Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Οι δήθεν άριστοι της επικοινωνίας του Μαξίμου πέφτουν από ατόπημα σε ατόπημα

Μπορεί να αυτοχαρακτηρίζονται ως “μαιτρ” της επικοινωνίας όμως το τελευταίο διάστημα πέφτουν από ατόπημα σε ατόπημα, ειδικά σε ότι αφορά στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.
Αν δούμε με προσοχή το χρονολόγιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών σε σχέση με την δραματική κατάσταση στο Μάτι θα αντιληφθούμε όλοι το μπρος πίσω και τον απόλυτο αιφνιδιασμό που βιώνει τα τελευταία 24ωρα ο στενός πυρήνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ:

- Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει εσπευσμένα από τη Βοσνία και πηγαίνει απευθείας στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Εκεί σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση “ενημερώνεται”, κάτι που αυτομάτως τον τοποθετεί μέσα στο κάδρο της κρίσης. Οπως αποδείχθηκε μάλιστα εκ των υστέρων κανείς δεν μίλησε για ανθρώπινες απώλειες, παρότι όλοι γνώριζαν. Ο πρωθυπουργός παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες, εμφανίζεται “να ακολουθεί τις εξελίξεις” και όχι να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης.
- 48 ώρες μετά, πραγματοποιείται έκτακτη συνέντευξη τύπου του Νίκου Τόσκα και της ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αντί να κάνει τα πράγματα καλύτερα, καταφέρνει ακριβώς το αντίθετο. Αρνείται κάθε ευθύνη και μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι αν χρειαζόταν θα έκανε ξανά τα ίδια.
- Την επόμενη μέρα ο κ. Τσίπρας συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο, όπου με καθυστέρηση ημερών, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ξεχνώντας όμως ότι στην πολιτική οι ευθύνες συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις είτε με αποπομπές. 
- Ο πρωθυπουργός τελικά μία εβδομάδα μετά τα όσα δραματικά έγιναν, πήγε νωρίς το πρωί εν κρυπτώ στις πληγείσες περιοχές. Μία επίσκεψη χωρίς ουσία και αντίκρυσμα, απλώς για να καταγραφεί. Ελάχιστες ώρες μετά πραγματοποιείται ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην προσπάθεια να ενισχύσει το κυβερνητικό μήνυμα προς την κοινωνία,το οποίο ασφαλώς και δεν “πέρασε” από την επίσκεψη του πρωθυπουργού. 
Με άλλα λόγια δηλαδή, παλινωδίες και έλλειψη κεντρικής στόχευσης από το Μέγαρο Μαξίμου.  

Όλες αυτές τις μέρες η αξιωματική αντιπολίτευση ακολούθησε έναν τελείως διαφορετικό δρόμο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνειδητά απέφυγε τις επικοινωνιακές κινήσεις και τα μεγάλα λόγια, σε μία σαφή ένδειξη αποφυγής της πόλωσης του πολιτικού κλίματος. 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σεβόμενος τις πολύ δύσκολες στιγμές δεν άσκησε αντιπολίτευση περασμένων δεκαετιών, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει το στίγμα της δικής του αντίληψης για την πολιτική. 
Οι χαμηλοί τόνοι πάντως που κράτησε ο κ.Μητσοτάκης δεν σημαίνουν ότι η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση δε θα ασκήσει το συνταγματικό της δικαίωμα που δεν είναι άλλο από το να ελέγχει την κυβέρνηση. 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ιδιαίτερα στην απάντηση δύο συγκεκριμένων ερωτημάτων προς την κυβέρνηση
Γιατί η κυβέρνησή  δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην ανατολική Αττική; 
Όλοι γνώριζαν ότι θα ήταν η πιο επικίνδυνη μέρα από την αρχή του καλοκαιριού για εκδήλωση πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Ο βαθμός επικινδυνότητας προσδιορίστηκε στο 4 (με ανώτατη τιμή το 5)
Γιατί, όταν τους ξέφυγε η πυρκαγιά, δεν ενημέρωσαν αμέσως τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους; 
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν και στην ύπαρξη προσωποιημένων ευθυνών για τα όσα έγιναν στην Ανατολική Αττική, βάζοντας στο κάδρο την γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, τους πολιτικούς προισταμένους της και  ασφαλώς την περιφέρεια Αττικής. 

Ήδη από τις  26 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας:
- Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ και του ζήτησε να εξετάσει τη δυνατότητα αυξημένης προκαταβολής από το Ταμείο Αλληλεγγύης καθώς και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, για την άμεση ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών. Η αρμόδια επίτροπος -ανταποκρινόμενη θετικά στην επιστολή του κ. Μητσοτάκη- δήλωσε ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες ένταξης στο Ταμείο Αλληλεγγύης. 
- Ζήτησε από τον διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Συνολάκη, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, να καταρτίσει ολοκληρωμένη μελέτη για την αναδιαμόρφωση  του πλαισίου Πολιτικής Προστασίας της χώρας  ενισχύοντας τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.
- Τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα και του πρότεινε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσουν και οι δύο από το Ίδρυμα Νιάρχος να αναλάβει για την επόμενη πενταετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρα  ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί από τους ειδικούς απαραίτητο για την ενίσχυση της εναέριας πυρόσβεσης. 

Εδώ και έναν χρόνο μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. 
Αυτό περιλαμβάνει τα εξής:
- Προληπτικό καθαρισμό των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη.
- Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και τοποθέτηση δεξαμενών ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων τουλάχιστον στα περιαστικά δάση της Αττικής.
- Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.
- Απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας.
- Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο. Πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών.
- Συντονισμό κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ξεκάθαρες αρμοδιότητες και γραμμές επικοινωνίας.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: