Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Πού πήγε η ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ; 19 ΜΚΟ καταγγέλλουν τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια

Μόρια/Φωτογραφία: APΔεκαεννέα ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων της Μόριας με ανακοίνωσή τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω επιδείνωση της ήδη εκρηκτικής κατάστασης στο «χειρότερο καταυλισμό προσφύγων», όπως έχει χαρακτηριστεί προ ημερών από το βρετανικό BBC.

Όπως σημειώνουν, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες διά στόματος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα για χιλιάδες νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα και αποσυμφόρηση των νησιών, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι παραμένουν στοιβαγμένοι στις δομές του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου η χωρητικότητα των οποίων δεν ξεπερνά τα 6.000 ατόμων.
Στη Μόρια η κατάσταση είναι «χειρότερη από ποτέ» καθώς... οι φιλοξενούμενοι είναι τριπλάσιοι από το όριο χωρητικότητά της δομής, ενώ «οι αποχετεύσεις δεν λειτουργούν και βρώμικα νερά από τουαλέτες αγγίζουν τις σκηνές και τα στρώματα μικρών παιδιών, τη στιγμή που τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί».

Ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με τις 19 ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι αναφορές για περιστατικά σεξουαλικής βίας αυξάνονται διαρκώς και σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των φιλοξενούμενων δηλώνει ότι «δεν νοιώθει ασφάλεια ούτε στιγμή».
Αν, μάλιστα, στα παραπάνω προστεθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και οι συνεχείς παραιτήσεις ιατρών και νοσηλευτών λόγω των τραγικών συνθηκών εργασίας, τότε το μείγμα γίνεται πραγματικά εκρηκτικό. Η στάση εργασίας της περασμένης Δευτέρας μαρτυρά ότι εκτός από πρόσφυγες και μετανάστες στα όρια της ανθρώπινης αντοχής έχουν οδηγηθεί και οι εργαζόμενοι στο hotspot της Μόριας.
Από την πλευρά της και  η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με ανακοίνωση της έχει χαρακτηρίσει το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Μόρια ως «υγειονομική βόμβα», με την ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων και τον συγχρωτισμό μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στους χώρους διαμονής τους να συνθέτουν το σκηνικό απελπισίας. Μάλιστα, με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, δόθηκε στο αρμόδιο υπουργείο προθεσμία 30 ημερών για την αποκατάσταση όλων των σχετικών προβλημάτων, μετά την παρέλευση των οποίων θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί σήμερα τις ντροπιαστικές συνθήκες στις οποίες εξακολουθούν να ζουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να δράσουν επειγόντως για να εξασφαλίσουν πλήρη πρόσβαση στα βασικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία.
Τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Αρχές για την δημιουργία χιλιάδων επιπλέον θέσεων ασφαλούς διαμονής στην ενδοχώρα και την μεταφορά ανθρώπων από τα νησιά  πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή ενός δίκαιου και μόνιμου μηχανισμού κατανομής ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγουν οι 19 οργανώσεις.
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν:

1. Αλληλεγγύη – SolidarityNow
2. Γιατροί του Κόσμου
3. Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
4. Διοτίμα
5. Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
6. Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
7. Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
8. Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
9. Κάριτας Ελλάς
10. ActionAid Ελλάδος
11. Arbeiter-Samariter-Bund
12. Comissión Española de Ayuda al Refugiado
13. HIAS Ελλάδος
14. International Rescue Committee
15. Jesuit Refugee Service Ελλάδος
16. Legal Centre Lesbos
17. Oxfam
18. PRAKSIS – Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας
19. Terre des hommes
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: