Δεν κρύβει τον προβληματισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις επιδόσεις ορισμένων εκ των 18 γαλάζιων τομεαρχών, στους οποίους θα στείλει προειδοποιητικό μήνυμα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της σκιώδους κυβέρνησης την Τρίτη το πρωί.
Η φράση «ουδείς αναντικατάστατος» ισχύει και στην περίπτωση των επικεφαλής των τομέων, καθώς δε θα πρέπει κανείς να θεωρεί τη θέση του ούτε μόνιμη, ούτε πολύ περισσότερο «εισιτήριο»...
για υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και στην περίπτωση της κ. Παπακώστα που αντικαταστάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον Ιάσωνα Φωτήλα.
Το γραφείο του κ. Μητσοτάκη έχει απολύτως καθαρή εικόνα για τη δραστηριότητα του κάθε τομεάρχη ξεχωριστά και σε ορισμένες περιπτώσεις η βαθμολογία τους είναι κάτω από τη βάση.
«Όλοι πρέπει να αποδεικνύουν καθημερινά το ότι μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι του σκληρού πυρήνα του κόμματος» τονίζει συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος δεν αποκλείει και άλλες αλλαγές στο υπάρχον σχήμα, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι τομεάρχες «λάμπουν διά της απουσίας τους» είτε σε επίπεδο δημόσιων τοποθετήσεων είτε κυρίως σε επίπεδο άσκησης αντιπολίτευσης.
Υπάρχουν και ορισμένοι, λίγοι που είναι στην κυριολεξία άφαντοι.
Μία από τις βασικές παραμέτρους, στην οποία υστερούν οι περισσότεροι εκ των τομεαρχών, είναι η ανυπαρξία εκπόνησης προγραμματικών θέσεων στον τομέα ευθύνης τους. Δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις και τις έχουν παραδώσει στον πρόεδρο της ΝΔ και την γραμματεία προγράμματος προκειμένου να ενταχθούν στο κυβερνητικό «πακέτο» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η δουλειά ενός τομέα δεν είναι μόνο η δημιουργία μίας γραπτής δήλωσης που θα ασκεί κριτική στον υπουργό που έχει υπό την εποπτεία του, αλλά είναι κυρίως ο τρόπος που θα περιληφθούν στο γαλάζιο πρόγραμμα ιδέες και σύγχρονες προτάσεις που θα λύσουν τα προβλήματα των πολιτών» τονίζει η ίδια πηγή στο liberal.gr.
Πρόβλημα έχει εντοπιστεί από την ηγεσία και στο ότι ορισμένοι επικεφαλής των τομέων δεν έχουν ακόμα και σήμερα πλήρη εικόνα για το τί συμβαίνει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων τους.
Είτε δεν έχουν συναντηθεί με το σύνολο των φορέων που περιλαμβάνονται στον τομέα που έχουν αναλάβει είτε έκαναν μια καλή αρχή στην συνέχεια το ενδιαφέρον τους ατόνησε.
Παράλληλα υπάρχει προβληματισμός και για μερίδα βουλευτών που δείχνουν περισσότερο να απολαμβάνουν τα προνόμια που τους παρέχει το κοινοβούλιο και λιγότερο να τους απασχολεί το πώς θα κάνουν μαχητική και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δε δείχνουν διάθεση για συγκρούσεις, ούτε για ρήξεις, αντιθέτως «διάγουν βίο» ήρεμο και διόλου... αντιπολιτευτικό.
Η σκέψη που υπάρχει στον τρίτο όροφο των γραφείων της ΝΔ και πρώτο αποκάλυψε το liberal.gr, να βρεθούν εκτός λίστας ακόμα και εν ενεργεία βουλευτές βρίσκει ολοένα και περισσοτέρους υποστηριχτές. Πρόκειται για μία κίνηση που εφόσον επιλεγεί θα δώσει σήμα πυγμής και ανανέωσης, εάν βεβαίως γίνει σωστά.
Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση όμως η γαλάζια ηγεσία δείχνει να έχει στο μικροσκόπιο της τρεις με τέσσερις βουλευτές που μοιάζουν να μην είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι τους στην φωτιά. Την απόφαση αυτή, εφόσον ληφθεί, θα την λάβει προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης συνεκτιμώντας την συνολική κοινοβουλευτική παρουσία τους αλλά και τα δεδομένα της χρονικής συγκυρίας, στην οποία θα κληθεί να αποφασίσει.
Η συνεδρίαση της σκιώδους συνεδρίασης την ερχόμενη Τρίτη θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως για τον πρόεδρο της ΝΔ να θέσει το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων, την ώρα που η διαπραγμάτευση δείχνει να κλείνει.
Στην ΝΔ θεωρούν ότι η χώρα έχει εγκλωβιστεί είτε η αξιολόγηση ολοκληρωθεί είτε όχι, εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών.
Το τέταρτο μνημόνιο είναι προ των πυλών, χωρίς χρηματοδότηση και θα δεσμεύσει την χώρα για πολλά χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης θα επιτεθεί προσωπικά στον πρωθυπουργό και θα του ζητήσει να απολογηθεί δημοσίως για το τί κέρδισε καθυστερώντας έναν χρόνο το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου