Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Νέες δημοσκοπήσεις: Απόλυτη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, σε ποιο τομέα η μεγαλύτερη πτώση (κάρτα)

Όλα τα χαρακτηριστικά συνολικής κατάρρευσης, έναν μήνα πριν από την κρίσιμη πολλαπλή αναμέτρηση στις κάλπες, παρουσιάζει η δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει σαφές με κάθε τρόπο (διά ζώσης αλλα και μέσω των μετρήσεων) ότι από την κεντρική Ελλάδα και πάνω ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει αντιμέτωπος με πανωλεθρία κυρίως εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής στο... Μακεδονικό και του τρόπου που χειρίστηκε η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις λαϊκές αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τώρα πλέον τα μηνύματα που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην Κουμουνδούρου ακόμη και για την πρωτεύουσα είναι πλήρως απογοητευτικά.
Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα τεσσάρων μετρήσεων που πραγματοποίησε η MRB στην Αττική και παρουσιάζει το "Πρώτο Θέμα". Σύμφωνα με αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από 13% έως 17% στην Α’ Αθηνών, στον Βόρειο και τον Νότιο Τομέα.

Πιο συγκριμένα:

Στην ‘Α Αθήνας σύμφωνα με την έρευνα της MRB του τρέχοντος Απριλίου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 18,2%, ποσοστό μειωμένο κατά 13,3% από το 31,5% των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.
Στον Βόρειο Τομέα οι απώλειες φτάνουν το 17,3%, καθώς συγκεντρώνει το 13,8% των προτιμήσεων (31,1% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015).
Στο 15,5% φτάνουν οι απώλειες στον Νότιο Τομέα, (MRB: 19,8%, εκλογές Σεπτεμβρίου 2015: 35,3%).
Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τα αυγά και τα πασχάλια στον Δυτικό Τομέα, μια περιοχή που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν προπύργιο του, καθώς είχε λάβει ποσοστό 42,6%.
Αλλά και σε επίπεδο Επικράτειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της MRB που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, από το 42,57% που είχε το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη μισή εκλογική του δύναμη υποχωρώντας στο 21,4%.
Όμως, ακόμη πιο ενοχλητικό για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι το στοιχείο που γκρεμίζει το αφήγημα περί κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης και των μέτρων για τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων: οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταποντίζεται 21 ολόκληρες μονάδες στις λαϊκές περιοχές του Δυτικού Τομέα της Αττικής.
Από τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων προκύπτει ότι η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριζόντια και ότι η ΝΔ όχι μόνο καλύπτει τη διαφορά από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά και αποκτά ευρύ προβάδισμα που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει και σε διψήφιο ποσοστό -καταρρίπτοντας πλήρως τις ελπίδες του πρωθυπουργού για διαχειρίσιμη ήττα.
Μάλιστα, σε δήμους όπως το Περιστέρι ή το Αιγάλεω ή η Αγία Βαρβάρα η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη για πρώτη φορά από το 1974!
Αν τα στοιχεία ένα μήνα πριν από τις εκλογές δείχνουν την κυβερνητική παράταξη να χάνει 1 στους 2 ψηφοφόρους της στο σύνολο της Επικράτειας τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που από «ατού» μετατρέπεται σε «νεκροθάφτη» -με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στην εκλογοαπολογιστική συζήτηση που θα ανοίξει στο εσωτερικό του κόμματος…

Ανεβάζει ποσοστά η ΝΔ

Στον αντίποδα η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με την MRB, παρουσιάζει άνοδο των ποσοστών της στην Αττική.
Η αξιωματική αντιπολίτευση στην έρευνα για την Ά Αθήνας συγκεντρώνει 37,3%, ποσοστό αυξημένο κατά 6,18% σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (31,12%).
Στον Βόρειο Τομέα συγκεντρώνει το 32,8% των προτιμήσεων, (αύξηση 0,6% από το 32,8% των εκλογών).
Στον Νότιο Τομέα η ΝΔ συγκεντρώνει 28,8% (αύξηση 1,6% από το 27,2% των εκλογών).
Τέλος, στον Δυτικό Τομέα συγκεντρώνει 22,7%, ποσοστό αυξημένο κατά 3,1% σε σχέση με το 19,6% των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: