Την τακτική των συνεχών προκλήσεων του Ερντογάν προς την Ελλάδα, ερμηνεύουν διπλωματικοί κύκλοι, συνέοντάς την με το Κυπριακό, την αύξηση της έντασης στο Κουρδικό και τη Συρία, αλλά και με το επικείμενο δημοφήφισμα στην Τουρκία.
Oπως εξηγούν διπλωματικές πηγές στην «Kαθημερινή», «τα νούμερα που έχει υπόψη του το προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας αναφορικά με το επικείμενο δημοψήφισμα δεν βγαίνουν. Ο Ερντογάν θα συνεχίσει τις προκλήσεις προς την Ελλάδα επιδιώκοντας...
η Αθήνα να απαντήσει. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρησιμοποιήσει την εξέλιξη για εσωτερική κατανάλωση».
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως σε αυτή την περίπτωση και με το μέτωπο στο Κουρδικό να παραμένει ανοικτό, την άτεγκτη στάση στο Κυπριακό και τις εξελίξεις στη Συρία, ο Ερντογάν θα προσελκύσει το εθνικιστικό μέτωπο στο εσωτερικό, που το χρειάζεται για να έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί στο δημοψήφισμα στην Τουρκία.
Ως προς την αντίδραση της Αθήνας απέναντι στις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Αγκυρας, εφόσον το παρασκήνιο είναι, όπως αναφέρθηκε, γνωστό σε κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζεται από πηγές πως «αυτή προέρχεται από τα ψηλά της κυβέρνησης, με το μήνυμα να είναι να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και απευθύνεται στις πιο ακραίες φωνές στο εσωτερικό της. Σε εκείνες που το προηγούμενο διάστημα είχαν μπει στη διαδικασία να απαντούν στην Τουρκία με ανακοινώσεις και δηλώσεις».
Το Κυπριακό
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η στρατηγική της Αγκυρας στο Κυπριακό. Διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία εκτιμούν πως η Ελλάδα δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια διαδικασία όπως η «δεύτερη Γενεύη», η οποία τοποθετείται χρονικά εντός του Μαρτίου, χωρίς να είναι σαφές το πλαίσιο συζήτησης. Προκύπτει όμως, σύμφωνα και με αναλυτές, ακόμη ένα θέμα. «Αν όντως υπάρξει κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας προς την Ελλάδα στο μεσοδιάστημα και μέχρι τη Γενεύη, θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου για να μιλήσουν για το Κυπριακό;». Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε στην «Κ» πως η αντίληψη της Αθήνας δεν πρόκειται να αλλάξει. «Το ότι φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας πως δεν είναι διατεθειμένος να υπογράψει μια νέα Ζυρίχη ισχύει 100%», τόνισε στην «Κ» αρμόδια πηγή, θέλοντας να δείξει πως η Αθήνα κάθε άλλο παρά έτοιμη είναι να προχωρήσει σε εντυπωσιακές κινήσεις στο Κυπριακό.
Την ίδια ώρα, είναι στον αέρα ακόμη και αυτή η συμμετοχή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτιέρες στην επόμενη διάσκεψη στη Γενεύη. Ο ίδιος, έχοντας δει και τη μη πρόοδο κατά την πρώτη διάσκεψη, θέλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για τα επόμενα βήματα, με το βάρος να πέφτει στον ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ο οποίος θα αναλάβει, όπως λένε διπλωμάτες, να πείσει τον γενικό γραμματέα ότι υπάρχει έδαφος για συζήτηση. Οι πληροφορίες από τη Λευκωσία, πάντως, επιμένουν πως η επόμενη διάσκεψη θα αφορά μόνον ασφάλεια και εγγυήσεις και όχι τα υπόλοιπα κεφάλαια του Κυπριακού που συζητούνται μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί.
Η στρατηγική στη Λευκωσία και την Αθήνα επιτάσσει προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα, εφόσον, όπως λένε αναλυτές, η Αγκυρα ανοίγει όλα της τα χαρτιά: Πρώτον, το Κυπριακό με τις τέσσερις ελευθερίες τις οποίες έχει κάνει πρώτο θέμα, αν και υπάρχει σθεναρή αντίσταση από Ελλάδα, Κύπρο, Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεύτερον, τις προκλήσεις στο Αιγαίο, ο αριθμός των οποίων τείνει να περάσει κάθε προηγούμενο, όπως λένε οι πληροφορίες της «Κ».
Και, τέλος, την υπόθεση με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που η Ελλάδα δεν παρέδωσε, έστω και αν κύκλοι του τουρκικού υπουργείου τονίζουν στην «Κ» πως το τελευταίο θέμα δεν συνδέεται με τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου