Σε... αναγκαστική υπαναχώρηση υποχρεώθηκαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το φλέγον ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, έπειτα από το κύμα αντιδράσεων που σήκωσε η πρόθεση του Μαξίμου να νομοθετήσει ακόμα και μονομερώς.
Στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπήρξε τις τελευταίες ώρες έντονος προβληματισμός. Και με το βλέμμα στις επερχόμενες κάλπες του 2019 και μετά τη σφυγμομέτρηση των αντιδράσεων και από...τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δεύτερες σκέψεις και έκρινε προτιμότερο να κάνει στροφή και να προτιμήσει μια πιο... διπλωματική οδό διαχείρισης του εν λόγω ζητήματος και όχι τη σκληρή γραμμή που είχε αρχικώς υιοθετηθεί.
Εξού και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου,ο οποίος έσπευσε χθες να πει ότι από την κυβέρνηση θα εξαντλήσουν τα περιθώρια του διαλόγου. Και ότι το πρώτιστο δεν είναι ο χρόνος της κατάθεσης του νομοσχεδίου, παρά η επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας.
Ξεκαθάρισε δε τα εξής:
Πρώτον ότι δεν τίθεται εν κινδύνω το μισθολογικό καθεστώς των 10.000 ιερέων.
Δεύτερον,ότι «η κυβέρνηση δεν βιάζεται, ούτε πιέζεται».
Τρίτον ότι θα προηγηθεί κύκλος συναντήσεων του υπουργού Παιδείας Κ.Γαβρόγλου με την ηγεσία της εκκλησίας, για να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης και να εξασφαλιστεί συναίνεση.
Φόβοι για... τιμωρητική ψήφο
Στο παρασκήνιο, ένας βασικός από τους λόγους που ώθησε το Μαξίμου να αλλάξει στάση του, έγκειται στο γεγονός ότι εκτίμησαν ότι στην παρούσα φάση είναι αχρείαστο να ανοίξει «μέτωπο» με την εκκλησία. «Επηρεάζονται πάνω από 10.000 ενορίες , η εκλογική χασούρα θα ήταν μεγάλη», έλεγε στο Iefimerida βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι δεν υπήρχε άλλη λύση.
Με το ζόρι τα «κουκιά» στη Βουλή
Ορατό επίσης ήταν το ενδεχόμενο να μην ψήφιζαν το επερχόμενο νομοσχέδιο ακόμα και κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ορισμένοι εξ’ αυτών ( Γιάννης Αμανατίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Θόδωρος Παραστατίδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής) διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με την εκκλησιαστική κοινότητα, που σημαίνει ότι δύσκολα θα έρχονταν σε ρήξη μαζί της.
Βαρόμετρο και ο ρόλος των ΑΝΕΛ
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την ηγεσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Πάνος Καμμένος μπορεί να γνώριζε για τις προθέσεις Τσίπρα-Ιερώνυμου και να κράτησε ως τώρα μία ισορροπημένη στάση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι πιεσμένος πολιτικά.
Από την πρώτη στιγμή άλλωστε οι ΑΝΕΛ διεμήνυσαν ότι θα συνταχθούν με τις αποφάσεις της εκκλησίας, με αποτέλεσμα να γίνεται κατανοητό ότι ο Τσίπρας δύσκολα θα έβρισκε την αναγκαία πλειοψηφία για ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο.
Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση
Στην κυβέρνηση, τέλος, κάνουν λόγο για πολιτικό δάκτυλο της ΝΔ πίσω από την άρνηση της εκκλησίας και πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά της. Κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υιοθετεί ακροδεξιά ατζέντα καθώς και ότι κινείται σε αντιδραστική τροχιά για μικροπολιτικούς λόγους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου