιότητος θα διαψευσθούν στις 7 Ιουλίου στερούνται νοήματος για τους κανονικούς ανθρώπους.
Είπα, για τους κανονικούς ανθρώπους!

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: