Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Με δραχμή αμέσως καλύτερα

Ο Νίκος Ξυδάκης δεν είναι το πρώτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ρίχνει στο τραπέζι την ιδέα της επιστροφής στη δραχμή.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση υπήρξαν οι φωστήρες που υποστήριζαν με θέρμη πως το «εθνικό νόμισμα» (το ευρώ είναι αντεθνικό) αποτελεί τη λύση, μια πανάκια για κάθε νόσο και κάθε μαλακία που θα έλεγε και ο Ματθαίος.

Φυσικά, είναι άλλο πράγμα να τα ακούς αυτά από  τον αργόσχολο της Πλατείας Ομονοίας ή του Facebook και άλλο να τα ξεστομίζει πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης- πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει μετά την...
συριζαίικη στροφή στην Πχιότητα που ακολούθησε το ένδοξο δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015.
Τα «επιχειρήματα» των δραχμιστών είναι γνωστά. Ένα από αυτά το επαναλαμβάνει και ο ίδιος ο Ξυδάκης: «Έλα μωρέ, μια χαρά δεν ήμασταν με τη δραχμή; Μη σου πω και καλύτερα».
Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως την κρίση την έφερε το ευρώ. Πως μόλις πάμε στη δραχμή ό,τι κοστίζει σήμερα ένα ευρώ θα κοστίζει ξανά 100 (παλιές) δραχμές και πάει λέγοντας.
Ανάλογη είναι και η λογική: «Δεν κατάλαβα! Και η Αγγλία λίρα έχει και η Αμερική δολάριο. Πάθανε τίποτα;»
Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως η (νέα) δραχμή που θα ακολουθήσει την έξοδο από το ευρώ θα είναι το ίδιο ισχυρή με τη λίρα, το δολάριο, το γιεν κ.ο.κ.
Ο πιο εξωφρενικός ισχυρισμός όμως είναι άλλος: «Πάμε στη δραχμή και αμέσως θα σβηστούν τα χρέη όλων μας! Θα μηδενίσουμε το κοντέρ και θα κάνουμε μια νέα αρχή.
Γιατί υπάρχουν ηλίθιοι που πιστεύουν πως με το νέο νόμισμα  αυτοί στους οποίους χρωστάνε θα πάψουν να τους κυνηγούν. Πως οι δικαστές που θα αποφασίσουν σχετικά με την κατάσχεση του σπιτιού τους θα αποδεχτούν το επιχείρημα: «Μα δεν χρωστάω τίποτα πια, κύριε δικαστά. Σε ευρώ χρωστούσα. Δεν υπάρχουν πια τέτοια».
Το τι θα συμβεί όταν πάμε στη δραχμούλα είναι λίγο πολύ γνωστό.
Το ότι η νέα δραχμή θα είναι το ένα εκατοστό και βάλε της «παλιάς», το ότι οι καταθέσεις θα κουρευτούν άγρια μέσω των υποτιμήσεων (αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της συγκεκριμένης κίνησης) που θα ακολουθήσουν, το ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θα στερηθεί βασικά αγαθά και φάρμακα.
Ένα απλό γκουγκλάρισμα θα σας πείσει.
Με τον ίδιο τρόπο άλλωστε μπορείτε να ανακαλύψετε πόσα –νυν και πρώην- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο Εξωτερικό. Δε βαριέσαι όμως… «Λίγο θα ζοριστούμε και μετά θα ανακάμψουμε». Φαντάζομαι πως κάτι τέτοιο έλεγαν και οι επιβάτες του Τιτανικού όταν βουτούσαν στα παγωμένα νερά του Αρκτικού Ωκεανού μετά το ναυάγιο.
Γιατί το κάνει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας να σκοπεύει να προσφύγει σε νέο δημοψήφισμα- αυτή τη φορά με το ερώτημα «Ευρώ ή δραχμή;», πράττοντας κατά γράμμα τη φορά αυτή ό,τι αποφασίσουν όσοι ψηφίσουν και νίπτοντας τας χείρας του: «Αυτό αποφάσισε ο Κυρίαρχος Λαός. Πάω πάσο». Ίσως πάλι να ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση, παραδίνοντας την «καυτή πατάτα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ασκώντας στη συνέχεια σκληρή αντιπολίτευση υπέρ της δραχμής.
Το σίγουρο πάντως είναι πως ο δραχμικός παράδεισος που υπόσχεται under the table η κυβέρνηση στηρίζεται στην ασχετοσύνη, της αφέλεια αλλά και
 
Του Θανάση Χειμωνά
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: