Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Τελειωτικό «χτύπημα» Μητσοτάκη στον πανικόβλητο Τσίπρα

Είναι ξεκάθαρο πλέον, 30 ημέρες πριν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, πως ο κατήφορος που έχει ξεκινήσει για το κυβερνών κόμμα είναι απίθανο να ανακοπεί.

Σε καθημερινή βάση πλέον, γινόμαστε όλοι θεατές πράξεων, δηλώσεων και απεγνωσμένων κινήσεων ενός κόμματος που βρίσκεται λίγο πριν την αποδρομή και που επενδύει στην πόλωση και τον διχασμό προσπαθώντας να ανατρέψει το κλίμα...

Το χθεσινό περιστατικό με την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο μάλιστα, δεν αποκλείεται να αποδειχτεί ακόμα πιο καθοριστικό για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι χειρισμοί που ακολούθησαν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα αποτυπώνουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης λείπει τόσο το «καθαρό» μυαλό όσο και η ψυχραιμία, δύο στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο χρόνος της μετράει αντίστροφα.
Επιπλέον, η χθεσινή μέρα αποκάλυψε πως η προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού υγείας δείχνει την ευχέρεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κουνά με μεγαλύτερη ευκολία τα πιόνια πάνω στην πολιτική σκακιέρα, ειδικά απέναντι σε ένα αντίπαλο που μοιάζει να έχει χάσει οριστικά την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την απόφαση για την πρόταση μομφής την έλαβε μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το μόνο που έκανε ήταν να την ανακοινώσει στους στενούς του συνεργάτες.

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος της ΝΔ έβαλε τον κ. Τσίπρα σε άμυνα, θέτοντας του ένα πολύ σκληρό δίλημμα. Είτε να αποπέμψει τον υπουργό του είτε να τον υπερασπιστεί, ταυτιζόμενος απόλυτα με εκείνον.
Τελικά ο πρωθυπουργός διάλεξε το δεύτερο, μία επιλογή την οποία θα αναγκαστεί να στηρίξει δημόσια στην αίθουσα της ολομέλειας του κοινοβουλίου.
Με τη χθεσινή κίνηση Μητσοτάκη, μέσα σε λίγες ώρες άλλαξε η ατζέντα του δημόσιου διαλόγου, βάζοντας στην κορυφή της ένα θέμα που ασφαλώς και δεν κάνει καλό ούτε στον κ. Τσίπρα προσωπικά αλλά ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά.
Επιπλέον, ταυτίζει τον κ. Τσίπρα με τον κ. Πολάκη στον απόλυτο βαθμό, στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα προς τους ψηφοφόρους που δεν ανήκουν στο στενό πυρήνα του κυβερνώντος κόμματος. Ψηφοφόρους τους οποίους θέλει ο πρωθυπουργός να προσεγγίσει και με την συγκεκριμένη επιλογή να «πάρει πάνω του» τον κ. Πολάκη διώχνει, σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία.
Η πρόταση μομφής Μητσοτάκης, επίσης, ήδη προκαλεί ευδιάκριτες ρωγμές εντός ΣΥΡΙΖΑ, μια και από το πουθενά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αποστασιοποιούνται από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Δημιουργεί δηλαδή εσωκομματικό θέμα στην τελική στροφή πριν από τις ευρωεκλογές, την περίοδο που κάθε κομματικός σχηματισμός επιζητά την ηρεμία και την σύμπνοια.

Ουσιαστικά, τέσσερις εβδομάδες πριν τις εκλογές, με την απόφαση Τσίπρα για μετατροπή της πρότασης μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα υποστεί την βάσανο της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή όπου θα ανοίξουν μία σειρά θεμάτων, τα οποία και θα ήθελε να είχε αποφύγει.
Ο κ. Τσίπρας αντί να συζητάει και να επενδύει στις όποιες κυβερνητικές παροχές θα κληθεί να απαντήσει για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη Novartis, στο σκάνδαλο Πετσίτη κλπ. Ανακύκλωση δηλαδή της εσωστρέφειας για την κυβέρνησή του, λίγο πριν τις κρίσιμες πρώτες κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: