Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα καταψηφίσει την πολιτική Ορμπαν για το μεταναστευτικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται κατά Ορμπαν -Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ«ΣΦΑΓΗ» ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΓΓΡΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Σαφή διαχωρισμό με τις σκληρές θέσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν στο μεταναστευτικό έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε υπέρ της έκθεσης Sargentini, βάσει της οποίας η κυβέρνηση Ορμπάν... παραβιάζει το δίκαιο και τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της έκθεσης Sargentini, καλώντας το Συμβούλιο να προχωρήσει σύμφωνα με το άρθρο 7 κατά της Ουγγαρίας. Δεν μπορούμε και δεν θα συμβιβαστούμε σε θέματα που σχετίζονται με τις βασικές μας δημοκρατικές αξίες και αρχές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επιθετικός ο Ορμπαν στο Ευρωκοινοβούλιο
Την ίδια ώρα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν στηλίτευσε σήμερα τον «εκβιασμό» των φιλομεταναστευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της χώρας του, σε μια επιθετική ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Αυτό που κάνετε σήμερα είναι να χαστουκίζετε την ίδια την ΕΕ. Η Ουγγαρία θα καταδικαστεί επειδή ο ουγγρικός λαός αποφάσισε ότι δεν θέλει να είναι χώρα μεταναστών» υποστήριξε ο κ. Όρμπαν.
Οπως είπε «δεν δέχομαι εκβιασμούς από δυνάμεις που υπερασπίζονται τους μετανάστες εις βάρος του ουγγρικού λαού, η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό όποια και αν είναι η απόφασή σας. Η Ουγγαρία θα υπερασπιστεί τα σύνορά της, θα σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και θα υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων της», είπε ο Ούγγρος ηγέτης απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην εισήγησή της η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γιούντιθ Σαρτζεντίνι η οποία είχε επιφορτιστεί με την σύνταξη μιας έκθεσης αναφορικά με την κατάσταση στην Ουγγαρία μίλησε για τον περιορισμό αντιπολιτευόμενων ακαδημαϊκών στην Ουγγαρία, την προώθηση μόνο των εκλεκτών του καθεστώτος, την απαγόρευση λειτουργία συγκεκριμένων εκκλησιών και τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας, ενώ αναφέρθηκε και στη διαφθορά της κυβέρνησης Όρμπαν, μέλη της οποίας και οι οικογένειές τους έχουν πλουτίσει από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς υπογράμμισε ότι η Κομισιόν «δυστυχώς αποδέχεται» τα αποτελέσματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πλέον δεν απομένει κάτι άλλο από την ενεργοποίηση του άρθρου 7, ενώ η κυρία Καρολίν Εντστάντλερ, εκπροσωπώντας την αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ απέφυγε να εκφράσει την θέση της, λέγοντας ότι αναμένει την την τοποθέτηση του κ. Όρμπαν.
Ευρωβουλευτές σε Ορμπαν: «Είστε η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση σε ολόκληρη την ΕΕ»
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος είναι ήδη ένας από τους υποψηφίους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας εκ μέρους του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του στην κρίσιμη κατάσταση στην Ουγγαρία, χρησιμοποιώντας ηπιότερη γλώσσα από άλλους συναδέλφους τους, καθώς οι Ευρωπαίοι κεντροδεξιοί εμφανίζονται διχασμένοι στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία, οκτώ περίπου μήνες πριν τις Ευρωεκλογές.
Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Γκι Φερχόφσταντ κατά την τοποθέτησή του υπενθύμισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Ουγγαρία δεν θα γινόταν δεκτή στην ΕΕ. «Είμαι λάτρης της ουγγρικής ιστορίας και του πολιτισμού της. Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε σε καμία περίπτωση ότι βάλουμε κατά των πολιτών της Ουγγαρία. Βάλουμε κατά της κυβέρνησής σας... Δεν είστε η Ουγγαρία κύριε Όρμπαν, είστε ο πρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης. Η Ουγγαρία είναι πολύ μεγαλύτερη από τον εαυτό σας», υπογράμμισε ο κ. Φερχόφσταντ
Από την πλευρά των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ο Ούντο Μπούλμαν χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν την πιο διεφθαρμένη της ΕΕ. «Ακούω με μεγάλη ενόχληση τον κ. Όρμπαν. Δεν φαίνεται να θέλει να καταλάβει τι συζητούμε εδώ σήμερα. Το Κοινοβούλιο θέλει να υπερσιτιστεί τα διαζώματα των πολιτών της Ουγγαρίας. Κύριε Όρμπαν πλουτίζουν μέλη και φίλοι της κυβέρνησης σας με ευρωπαϊκά κονδύλια για αυτό σας θεωρό ότι πιο διεφθαρμένο υπάρχει στην ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Μπούλμαν.
Σοκαριστική έκθεση του ΟΗΕ για τους μετανάστες στην Ουγγαρία
Η Ουγγαρία επιπλέον, απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις για την πολιτική της στο μεταναστευτικό από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η οποία έλαβε γνώση «σοκαριστικών αναφορών» σύμφωνα με τις οποίες μετανάστες που κρατούνταν σε ζώνες διέλευσης στερούνταν τροφής.
«Ένας εποικοδομητικός διάλογος με τις κυβερνήσεις προτού εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα θα βοηθούσε οπωσδήποτε να προωθηθεί ο κοινός μας σκοπός για προστασία των ατομικών δικαιωμάτων», δήλωσε η Ουγγαρέζα πρεσβευτής Ζουζάνα Χόρβατ ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Απαντούσε στις επικρίσεις της νέας Ύπατης Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της στις αρχές Σεπτεμβρίου και παρουσίασε χθες στο Συμβούλιο την περιοδική έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας.
«Μάθαμε με ικανοποίηση χθες ότι θα τείνετε πάντα ευήκοον ους στις ανησυχίες των κυβερνήσεων. Είναι ωστόσο λυπηρό που η έκθεσή σας περιέχει μισές αλήθειες», είπε η Χόρβατ.
Στην ομιλία της, που είχε ετοιμαστεί εκ των προτέρων και την οποία η Μπατσελέτ δεν μπόρεσε να διαβάσει στην πλήρη έκτασή της ελλείψει χρόνου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστής επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο πολλές δυτικές χώρες διαχειρίζονται το μεταναστευτικό.
Έθεσε ιδιαίτερα στο στόχαστρο τη μεταναστευτική πολιτική της Ουγγαρίας, όπου το γραφείο της έλαβε γνώση «σοκαριστικών αναφορών σύμφωνα με τις οποίες, τις τελευταίες εβδομάδες, μετανάστες που κρατούνται σε ζώνες διέλευσης στα ουγγροσερβικά σύνορα στερήθηκαν τροφής».
Επέκρινε επίσης τα μέτρα που έλαβε η ουγγρική κυβέρνηση τα οποία «επιτρέπουν στις αρχές να συλλαμβάνουν, να απαγγέλλουν ποινικές κατηγορίες και να απελαύνουν αμέσως από ουγγρικές μεθοριακές περιοχές κάθε δικηγόρο, σύμβουλο, εθελοντή ή μέλος μιας οικογένειας που κατοικεί νόμιμα και φέρεται να βοήθησε ένα άτομο να υποβάλει αίτημα ασύλου, να αποκτήσει άδεια παραμονής ή να αναλάβει οποιαδήποτε άλλη απολύτως νόμιμη δράση».
Η Χόρβατ δήλωσε σήμερα πως «κανείς δεν κρατείται στις ζώνες διέλευσης στην Ουγγαρία». «Εξάλλου, τροφή παρεχόταν και θα εξακολουθήσει να παρέχεται στα άτομα που έχουν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου», διαβεβαίωσε.
Διευκρίνισε εξάλλου πως τα μέτρα που ελήφθησαν επιτρέπουν στις αρχές να συλλάβουν και να απαγγείλουν κατηγορίες σε «όσα πρόσωπα φέρονται να βοήθησαν την παράνομη μετανάστευση (…) εφόσον αυτός ο δικηγόρος, αυτός ο σύμβουλος, αυτός ο εθελοντής ή αυτός ο διακινητής ανθρώπων γνωρίζουν ότι το αίτημα θα απορριφθεί με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία».
«Το να παραπλανούμε εκ προθέσεως τους μετανάστες σε κατάσταση ευαλωτότητας δεν είναι, κατά τη γνώμη μας, μια ανθρωπιστική πράξη. Είναι ένα έγκλημα που έχει ήδη κοστίσει πολλούς θανάτους κατά μήκος των διαδρομών», κατέληξε.
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: