Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει, τελευταίο χαρτί Τσίπρα η πόλωση

Στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. 
Έτσι λοιπόν για τον Αλέξη Τσίπρα η ώρα της κρίσης πλησιάζει και δεν είναι άλλη από την πρώτη αναμέτρηση του με τη βούληση των πολιτών μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια.
Στις 26 Μαΐου ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κρίση της κοινωνίας, κάτι που δείχνει πλέον να τον τρομάζει. Ο φόβος αυτός τα τελευταία 24ωρα μοιάζει να έχει κυριεύσει το Μέγαρο Μαξίμου καθώς τα μηνύματα που φτάνουν στην κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ...


Τριάντα τέσσερις ημέρες πριν από την ευρωκάλπη, σε καμία έρευνα κοινής γνώμης από αυτές που φτάνουν στα κομματικά επιτελεία, το κυβερνών κόμμα δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης, κάτι που εντείνει την πίεση στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου. Η κακή δημοσκοπική πορεία, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών περί του αντιθέτου, προκαλεί ήδη τις πρώτες αλλαγές στην στρατηγική του κ. Τσίπρα, που εύκολα μπορούν να ερμηνευτούν ως έναν ακόμα ελιγμό πριν από το μεγάλο ραντεβού της κάλπης.

Το καινούργιο αφήγημα για τον πρωθυπουργό δεν είναι άλλο από την ανάδειξη του δίπολου Τσίπρα - Μητσοτάκη, διανθισμένο με έντονα στοιχεία πόλωσης και λασπολογίας, ενώ σιγά σιγά θα κάνει όλο και πιο εμφανή την παρουσία της και η παροχολογία.

Είναι σαφές ότι όσο οι μέρες θα περνούν και η κλεψύδρα θα αδειάζει προς την 26η Μαΐου, τόσο ο κ. Τσίπρας θα ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης, με οξείς χαρακτηρισμούς και ξεκάθαρα διχαστικά διλήμματα.

Όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μεταφέρει την πολιτική κουβέντα στο πεδίο της προσωπικής αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο της ΝΔ, κάτι που συνήθως στην πολιτική συμβαίνει κυρίως για δύο λόγους:
- Πρώτον, όταν εκείνος που προκαλεί την πόλωση γνωρίζει ότι βρίσκεται στην δεύτερη θέση και επιθυμεί να προκαλέσει ένταση , περιμένοντας κάποιο λάθος από εκείνον που προπορεύεται.
- Δεύτερον, όταν αυτός που πολώνει το κλίμα δεν έχει κάποιο άλλο «στέρεο» αφήγημα, προκειμένου να συγκινήσει τους πολίτες.
Η αλλαγή στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου πάντως έχει ένα βασικό μειονέκτημα. Σε όλες τις ποιοτικές έρευνες ο κ. Τσίπρας υπολείπεται του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο σε δημοφιλία όσο και σε επιμέρους ερωτήματα περί της άσκησης εξουσίας, στοιχείο που κάνει πιο δύσκολο το έργο του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως δε δείχνει να «τσιμπάει» σε αυτήν την τελευταία προσπάθεια του πρωθυπουργού να αλλάξει τα δεδομένα.
Για πρώτη φορά μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν απολύτως ξεκάθαρος για την τακτική που ο ίδιος θα ακολουθήσει , μιλώντας σε εκδήλωση στην Λιβαδειά.
«Μου έκανε εντύπωση πόσο χρόνο και πόση ενέργεια αφιερώνει στο να επιτεθεί (Τσίπρας) προσωπικά σε εμένα και στη Νέα Δημοκρατία. Του λέω λοιπόν: δεν με ενδιαφέρει. Δεν με ενδιαφέρει να του απαντήσω διότι πιστεύω ότι τα νέα παιδιά, αλλά και όλοι εσείς που μας ακούτε σήμερα, έχετε βγάλει τα συμπεράσματά σας για την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ.Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών θεωρείται πλέον πρόκριμα εξελίξεων, με πολλούς να εκτιμούν ότι στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα χάσει με καθαρή διαφορά τότε το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών ακόμα και για μέσα στον Ιούνιο θα επανέλθει, κάτι που αναγνωρίζουν και πολλά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Tου Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: