Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Καθαρογράφουν τα μέτρα για το νέο Μνημόνιο - Ολονυχτία στο Χίλτον

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Σε εξέλιξη από τις 18:00 μέχρι μετά τα μεσάνυχτα είναι η συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, καθώς οι πιστωτές επέστρεψαν καθαρογραμμένα τα κείμενα της συμφωνίας, το MOU (η ευρωπαϊκή πλευρά) και το MEFP (το ΔΝΤ).

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη συμφωνία απόψε, έστω και αν απαιτηθεί... ολονυχτία προς τούτο...

Από το Χίλτον παρήλασαν εκτός από τους βασικούς Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου, Λιάκο, Παπαδημητρίου και άλλοι συναρμόδιοι υπουργοί όπως η Θεανώ Φωτίου και ο Χρήστος Σπίρτζης.
Στόχος της συνάντησης είναι να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και θεσμών σε 8- 9 μεγάλης ή μικρότερής σημασίας ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αγορές των προϊόντων, το Δημόσιο κ.ά.
Σημειώνεται ότι στις 2:00 μετά τα μεσάνυχτα υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, διευκρίνισε ότι με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών «τελειώσαμε όλους τους φακέλους. Δεν υπάρχει κάτι στο MOU ή στο MEFP που δεν έχουμε συζητήσει. Σήμερα (σ.σ.: Δευτέρα) θα συζητήσουμε τα κείμενα στα οποία έχουμε διαφορά». 
Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν 4-5 φάκελοι όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια), υπάρχουν 4 φάκελοι με αρκετά σημαντικά ζητήματα και 4-5 φάκελοι με μικρότερης σημασίας ζητήματα». Πρόσθεσε δε ότι «σε κάθε μεγάλο τομέα ένα θέμα είναι σημαντικό».
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το ζήτημα με τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 μένει κενό, διότι θα γίνει πακέτο με το χρέος.
Νωρίτερα, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης δήλωσε σχετικά με τις επαφές της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ότι «υπάρχουν 2-3 σημεία, τεχνικά κατά κύριο λόγο, για τα οποία θα ανταλλάξουμε σήμερα κείμενα, πιθανόν και μέσω e-mails. Αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στους συμβασιούχους, στην κινητικότητα, στην αξιολόγηση στο Δημόσιο, στα πάντα».
Ωστόσο, ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε πως «υπάρχουν και σημεία που έχουν λίγο πολιτική χροιά και δημοσιονομικό αντίκτυπο».
Αρχικός στόχος, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ήταν η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί την Κυριακή. Πλέον επιχειρείται να βρεθεί λύση επί κειμένων μνημονίων σήμερα, Δευτέρα,, αν και πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώντας τους τραπεζίτες είχε αναφέρει ως χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα τις 3 Μαΐου. 
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: