Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Όταν ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης είναι παρών και ο πρωθυπουργός «απών»

Τα τελευταία 24ωρα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική παρακολουθούμε ένα φαινόμενο αρκετά ασυνήθιστο στην πολιτική σκηνή. 
Από την μία πλευρά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει μία «ελεγχόμενη» δημόσια παρουσία σε σχέση με τη διαχείριση του συγκεκριμένου δραματικού γεγονότος, μία παρουσία που αγγίζει ασφαλώς και τα όρια της «κατευθυνόμενης» απουσίας τόσο σε σχέση με τον ίδιο ως πρόσωπο όσο και με...
τις πολιτικές επιλογές του.
Από την άλλη υπάρχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επιλέγει έναν διαφορετικό δρόμο, που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την απουσία του πρωθυπουργού. 

Ο κ. Μητσοτάκης κινείται με χαμηλούς τόνους, χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων. Επισκέφτηκε μάλιστα και τις περιοχές που «χτυπήθηκαν» από τη φονική πυρκαγιά. Δε θέλησε να αποφύγει τους πολίτες, αντίθετα συναντήθηκε μαζί τους και τους άκουσε. Είτε δίπλα στα κατεστραμμένα σπίτια τους είτε στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας θεώρησε χρήσιμο να επισκεφτεί το Μάτι πολύ πρωινές ώρες, αποφεύγοντας ουσιαστικά την προσωπική επαφή με τους κατοίκους.

Κομβικό σημείο σε αυτή την εκ διαμέτρου αντίθετη στάση που τήρησαν οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης, εκτός από τον τρόπο επίσκεψης στις δοκιμαζόμενες περιοχές, ήταν και ο τρόπος που επέλεξαν οι δύο άντρες να δημοσιοποιήσουν τις πολιτικές τοποθετήσεις και σκέψεις τους πάνω στα όσα δραματικά έγιναν την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός διάλεξε το προστατευμένο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου. Συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου ανέλυσε τις θέσεις του για τα όσα έγιναν. Καμία ερώτηση, κανένας αντίλογος. Στην ουσία επρόκειτο για ένα τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πάλι επέλεξε μία διαφορετική διαδικασία. Οργάνωσε συνέντευξη τύπου με όλα τα ΜΜΕ, επιθυμώντας όπως τονίζουν στην οδό Πειραιώς, να περάσει το μήνυμα ότι λειτουργεί χωρίς να κρύβεται.
«Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης οφείλω να σταθώ απέναντι στην Ελληνική κοινωνία με ειλικρίνεια και με υπευθυνότητα. Ο θυμός και η ταύτιση με τον πόνο του άλλου είναι, ξέρετε, κάτι βαθιά προσωπικό. Όποιος όμως είναι δημόσιο πρόσωπο δεν έχει δικαίωμα να κρύβεται την ώρα της κρίσης. Οφείλει να πάρει θέση και οφείλει, κυρίως, να είναι δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αιτιολογώντας ουσιαστικά το γιατί η ΝΔ διοργάνωσε την συνέντευξη τύπου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ φρόντισε να στείλει μήνυμα προς τους λειτουργούς της δικαιοσύνης για τις «αυτονόητες» ευθύνες που έχουν να φτάσουν την συγκεκριμένη υπόθεση μέχρι το τέλος.
« ...Και όταν λέω από τη Δικαιοσύνη, εννοώ ότι πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Και ζητώ σήμερα δημόσια από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να αναθέσει την έρευνα σε Εφέτη Εισαγγελέα, έμπειρο, ώστε η πρώτη διερεύνηση να γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και αν υπάρξει ανάγκη στη συνέχεια, αν κριθεί αναγκαίο να υπάρξει κάποια περαιτέρω ανάκριση, αυτή να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Πιστός στη θέση πως ανάληψης ευθύνης στην πολιτική πρέπει να συνοδεύεται από παραίτηση ή αποπομπή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατονόμασε τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, στα οποία προσωποποιούνται οι ευθύνες.
«Πραγματικά αναρωτιέμαι πως κάποιοι άνθρωποι -και θα τους κατονομάσω στη συνέχεια, επειδή μου ζητήσατε να προσωποποιήσω τις ευθύνες- κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν μακάριοι να ασκούν τα καθήκοντά τους. Δεν αναφέρομαι μόνο στον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Θα επανέλθω στις ευθύνες που καταλογίζω στον Πρωθυπουργό. Αλλά ο κ. Τόσκας, ο κ. Σκουρλέτης, η κυρία Δούρου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής έχουν τεράστιες ευθύνες. Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σήμερα στη θέση τους, γιατί αύριο μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν μία άλλη πυρκαγιά» ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr η υπόθεση των πυρκαγιών και το ζήτημα των ευθυνών δε θα κλείσει για την ΝΔ, μέχρι να υπάρξει συγκεκριμένος καταλογισμός.


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: