Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν έχει ξαναγίνει: Μέχρι και η Κυβέρνηση "καταγγέλλει" το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για Fake News


Εκτός πραγματικότητος ήταν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δέχτηκαν ότι το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο ακόμα και αν δεν περικοπούν οι συντάξεις.

Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί κατηγορούν το ΑΠΕ όταν ο υπεύθυνος έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Νίκος Παππάς;
Αυτός που έδινε διαλέξεις για τα fake news στο LSE και θα καθάριζε το τηλεοπτικό τοπίο μέσω ερευνών του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας...
Τον θυμάστε;
Ε Μ ΠΡΟ Σ
Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε σε οικονομικούς συντάκτες πως...
 «εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν, ούτε να εγκρίνουν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι στις συναντήσεις με τους θεσμούς, δεν «κλείδωσε» ούτε καν το πακέτο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, αλλά μένουν ανοικτά πόσο θα κοστίσει και πώς ή πότε θα εφαρμοστούν, για κάποια τουλάχιστον από τα μέτρα.
«Αυτό που έγινε στις συζητήσεις με τους θεσμούς ήταν ότι συμφωνήθηκε το δημοσιονομικό κόστος για κάποια από τα μέτρα (ΕΝΦΙΑ, μείωση φόρου επιχειρήσεων κλπ) τα οποία εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες διαφορές αλλά έχει γίνει σύγκλιση. Θα γίνουν τεχνικά κλιμάκια που θα εξετάσουν πολλά θέματα».
Όπως είπε χαρακτηριστικά «συμφωνήσαμε σε κάποια μέτρα ποιο θα ήταν το δημοσιονομικό κόστος αν τα κάναμε, συμφωνήσαμε για το πώς θα συγκλίνουμε για το πόσος θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος (αν είναι πχ 850 εκατ. ευρώ όπως λένε οι θεσμοί ή αν είναι λίγο λιγότερα ή παραπάνω), ανταλλάξαμε απόψεις για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, συζητήσεων την διαδικασία για το τι και πώς θα γίνει με τον κατώτατο μισθό, και η συζήτηση συνεχίζεται»…
Επιβεβαίωσε δε ότι αν και κοστολογήθηκαν, δεν συμφωνήθηκε ποιες δεσμεύσεις θα εφαρμοστούν το 2019 και ποιες το 2020 ή πιο μετά. «Εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο» λένε στην κυβέρνηση που θα ζυγίσουν επίσης τις επιπτώσεις τους, όπως και οι θεσμοί.

Νωρίτερα το τηλεγράφημα του ΑΠΕ είχε διαψεύσει τόσο η Κομισιόν όσο και το Reuters με σχετικό του ρεπορτάζ.

Ωστόσο και παρά τον σάλο που προκλήθηκε, το ΑΠΕ επιμένει και σε ανακοίνωσε που εξέδωσε τονίζει: «To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Ακολουθεί ο διάλογος του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους δημοσιογράφους:
Ευ. Τσακαλώτος: Ούτε συμφωνήσαμε ούτε διαφωνήσαμε ούτε εγκρίναμε στις συζητήσεις που έγιναν. Δεν ήταν αυτό το θέμα. Αυτό που έγινε είναι ότι συμφωνήσαμε, για διάφορα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το δημοσιονομικό κόστος. Υπάρχει σχεδόν πλήρης σύγκλιση στο κόστος με μικρές διαφορές.
Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος;
Ευ. Τσακαλώτος: Δεν ξέρω τον αριθμό. Εξαρτάται από πολλά... θα γίνουν τεχνικά κλιμάκια. Το πρώτο πράγμα. Συμφωνήσαμε ως προς το κόστος των δημοσιονομικών, πόσο θα κόστιζαν αν τα κάναμε. Άρα έχουμε ένα μενού από μέτρα που ξέρουμε πόσο κοστίζουν αν τα κάναμε. Συμφωνήσαμε για τη διαδικασία πως θα συγκλίνουμε. Ανταλλάξαμε απόψεις για την πορεία των μεταρρυθμίσεων συζητήσαμε για τον κατώτατο μισθό πως γίνεται και πως θα γίνει αυτό. Δεν έγινε τίποτα συνεχίζεται η συζήτηση. Δεν το κάνω γιατί είμαι κρυψίνους είναι ότι δεν έγινε τίποτα άλλο.
Δημοσιογράφος: Από τις συζητήσεις εκτιμάται πως υπάρχει περιθώριο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί 1 Οκτωβρίου να μην συμπεριληφθεί το μέτρο των συντάξεων.
Ευ. Τσακαλώτος: Δεν το ξέρω αυτό. Εμένα με ενδιαφέρει αν θα γίνουν ή όχι και όχι το πότε.
Δημοσιογράφος: Αν άφησαν να εννοηθεί.
Ευ. Τσακαλώτος: Δεν τους ενδιαφέρει αυτό το πράγμα.
Δημοσιογράφος: Ως κυβέρνηση σας ενδιαφέρει;
Ευ. Τσακαλώτος: Ενδιαφέρει. Όλα τα πράγματα που είναι καλά καλύτερα να γίνουν πριν και όχι μετά.
Δημοσιογράφος: Τις μετρήσατε τις εξαγγελίες, πόσο κοστίζουν;
Ευ. Τσακαλώτος: Ναι αλλά δεν ξέρουμε ποιες από αυτές θα εφαρμοστούν το 2019 το 2020 και το 2021. Και οι θεσμοί μπορεί να έχουν άλλες προτεραιότητες μπορεί στο ρεπορτ που θα βγάλουν τον Νοέμβριο μπορούν να σου πουν κάνε κάποιο άλλο μέτρο. Δεν είναι δική τους απόφαση. Αυτό είναι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης που φτάνει στο 3,5% και εμείς θα προσπαθήσουμε να φτάσει. Αυτή είναι η πορεία των μεταρρυθμίσεων. Μπορεί να μας πουν «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για την πορεία σε κάποια σημεία σε άλλα όχι, πχ σε κάποια ιδιωτικοποίηση θα θέλαμε να είναι πιο γρήγορη η διαδικασία». Μετά θα πουν αυτά είναι τα μέτρα για το 2019. θα έχουν θετική επίπτωση στην κοινωνική. Εμείς θα πούμε ότι νομίζουμε ότι θα είχε πιο θετική επίδραση στην ανάπτυξη το β ή το γ. Αυτή είναι η διαδικασία. Δεν θα επιβάλλουν τι θα μπει στο πακέτο. Το σύνολο ενδιαφέρει.
Δημοσιογράφος: Και για την κυβέρνηση ποια μέτρα θα εφαρμοστούν έχει αποφασιστεί.
Ευ. Τσακαλώτος: Εμείς έχουμε τις προτεραιότητές μας. Είναι πιο πολύ πόσο κάτω μπορούμε να πάμε από το δημοσιονομικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση ακούμε. Μπορεί να έχουμε κάνει λάθος και εμείς. Δηλαδή θα είναι ένα μέτρο ποιο αναπτυξιακό γιατί δεν σκεφτήκαμε μια άλλη παράμερο με θετική επίπτωση.
Δημοσιογράφος: Βγήκε λίγο πριν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και είπε πολύ ξεκάθαρα. Μην ακούτε καμιά άλλη πηγή ακούστε μόνο τον Γιούνκερ που είπε πως δεν υπάρχει περιθώριο να πάρουμε πίσω συμφωνηθέντα μέτρα.
Ευ. Τσακαλώτος: Αυτό είναι δική σου ερμηνεία. Δεν θα κάνω συζήτηση με εσάς τι είπε ο κ. Γιούνκερ.
Δημοσιογράφος: Το είπε και ο εκπρόσωπος.
Ευ. Τσακαλώτος: Και ο Σεντένο το έχει πει αυτό και ο Μοσκοβισί το έχει πει. Τι θέλετε να βγάλετε από αυτό;
Δημοσιογράφος: Δεν θέλουμε να βγάλουμε τίποτα.
Ευ. Τσακαλώτος: Κάθε φορά που τους ρωτούν τι εννοούν διευκρινίζουν.
Δημοσιογράφος: Το θέμα της άρσης των συντάξεων είναι στο τραπέζι.
Ευ. Τσακαλώτος: Σε αυτή τη συζήτηση που είναι εδώ δεν λαμβάνεται καμία απόφαση. Μας λένε την άποψή τους. Πόσο είναι το κόστος. Έχουμε συμφωνήσει πολλά και μέτρα τώρα και μέτρα για το 2020 και το 2021 και το 2022. Το τι θα κάνουμε θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο.
Δημοσιογράφος: Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση για το ΑΠΕ.
Ευ. Τσακαλώτος: «Δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί αυτό το πράγμα δεν αποφασίζεται εδώ στην Αθήνα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: