Ενώ αναμένεται η «απάντηση» της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου
- Κατά πληροφορίες το Φανάρι θα πει «όχι» σε όλα
- Τι φοβούνται οι Ιεράρχες
Η κατάρρευση της συμφωνίας του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πυροδότησε χθες νέα κόντρα της κυβέρνησης με τη ΝΔ ενώ οι Ιεράρχες συνεχίζουν τα πυρά κατά του Αρχιεπισκόπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποστηρικτές του Αρχιεπισκόπου ανέρχονται σε 7 ενώ οι υπόλοιποι 74 βρίσκονται στην «αντιπέρα όχθη»...
Ιεράρχες εκφράζουν φόβο ότι το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας έχει ως φόντο τη θρησκευτική ουδετερότητα, με την οποία διαφωνεί το σύνολο των Μητροπολιτών.
Μητροπολίτες δεν έκρυψαν, πάντως, την ανησυχία τους για κινήσεις εκφοβισμού ενώ διαβλέπουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανεβάσει τους τόνους ακόμα και να «περάσει» το σχέδιο νόμου πριν από τα Χριστούγεννα. Αν αυτό συμβεί Μητροπολίτες λένε ότι θα γίνει νέα συνεδρίαση της Ιεραρχίας ενώ η προκαθορισμένη Διαρκής Ιερά Σύνοδος είναι για τις 11 Δεκεμβρίου. Οξεία πάντως αναμένεται να είναι η «απάντηση» της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συνεδριάζει στο Φανάρι στις 26 και 27 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση του Πατριαρχείου αναμένεται να είναι «όχι» σε όλα , καμία αλλαγή, ούτε στο άρθρο 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας και η κατάσταση να μείνει ως έχει.
Το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής διέψευσε, εντωμεταξύ, κατηγορηματικά τις πληροφορίες και τους διαλόγους που δημοσιεύτηκαν στην «Αυγή», το «Documento» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. «Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ», αναφέρει το Γραφείο Τύπου.
Σε παρόμοια διάψευση περί συζήτησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προχώρησε και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ διαψεύδοντας το δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών".
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς παραδέχτηκε ότι στις 24 Οκτωβρίου προσήλθε ο ίδιος στα γραφεία της ΝΔ, αλλά για να προσκαλέσει τον πρόεδρο του κόμματος στη γιορτή των Θεοφανείων.
«Ὅταν δέν ἔχεις νομικά ἐπιχειρήματα καί ἔχεις συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, εὐχερῶς καταφεύγεις σέ σενάρια συνωμοσιολογίας, γιά τά ὁποῖα ὡς νέμεσις ἐπέρχεται ὁ εὐτελισμός καί ἡ ἀπομείωσή σου» υπογραμμίζει ο Μητροπολίτης Σεραφείμ και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:
«Μοῦ ἀποδίδονται ἰδιότητες συγχρόνου «ἁγίου» καί προορατικό χάρισμα (!!!!!!!) διότι στίς 24 Ὀκτωβρίου 2018 πού ὄντως ἐπεσκέφθην τά γραφεῖα τῆς ΝΔ κατόπιν αἰτήσεώς μου, ἐγνώριζα, χωρίς νά μετέχω σέ οὐδεμία διαδικασία, τό «ἑπτασφράγιστο» μυστικό πού ἀπεκαλύφθη τό ἀπόγευμα τῆς 6 Νοεμβρίου 2018, δέκα τρεῖς μέρες μετά, στό pontium τοῦ Μεγάρου Μαξίμου ἀπό τόν Μακαριώτατο καί τόν Πρωθυπουργό».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη σε δηλώσεις της στο Θέμα 104,6, τόνισε ότι «η ΝΔ και ο Πρόεδρός της προσωπικά δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο. Και από θέση αρχής και χωρίς δεύτερη σκέψη η ΝΔ επισήμανε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι διαφωνεί απόλυτα με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών. Το είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση μαζί τους. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να οδηγήσουμε 10.000 κληρικούς σε καθεστώς ανασφάλειας μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί χώρος ώστε η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις προεκλογικού χαρακτήρα. Και το δεύτερο βεβαίως είναι ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Άλλωστε εμείς ξεκινήσαμε το 2013 την προσπάθεια αξιοποίησης των ακινήτων που ανήκουν στην Εκκλησία και έχουν καθαρούς τίτλους. Άρα αυτό είναι επί της αρχής μια πρωτοβουλία που είχαμε λάβει. Αυτά είναι τα δύο ζητήματα στα οποία έχουμε τοποθετηθεί».
Αντιδράσεις από τους Ιεράρχες
Για «θεαματική ανακοίνωση όπως εκινήθη από την πλευρά της πολιτείας» έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος στο ΘΕΜΑ 104,6 μιλώντας για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου.
«Πρέπει να προσέχουμε αυτό που είπε ο Ιερώνυμος ότι πρέπει να υπάρχει έγκριση της Ιεραρχίας. Επρόκειτο για διαθέσεις των δύο ανδρών, ήταν θεαματική η εμφάνιση όπως εκινήθη από την πλευρά της πολιτείας» είπε ο κ. Νικόλαος.
«Οι ιερείς ήταν κατοχυρωμένοι, είναι κοινωνικοί εργάτες και φορείς της πολιτιστικής κληρονομίας. Αυτό που που ελύπησε τους περισσότερους ιεράρχες είναι ότι ενώ προτάθηκε για τους κληρικούς παραμένουν οι μουφτήδες και οι λειτουργοί των άλλων δογμάτων» είπε ο κ. Νικόλαος.Παρατήρησε, ακόμα, ότι «νομίζω ότι ήταν πολύ βιαστικό, οι πολιτικοί ίσως είχαν το σκοπό τους που ήθελαν να εμφανίσουν και τον Αρχιεπίσκοπο. Οι μέρες είναι δύσκολες, προεκλογική περίοδος, πολλά και διάφορα».
Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο «η συνεννόηση Τσίπρα-Ιερώνυμου είχε ξεκινήσει πριν από 3-4 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναζητούσε τρόπο επικοινωνίας για να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία».
Επανέλαβε, τέλος, ότι «η έκτακτη ιεραρχία ενέκρινε τα δύο από τα τρία σημεία (σ.σ. της συμφωνίας) στο τρίτο, για τη μισθοδοσία, είπε να μείνει ως έχει».
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε «αδικία να δίνει η Εκκλησία την περιουσία και να έρχονται να μας παίρνουν τα λίγα που έχουμε», όπως είπε χαρακτηρστικά. Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πως θα υπάρξουν «πολύ άσχημες εξελίξεις» στην Ιεραρχία εάν η Βουλή νομοθετήσει αλλαγές στην δημοσιοϋπαλληλική σχέση των κληρικών προτού ολοκληρωθεί ο διάλογος Κράτους - Εκκλησίας απηύθυνε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, τονίζοντας πως οι προτάσεις της κυβέρνησης για την μισθοδοσία του κλήρου έχουν προκαλέσει την ενόχληση 73 εκ των 82 μητροπολιτών, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί εάν ο πρωθυπουργός επιμείνει στις θέσεις του.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «το Βήμα» ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος θα μιλήσει για το θέμα την Πέμπτη στις 7 στον κινηματογράφο Αλκυονίδα τόνισε : «Το προβληματικό είναι ότι μιλάμε για την περιουσία της Εκκλησίας και για οφειλές της Πολιτείας χωρίς να υπάρχει κανένα νούμερο στο τραπέζι. Ρωτήστε τον Αρχιεπίσκοπο “Ποιο είναι, Μακαριότατε, το ακριβές ποσό που υποστηρίζετε ότι σας οφείλει το κράτος;”, να δούμε τι θα απαντήσει. Τίποτα, κανένα νούμερο δεν μπορεί να σας δώσει. Χωρίς έγκυρα στοιχεία, επικυρωμένα από τα αρμόδια κρατικά όργανα, δεν μπορούμε να πάρουμε καμία πολιτική απόφαση, ούτε βέβαια να αλλάξουμε αβασάνιστα την πάγια θέση της ελληνικής Πολιτείας ότι δεν οφείλει δεκάρα τσακιστή στην Εκκλησία. Γι’ αυτό έχω υποστηρίξει να περιμένουμε το Κτηματολόγιο, τα αποτελέσματα του σχετικού έργου του ΕΣΠΑ και άλλες μελέτες που πρέπει να υπάρξουν, ώστε να βαδίσουμε επί σταθερής βάσεως για την τελική συμφωνία και να κάνουμε τους σωστούς λογαριασμούς. Το “πίστευε και μη ερεύνα” και τα church statistics δεν μπορεί να είναι οι θεμέλιοι λίθοι επί των οποίων θα οικοδομήσουμε τις νέες σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου