Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Λαϊκή οργή, εσωκομματική δυσφορία και δημοσκοπική κατάρρευση οδηγούν το Μαξίμου σε δειλές συγνώμες: Αναζητούν νέες «Ιφιγένειες»

Υπό το βάρος της λαϊκής οργής για τα λάθη και τις ολιγωρίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική και υπό τη σκιά των αποκαλύψεων ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί γνώριζαν για νεκρούς το βράδυ της περιβόητης σύσκεψης, το ένα στέλεχος της κυβέρνησης μετά το άλλο υποστηρίζουν ότι δεν έγιναν όλα καλά, ενώ 11 ημέρες μετά, ακούστηκε και η πρώτη συγγνώμη αλλά και αυτή με αστερίσκους.

«Δεν μπορεί κανείς να πει πως γίνανε όλα όπως έπρεπε, από τη στιγμή που έχεις επίσημα 85 νεκρούς και έναν αγνοούμενο […] δεν μπορεί κανείς να πει ότι... όλα έγιναν σωστά, αλλά πρέπει να αποτιμηθούν όλα, να δούμε τις ευθύνες και να αποδοθούν οι ευθύνες» είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ κληθείς να σχολιάσει το αίτημα της αντιπολίτευσης να υπάρξουν παραιτήσεις, σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός ο ίδιος έχει αναλάβει ακέραια την πολιτική ευθύνη και αυτή την πολιτική ευθύνη την έχουμε αναλάβει στο σύνολο το υπουργικό συμβούλιο».
Παραίτηση, είπε, «τη στιγμή που δίνεται η μάχη δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να υπάρχει, διότι μία παραίτηση δημιουργεί ένα κενό εξουσίας και αυτό είναι ακόμη χειρότερο από το να παραμείνεις εκεί και να δώσεις τη μάχη όπως μπορείς».
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος που κατάφερε να εκστομίσει τη λέξη «συγγνώμη» για τις φονικές πυρκαγιές σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν έγιναν λάθη στρατηγικής σημασίας. Μπορεί, πρόσθεσε, να έχουν υπάρξει λάθη σε επιμέρους συνεννοήσεις. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω» είπε.
Μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη ερμηνεύουν την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από την πλευρά του πρωθυπουργού ως την έκφρασή της συγγνώμης του.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε ξεκινήσει από προχθές, να χαράσσει τη νέα κυβερνητική γραμμή λέγοντας ότι «θα ήταν προκλητικό να λέει κανείς ότι έγιναν όλα καλά με τόσους νεκρούς».
Ο κ. Σκουρλέτης άλλωστε είχε τονίσει ότι τη συγγνώμη, για τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, έχει αναλάβει όλη η κυβέρνηση.
Κανείς ωστόσο από τα κυβερνητικά στελέχη δεν θεώρησε σκόπιμο να υπάρξει μία παραίτηση για την τραγωδία με τους τουλάχιστον 85 νεκρούς και πλέον η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι σημερινοί υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρωταγωνιστές των νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων που τώρα θέλουν να γκρεμίσουν.
Από την πλευρά του το «Κίνημα Πράττω» του Νίκου Κοτζιά αφού εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς ανέφερε ότι «η καταστροφική πυρκαγιά ανέδειξε τα διαχρονικά προβλήματα της κοινωνίας μας, από την σκοτεινή μεταεμφυλιακή δομή έως σήμερα, με λάθη, παραλείψεις, ωφελιμισμό, με ασυνέχεια του κρατικού μηχανισμού και των θεσμικών οργάνων διαχείρισης του κράτους».
Στη συνέχεια, τα μέλη του Κινήματος ζητούν «μία ειλικρινή συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό, που στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των μνημονίων, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής, είχαν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία και ταυτόχρονα το νομιμοποιούσε».

Ο Φώτης Κουβέλης, αναπληρωτής στο υπουργείο Άμυνας, ζήτησε μιας μορφής συγγνώμη, αλλά δεν εντόπισε λάθη στρατηγικού χαρακτήρα. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γνώριζε ο πρωθυπουργός την ύπαρξη νεκρών την ώρα της σύσκεψης-παρωδία.
Πάντως, η γκρίνια εμφανίζεται και σε ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά ήταν τα δύο άρθρα στην Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ από την Αυγή ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας, Δημήτρης Στούμπος άδειασε τον Νίκο Τόσκα, ζητώντας να ξανασκεφτεί το θέμα της παραίτησής του. «Ως άνθρωπος, έπρεπε να το είχε ξανασκεφτεί» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του. Αναφερόμενος στις ευθύνες των κυβερνητικών παραγόντων για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, έβαλε στο κάδρο και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη.
Προς αυτή την κατεύθυνση δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός στα περί αλλαγών στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Έτσι κι αλλιώς, ο κ. Καπάκης είναι από τους εξαφανισμένους της υπόθεσης. Για τον πρωθυπουργό πάντως, ο μεγάλος ένοχος των καταστροφών, όπως άλλωστε είπε στη συνάντησή του με τους ακαδημαϊκούς Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα, είναι η κλιματική αλλαγή.


Μέτρηση σοκ στα χέρια του Τσίπρα – Έχασε 5 μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την φωτιά στο Μάτι!


Σοκαριστικά για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα ευρήματα της πρώτης κυλιόμενης μέτρησης μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς του Μαξίμου.
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, η πολιτική ζημιά που προκάλεσε η αποδεδειγμένη ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ της Κυβέρνησης να διαχειρισθεί την κρίση, «κόστισε» αρχικά πέντε ποσοστιαίες μονάδες(!) στο κυβερνών κόμμα.
Μάλιστα όπως εκτιμούν κάποιοι συνεργάτες του Τσίπρα, όσο ο πρωθυπουργός καθυστερεί να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες που θα έχουν σχέση με τον έμπρακτο καταλογισμό ευθυνών, δηλαδή την καρατόμηση – αποπομπή 3-4 κορυφαίων υπουργών, η δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζεται.
Και το κυβερνών κόμμα θα παγιωθεί πλέον σε ποσοστά κάτω του 20%.

Αυτά επαναλαμβάνουμε είναι στοιχεία από την πρώτη μέτρηση του ΣΥΡΙΖΑ, του Μαξίμου και όχι της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: