Τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, άρα και στην κανονικότητα,
σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Η πρώτη αφορά στη σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους,
η δεύτερη σχετίζεται με το χτίσιμο κεφαλαιακού αποθέματος από το δημόσιο και
η τρίτη με τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας μας, η οποία όπως σημειώνει μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αυστηρή εποπτεία.
Όπως τονίζει η Goldman Sachs, αν...
εκπληρωθούν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις τότε η Ελλάδα θα επιστρέψει με επιτυχία στις αγορές καθώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
εκπληρωθούν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις τότε η Ελλάδα θα επιστρέψει με επιτυχία στις αγορές καθώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Παρ’ όλα αυτά, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνια και επέστρεψαν στις αγορές, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πολύ πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια.
Αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας επιμένουν ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα συμπεριληφθούν τελικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται σαφήνεια για τη μεταμνημονιακή συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών, πριν προχωρήσει στην ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ήτοι πριν αποφασίσει για την ένταξη των ελληνικών τίτλων στο QE (ποσοτική χαλάρωση).
«Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, η ΕΚΤ θα έχει ανακοινώσει την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων έως τον Αύγουστο, όταν η πληροφόρηση που χρειάζεται για την Ελλάδα δεν θα είναι διαθέσιμη».
Η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο κύκλο σύσφιξης μετά το τέλος του προγράμματος, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για χαλάρωση της πολιτικής για τις χώρες που βγαίνουν από το Μνημόνιο.
1. Ελάφρυνση χρέους
Πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους. Παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός αυτής της ελάφρυνσης είναι οικονομικά και πολιτικά δύσκολος, η ανάλυση της Goldman υποδεικνύει ότι το ελληνικό χρέος θα είναι μη βιώσιμο χωρίς αυτή. «Με βάση εφικτές μακροοικονομικές υποθέσεις (αλλά χωρίς ελάφρυνση χρέους), εκτιμούμε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα αυξηθούν σημαντικά πάνω από το επίπεδο που το ΔΝΤ ορίζει ως αναγκαίο για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να ξεσπάσει νέα κρίση».
2. Κεφαλαιακό απόθεμα
Η Goldman εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να χτίσει ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα ενόψει της λήξης του προγράμματος. Τα μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα έδωσαν ώθηση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και βοήθησαν στην επιστροφή στις αγορές στις περιπτώσεις χωρών όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.
Σε αντίθεση, ωστόσο, με αυτές τις χώρες, η Ελλάδα πιθανότατα θα πρέπει να εφαρμόσει πιο αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές τα επόμενα χρόνια. Ένα μεγάλο κεφαλαιακό απόθεμα θα μπορούσε να χτιστεί αν οι επίσημοι πιστωτές συμφωνήσουν να εκταμιεύσουν το σύνολο των κεφαλαίων του προγράμματος.
3. Δημοσιονομική πειθαρχία
Η Goldman εκτιμά ότι η συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα ισχυρό πλαίσιο κινήτρων για να ενθαρρυνθεί η δημοσιονομική πειθαρχία στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα. Το να εξαρτάται αυτό μόνο από την πειθαρχία που ζητούν οι αγορές, ίσως δεν είναι αρκετό. Ένα πλαίσιο δημοσιονομικών προϋποθέσεων με ενισχυμένη εποπτεία σε αντάλλαγμα της ελάφρυνσης του χρέους ίσως είναι ένα καλό αποτέλεσμα για όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου