Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

«Βρώμικο» χτύπημα Σόιμπλε με «διαρροές» για Grexit

«Βρώμικο» χτύπημα Σόιμπλε με
«διαρροές» για Grexit
Στο γνωστό από το παρελθόν «πόλεμο νεύρων» στην ελληνική κυβέρνηση επιστρέφει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αυτή την φορά με ένα «βρώμικο» χτύπημα μέσω της BILD, η οποία επανέφερε τα σενάρια Grexit, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη φάση των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα, χωρίς να διαψευσθεί από τον εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού ταμπλόιντ, που επικαλείται κύκλους των Χριστιανοδημοκρατών, ο κ. Σόιμπλε σκοπεύει να εισηγηθεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που...
το ΔΝΤ αρνηθεί τελικά να συμμετάσχει στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την BILD, όπως μεταδίδει η DeutscheWelle, ο κ. Σόιμπλε σκοπεύει να τηρήσει τη δέσμευση που έδωσε πριν δύο χρόνια ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα εξαρτάται από τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Στο ίδιο άρθρο, ο επικεφαλής της επιχειρηματικής πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών, Κάρστεν Λίνεμαν, υποστηρίζει ότι θα πρέπει μελλοντικά στην ευρωζώνη να προβλέπεται η διαδικασία πτώχευσης, όπως και η δυνατότητα εξόδου ενός αφερέγγυου κράτους.
Ερωτηθείς για το άρθρο από δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιούργκ Βάισγκερμπερ, απέφυγε να διαψεύσει το δημοσίευμα, λέγοντας μόνο ότι «δεν υπάρχει κάτι το νεότερο».
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, την Πέμπτη το Eurogroup είχε καλέσει την Ελλάδα «να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να δημιουργήσει κατά αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις τόσο για μια γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο και για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Με αυτή την ευκαιρία το Eurogroup είχε τονίσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι «απαραίτητη». Ο κ. Βάισγκερμπερ παρέπεμψε ακόμη στη δήλωση του Eurogroup το Μάιο του 2015 αλλά και στην πρόσφατη διαβεβαίωση της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός ότι το Ταμείο θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, «ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Και είναι πολύ νωρίς για να υποθέσει κανείς το τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών απέκλεισε τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, δηλώνοντας ότι συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει απαραίτητα τόσο την παροχή τεχνογνωσίας όσο και την παροχή οικονομικής στήριξης.

"Όχι" στα προληπτικά μέτρα με 180 ψήφους

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιδρά σε αυτές τις δηλώσεις, καθώς εκτιμά ότι πρόκειται για τις συνήθεις κινήσεις της γερμανικής πλευράς που αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση της πίεσης προς την Αθήνα.
Μάλιστα, η κυβέρνηση αποκλείει όχι μόνο το ενδεχόμενο να νομοθετηθούν προκαταβολικά τα μέτρα που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και το ενδεχόμενο να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να περάσουν τα μέτρα με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή.
«Τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, «με αποκορύφωμα το χθεσινό δημοσίευμα του Βήματος, κυκλοφορεί ένα κατασκευασμένο σενάριο περί ψήφισης νέων μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Το σενάριο αυτό είναι απολύτως ευφάνταστο για έναν πολύ απλό λόγο: Με δεδομένο ότι οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους πρόθυμους δεν επαρκούν, ευτυχώς, για να συγκεντρωθούν ούτε 150, ούτε 180 βουλευτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: