Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Τι ψάχνουν οι «53» και έβγαλαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια;

Τα μαχαίρια από τα θηκάρια έχουν βγει στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το νομοσχέδιο για την αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια. 
Η αιτία όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι το άρθρο οκτώ του νομοσχεδίου, αλλά υπάρχουν βαθύτερες ρίζες. 
Κυρίως αφορά τους συσχετισμούς εντός του κόμματος εν όψει των εκλογών.
Οι «53» ήδη έχουν ξεκινήσει μια παρασκηνιακή διεκδίκηση

Να πάρουν τις «εκλόγιμες» θέσεις των ψηφοδελτίων, έναντι των υπόλοιπων φραξιών, δηλαδή όσων προέρχονται – με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο – από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ. 
Οι γνωρίζοντες του τρόπου που λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο Ομάδων Μελών (Ο.Μ) υπενθυμίζουν ότι σημαντικό ρόλο σε μια εκλογική μάχη, με δεδομένες τις απώλειες που σίγουρα θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο αριθμών -άρα και βουλευτών, παίζει η γραμμή που θα δοθεί από την Κουμουνδούρου. Δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με την ομάδα των 53, οι ίδιοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν την «συμπάθεια» της βάσης του κόμματος.
Όλων όσοι δηλαδή αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του κόμματος και που σίγουρα στις εκλογές θα ρίξουν στη κάλπη το ψηφοδέλτιο που γράφει «ΣΥΡΙΖΑ». Πάνω σε αυτούς επιθυμούν να στηριχθούν ώστε την επόμενη ημέρα των εκλογών να βρίσκονται στη Βουλή.
Ενδεικτική της τακτικής τους είναι το πρόσφατα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διακινούσε ο Χρήστος Καραγιαννίδης, μέλος των «53». Συγκεκριμένα, (όπως αποκάλυψε πριν λίγες μέρες ο Φιλελεύθερος) καλεί να δημοσιευτούν προς τους ενδιαφερόμενους (ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες και άλλους) τα ονόματα όσων διαφωνούν με το νομοσχέδιο. Υποστηρίζει, σε έντονο ύφος, ότι θα πρέπει να υπάρξει «αποδοκιμασία» και παράλληλα να γίνουν δηλώσεις. Είτε αυτές προέρχονται από τα πολιτικά όργανα του κόμματος (Κοινοβουλευτική Ομάδα, Πολιτική Γραμματεία, Κεντρική Επιτροπή), είτε από μεμονωμένα στελέχη. Ενώ χαρακτηρίζει τους συναδέλφους του «χριστιανοταλιμπάν».
Με λίγα λόγια, το γεγονός ότι ζητά να δημοσιευτούν τα ονόματά τους αποδεικνύει ότι στόχος του είναι να πέσει… μαύρο προς τους συντρόφους τους, οι οποίοι τάσσονται κατά μιας διάταξης που – κατά τον ίδιο – αποτελεί πάγια θέση της Αριστεράς.
Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο ακούγεται έντονα ότι η κόντρα ανάμεσα στους προεδρικούς και τους «53» οδεύει στα άκρα, επειδή οι «53» φέρονται να προωθούν τους δικούς τους έναντι των υπολοίπων. Αυτό, λένε οι «προεδρικοί», συμβαίνει τόσο στη Βουλή όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σε κάθε περίπτωση, ο «σπαραγμός» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει δύο πράγματα:
1. Οι εκλογές βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά και οι «φράξιες» έχουν πάρει θέσεις μάχης για την επόμενη μέρα
2. Ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα υποστούν τέτοιες απώλειες που πιάνουν ήδη από σήμερα στασίδι.
Εν κατακλείδι, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει μέχρι που θα φτάσει η κόντρα των δύο πλευρών. 
Οι παθογένειες της Αριστεράς, ή καλύτερα του κόμματος που βρίσκονταν στο 4%, αρχίζουν και βγαίνουν στην επιφάνεια, δεδομένου ότι η εξουσία, που αποτελεί συνεκτικό υλικό, φαίνεται ότι θα αποτελέσει παρελθόν. 
Το μπαλάκι, βέβαια, βρίσκεται στο γήπεδο του Αλέξη Τσίπρα, από την αντίδραση του οποίου θα κριθούν πολλά.
Φωτογραφία: Intimenews 

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια: