Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Η επιθετική πολιτική Μητσοτάκη και οι επόμενες κινήσεις που θα συζητηθούν

Ορισμένοι ενδεχομένως να ξαφνιάστηκαν από την πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας κάλπες εντός του φθινοπώρου. 
Η κίνηση αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν, αντιθέτως ήταν μόνο η αρχή...
Με την συγκεκριμένη επιλογή, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε την πολιτική ατζέντα κάνοντας ένα βήμα παραπέρα στο πολιτικό διάλογο. Δεν ακολούθησε δηλαδή την πεπατημένη, της απλής άσκησης αντιπολίτευσης. Αντιθέτως υιοθέτησε την γνωστή συνταγή της «δράσης-αντίδρασης», βάζοντας στη θέση του οδηγού το κόμμα του...

Σε πολιτικό επίπεδο το αίτημα για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία εντός του φθινοπώρου φέρνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θέση ισχύος, αν λάβει κανείς υπόψιν του το παρακάτω σκεπτικό:
Εφόσον η κυβέρνηση τελικώς προχωρήσει σε εκλογές είτε τον Σεπτέμβριο είτε τον Οκτώβριο (σενάριο που ακούγεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση), τότε ο πρόεδρος της ΝΔ θα μπορεί πολιτικά να πει πως «έσυρε» τον πρωθυπουργό στις κάλπες. 
Εάν πάλι το Μέγαρο Μαξίμου επιλέξει να πάει μέχρι τέλους, επιχειρώντας να εξαντλήσει την 4ετία, τότε η αξιωματική αντιπολίτευση θα προβάλλει το επιχείρημα πως ο κ. Τσίπρας «δεν τόλμησε» να αναμετρηθεί με τη βούληση των πολιτικών. Με άλλα λόγια θα κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα ότι φοβήθηκε τις κάλπες. 
Παράλληλα όμως υπάρχει και μία ακόμα παράμετρος που έπαιξε και αυτή το ρόλο της στην απόφαση του κ.Μητσοτάκη να κινηθεί με αυτόν τον «επιθετικό» τρόπο.
Στον τρίτο όροφο της Πειραιώς υπάρχει η εκτίμηση πως η κυβέρνηση θα δώσει «τα ρέστα» της προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο. «Μπροστά σε αυτή την επιθυμία της, δε θα διστάσει να προχωρήσει σε κινήσεις και επιλογές που θα υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας, προσδοκώντας παράλληλα πρόσκαιρο πολιτικό όφελος», τονίζει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή η ανησυχία φαίνεται πως έπαιξε το ρόλο της στα όσα είπε το μεσημέρι της Παρασκευής στους τομεάρχες ο πρόεδρος της ΝΔ. Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, δε φαίνεται να είναι μία «τουφεκιά στον αέρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική, πάνω στην οποία θα πορευθεί η ΝΔ. Κύριος άξονας η ενίσχυση των σχέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με συγκεκριμένες ομάδες της κοινωνίας, οι οποίες παρουσιάζονται από ορισμένους ως προνομιακοί συνομιλητές της κυβέρνησης.
Ήδη ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΝΔ έχει δώσει στον πρόεδρο του κόμματος επεξεργασμένες αναλύσεις, τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης λαμβάνει υπόψιν του, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα. 
Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί μία πρώτη δέσμη δημόσιων παρεμβάσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ακροατήρια με ειδικό βάρος:
– Η αρχή έγινε το βράδυ της Πέμπτης, όταν κ. Μητσοτάκης μίλησε σε εκδήλωση της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων του Κόμματος με θέμα τις λαϊκές αγορές, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι σε αυτές.
– Η συνέχεια θα δοθεί στις 2 Μαΐου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ομιλητής σε ειδική εκδήλωση με θέμα την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην οποία και θα διατυπώσει τις προτάσεις του.
– Θέμα ημερών είναι και η οριστικοποίηση ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα τους δημόσιους υπαλλήλους, στην οποία θα παρουσιάσει δέσμη μέτρων για τη βελτίωση του δημοσίου, αποκλείοντας για μία ακόμα φορά τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
Φωτογραφία: Intimenews

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: