Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Πρώτη φορά Λεπέν


Αποτέλεσμα εικόνας για λεπέν τσιπραςΤου Θανάση Χειμωνά
Έστω και με ένα συνεχές ζάπινγκ στον αγώνα  Μονακό-Γιουβέντους για το Τσάμπιονς Λιγκ παρακολούθησα το ντιμπέιτ του Εμανυέλ Μακρόν με τη Μαρίν Λεπέν. 
Για τον πρώτο δεν θα σχολιάσω κάτι. Σε ντόπιους αναγνώστες απευθύνομαι και στη χώρα μας (δυστυχώς) δεν υπάρχει Μακρόν. Όπως δεν υπάρχει Ρέντσι, Τρυντό κλπ κλπ. 
Η δεύτερη με τρόμαξε. Όχι τόσο λόγω της ακροδεξιάς ιδεολογίας της...
Την ξέρουμε χρόνια την οικογένεια Λεπέν και το «Μέτωπό» της, δεν τη μάθαμε σήμερα. Άλλωστε (και ξανά δυστυχώς) στη χώρα μας διαθέτουμε συγκεκριμένο «κόμμα» που κινείται πολύ δεξιότερα.
Ε λοιπόν εντυπωσιάστηκα από την ομοιότητα της ρητορικής της Λεπέν με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια! 
Η ακροδεξιά επίδοξη προεδρίνα αποκάλεσε τον Μακρόν «εκλεκτό της άγριας παγκοσμιοποίησης», «ψυχρό τραπεζίτη» και «φίλο των αφεντικών». Εκφράσεις που ακούσαμε (και ακούμε!) κατά κόρον από τον Αλέξη Τσίπρα και την παρέα του με αποδέκτες τον ΓΑΠ, τον Παπαδήμο, τους «Σαμαροβενιζέλους», τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και όλους εμάς που σταθήκαμε (ανεπιτυχώς…) εμπόδιο στην άνοδο του κόμματός του στην εξουσία. Καμία έκπληξη αν θυμηθούμε πως η Μαρίν χειροκροτούσε με ενθουσιασμό τον Τσίπρα όταν εκείνος κλαψούριζε στο ευρωκοινοβούλιο, πριν δύο χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Λεπέν έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον αντίπαλό της  πως (σε ελεύθερη μετάφραση)  «βρίσκεται στα τέσσερα μπροστά στην Ε.Ε. και τη Γερμανία». Υιοθέτησε δηλαδή την κλασική ατάκα του συγκυβερνήτη της Ελλάδας, Πάνου Καμμένου. Καμία έκπληξη ξανά καθώς η αρχηγίνα του Εθνικού Μετώπου έχει δηλώσει πως το κόμμα-ξαδερφάκι του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά κοινά με το δικό της.
Φυσικά, η Λεπέν, πασπάλισε το εθνολαϊκιστικό της παραλήρημα με λασπολογίες (κάνοντας αναφορά σε off shore εταιρία του Μακρόν ο οποίος ήδη κατέθεσε μήνυση εναντίον της) και προσωπικές επιθέσεις (σχολιάζοντας τη σχέση του Μακρόν με την μεγαλύτερη σε ηλικία σύζυγό του). Συμπεριφορές που έχουμε ζήσει όλοι μας τα τελευταία χρόνια από τον επίσημο και τον ανεπίσημο ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, η Λεπέν κατέφυγε στον ουτοπικό παράδεισο του εθνικού νομίσματος. Ακριβώς στα πρότυπα των δικών μας δραχμολάγνων.
Η Μαρίν Λεπέν δεν είναι «χθεσινή» όπως οι διάφοροι Φάρατζ. Πρόκειται για μια γνήσια εκπρόσωπο της κρυφοναζιστικής ακροδεξιάς. Είναι πολλά χρόνια στο κουρμπέτι, (προσωπικά την θυμάμαι ενεργή και δραστήρια από τότε που ήμουν φοιτητής στο Στρασβούργο, την δεκαετία του ’90) ενώ προέρχεται  από ένα από τα πιο παραδοσιακά «τζάκια» της απάνθρωπης αυτής ιδεολογίας. Το ότι κινείται και εκφράζεται σαν τον ΠΦΑ πρωθυπουργό μας θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: