Κάποιοι απόρησαν, κάποιοι συμφώνησαν, μερικοί έμειναν να το σκεφτούν. Ελάχιστοι πάντως το προσπέρασαν.
Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει ευθέως το δίλημμα «αυτοδυναμία ή νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο» αποτέλεσε την καινούργια κίνηση στην πολιτική σκακιέρα ενόψει της κάλπης της 7ης Ιουλίου.
Είναι σαφές ότι 11 μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η κίνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα της χρονικής συγκυρίας στην οποία θα στηθούν οι κάλπες.
Για πρώτη φορά η χώρα πάει...
σε εθνικές εκλογές στο μέσο του καλοκαιριού. Το μακρινό 1928, οι βουλευτικές εκλογές είχαν διεξαχθεί στις 19 Αυγούστου 1928. Μήνα Ιούνιο κάλπες έχουν συνολικά διεξαχθεί μόλις τρεις φορές, τα τελευταία 30 χρόνια: Στις 17 Ιουνίου του 2012, στις 18 Ιουνίου 1989 και στις 2 Ιουνίου 1985. Εκ των πραγμάτων λοιπόν μιλάμε για «αχαρτογράφητα νερά», τα οποία θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουν τα κομματικά επιτελεία, μια και τα «μπάνια του λαού» είναι κάτι το ιερό για τον μέσο Έλληνα, που δύσκολα θυσιάζονται.Παράλληλα δε θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την τουριστική βιομηχανία, οπότε δύσκολα θα πάνε στην κάλπη, μια και η τουριστική περίοδος θα έχει ήδη ξεκινήσει.
Συμπέρασμα: Παρά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από την ευρεία νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές και το προβάδισμα που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, πολλά θα κριθούν εν τέλει από την συμμετοχή.
Το παραπάνω σκεπτικό προφανώς και δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την ηγεσία της ΝΔ, γιαυτό και ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μία τόσο ξεκάθαρη διατύπωση διλημματικού χαρακτήρα, θέλοντας να τονίσει το ιδιαίτερα το θέμα της προσέλευσης στα εκλογικά κέντρα την επόμενη Κυριακή.
Ο κ.Μητσοτάκης όμως είπε και κάτι ακόμα , το οποίο θα πρέπει να κρατήσουμε. Στην συνέντευξη του στο «πρώτο θέμα» επεσήμανε ότι όλα μπορούν να κριθούν στο νήμα: «...Η ισχυρή εντολή την οποία διεκδικώ δεν είναι δεδομένη. Επειδή μπορεί να κριθεί για λίγες ψήφους ποιο κόμμα θα είναι ή δεν θα είναι στη Βουλή, το οποίο είναι απολύτως καθοριστικό για την αυτοδυναμία, για την ισχυρή εντολή την οποία διεκδικώ, θέλω να κάνω μια έκκληση -όχι έκκληση, θα είμαι λίγο πιο αυστηρός, μια ισχυρή παρότρυνση- στα στελέχη μας. Να μην προεξοφλούν το εκλογικό αποτέλεσμα. Να διεκδικούν μέχρι τελευταία στιγμή την ψήφο των πολιτών»σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο σημείο αυτό κρύβεται το μυστικό της επίτευξης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Για κάθε μία μονάδα ποσοστού του αθροίσματος των κομμάτων που μένει εκτός βουλής, ο πήχης της αυτοδυναμίας πέφτει κάτω 0,4%. Εάν δηλαδή όλο μαζί το ποσοστό των κομμάτων εκτός βουλής :
- Είναι 6%, τότε ο πήχης αυτοδυναμίας τοποθετείται στο 38%
- Είναι 7%, τότε ο πήχης πέφτει στο 37,6%,
- Είναι 8% τότε 37,2%
- Είναι 9%, τότε 36,8% κλπ.
- Είναι 7%, τότε ο πήχης πέφτει στο 37,6%,
- Είναι 8% τότε 37,2%
- Είναι 9%, τότε 36,8% κλπ.
Με βάση τον παραπάνω πίνακα, αν υπολογίσουμε ότι το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων τα οποία συγκέντρωσαν πάνω από 1% ήταν 14,73%, στην ευρωκάλπη της 26ης Μαΐου τότε όλοι αντιλαμβάνονται το τι τελικά μπορεί να συμβεί το βράδυ της 7ης Ιουλίου.
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου