Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Να εξηγήσουν τι συμβαίνει


Σχετική εικόναΚόβουμε από τις επενδύσεις για να ποτίσουμε τα «λεφτόδεντρα». 
Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα διαβάζοντας τη χθεσινή ανάλυση του Προκόπη Χατζηνικολάου εδώ, στο Liberal,  για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν απαξιωθεί πλήρως, το διεθνές κλίμα είναι δυσμενές, επενδύσεις δεν έρχονται, στις αγορές δεν θα βγούμε,  ο...
ΣΕΒ αναλύει τα στοιχεία της «Εργάνης” και βλέπει ότι η ελληνική οικονομία εγκλωβίζεται στην κατηγορία των χωρών περιορισμένης παραγωγικής βάσης, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, χαμηλών ειδικοτήτων και  βέβαια χαμηλών μισθών ενω ο ΟΟΣΑ δεν συμμερίζεται τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη.
Η χρεοκοπία πάλι πλησιάζει κι αυτή τη φορά θα είναι πραγματική και θα είναι αδύνατον να τη διαχειριστεί κανείς χωρίς να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα που θα αφορούν κυρίως τη μείωση των εξόδων του κράτους.
Όλα αυτά δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι έχουν γίνει αντιληπτά όχι μόνον από τους πολίτες στην πλειοψηφία τους αλλά και από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που από το πρωί μέχρι το βράδυ πιάνουν τα στασίδια στα πάνελ για να αναλύουν παραπολιτικές φούσκες και κενές νοήματος ειδήσεις. Δεν γίνεται να ασχολείται νυχθημερόν η χώρα με το πολιτικό μέλλον της Ελένης Κουντουρά και του Θανάση Παπαχριστόπουλου.
Απλώς δεν γίνεται. Και καταλαβαίνουμε γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να συζητάμε για την οικονομία και τον κίνδυνο χρεοκοπίας που είναι πάλι ορατός. Αυτό που αρνούμαστε να αποδεχτούμε είναι το πόσο εύκολα  καταφέρνει να συζητάμε ο,τιδήποτε εξόν από τις καταστροφικές της πολιτικές.
Πέραν της κοινής γνώμης όμως υπάρχει και η Αντιπολίτευση. 
Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να εξηγήσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως έχουν τα πράγματα. Και με δεδομένο ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδιώκουν να εξαντλήσουν την τετραετία φτάνοντας τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο, μέχρι τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ-πολύ χειρότερα. Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση χειροτερεύει. Κάθε μέρα που περνάει λοιπόν η Νέα Δημοκρατία πρέπει να εξηγεί τη βλάβη που επιφέρουν στην οικονομία και στη χώρα αυτοί οι άνθρωποι.  
Κάποιοι επισημαίνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει να επιλύσει ένα στρατηγικό γρίφο: πώς θα καταφέρει να αποδομήσει την κυβερνητική πολιτική στην οικονομία όταν ψηφίζει τα προεκλογικά δώρα, τα επιδόματα και τις παροχές.

Θα το καταφέρει όταν πείσει ότι έχει μια καλύτερη συνταγή, ένα μείγμα αποτελεσματικότερης πολιτικής που θα λειτουργήσει επ ωφελεία των πιο ασθενέστερων σε βάθος χρόνου. 
Έχουμε εξηγήσει πολλάκις ότι σ’ενα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης όπως το ελληνικό, μοιραία το Μαξίμου θα ορίζει κάθε φορά την ατζέντα της συζήτησης.  
Γιαυτό κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού δεν αρκεί πλέον να επισημαίνει πόσο λάθος είναι το μείγμα της κυβερνητικής πολιτικής αλλά να εξηγεί ότι εκείνη έχει καλύτερη λύση. 
Κι αυτό να το κάνει σε όλα τα επίπεδα. 
Από τη συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής, μέχρι τα πάνελ. 
Οι βουλευτές και τα στελέχη δεν πρέπει να έχουν την αξίωση κι αυτόν τον αγώνα να τον δώσει μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: