Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Το οικονομικό έγκλημα στην Ελλάδα εξιχνιάστηκε

Φωτογραφία της Γεωργία Αλευρά.

26 επιστήμονες από 13 πανεπιστήμια εξιχνίασαν το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Η αύξηση του ΑΕΠ υπερέβη το 60% από τα μέσα της δεκαετίας του 80 και μετά, φθάνοντας πάνω από το 100% στις αρχές της δεκαετίας του 90.
Από το 1980 μέχρι το 2004 το χρέος τριπλασιάστηκε, με σημείο εκτόξευσης τη λαθραία είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ το 2000, με το περιβόητο swap της κυβέρνησης Σημίτη.
Κατόπιν, ο Κ. Καραμανλής παρά τις όποιες προσπάθειες, δεν κατάφερε να αντιστρέψει αυτή την εκρηκτική δυναμική των χρεών και των ελλειμμάτων, αλλά, όπως επιστημονικά τεκμηριώνεται πλέον, σε καμία περίπτωση δεν την επιβάρυνε.
Η έγκριτη μελέτη σοβαρών οικονομολόγων αποδεικνύει με τα πλέον επίσημα στοιχεία ότι η η συνολική δαπάνη για την πενταετία 2004-2009 για την εξυπηρέτηση δανείων που είχαν συναφθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις ανήλθε στο εξωφρενικό ποσό των 194,21 δις:
Χρεολύσια 131,2 δις και τόκοι 61,31 δις ευρώ, χωρίς καμία περαιτέρω αύξηση του δημοσίου τομέα.
Το 2007 έχει ξεσπάσει η μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία του κόσμου. Τα πρώτα προληπτικά μέτρα για τη θωράκιση της οικονομίας δεν καθίστανται επαρκή.
Ένα χρόνο μετά η αντιπολίτευση αρνείται την ελάχιστη δυνατή συναίνεση, προκειμένου να ληφθούν έγκαιρα περεταίρω μέτρα για τη συγκράτηση της ελληνικής οικονομίας.
«Λεφτά υπάρχουν» και «για την κρίση ευθύνεται η κυβέρνηση της ΝΔ», όπως κραύγαζε, εν΄ μέσω μίας άνευ προηγουμένου αίολης όπως αποδείχθηκε σκανδαλολογίας. Εκλογές.
Ακόμα και μετά την εκλογή του τον Οκτώβριο του 2009, ο ΓΑΠ όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα έστω και με καθυστέρηση, αλλά παρέχει νέο επίδομα αλληλεγγύης!
Τον Νοέμβριο του 2009 τα spread των ελληνικών ομολόγων ανέρχονταν στις 139 μονάδες βάσης. Υπάρχει ακόμα χρόνος. Σπαταλάται. Από τις αρχές του 2010 τα spread εκτοξεύονται πάνω από τις 300 μονάδες, ύστερα από την ανηλεή διεθνή διαπόμπευση του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομίας.
Η ΕΛΣΤΑΤ βάζει το πιο σημαντικό κομμάτι του παζλ προκειμένου να δεθεί χειροπόδαρα η ελληνική κοινωνία.
Φουσκώνει τεχνητά το έλλειμμα στο 15,6% από 9,9%.
Η κρίση χρέους η οποία μαστίζει σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ, για την Ελλάδα μετατρέπεται σε κρίση δανεισμού. Και η χώρα παραδίδει στα χέρια των δανειστών.
Το έγκλημα ήταν προμελετημένο, καθώς ο ΓΑΠ ήδη απ΄ τον Δεκέμβριο συνομιλούσε με τον Στρως Καν για παρέμβαση του ΔΝΤ. Αυτός τον παραπέμπει στην ΕΕ και τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Τρία μνημόνια, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και ασταμάτητος πόνος.
Είναι επίσης γνωστό ότι η χώρα πάσχει διαχρονικά από θεσμικές αδυναμίες, οι οποίες κατά την περίοδο των μνημονίων μάλλον επιδεινώθηκαν.
Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, κατά την παρουσίαση του επιστημονικού τόμου, «το έτος μηδέν, το έτος 2009, σηματοδοτεί την εποχή του πολιτικού σκοταδισμού και των ευτελών σκοπιμοτήτων».
Πλέον, «δική μας υποχρέωση είναι να εργαστούμε συστηματικά με στόχο να αναδείξουμε και να υπηρετήσουμε την ιστορική αλήθεια, που μπορεί με ασφάλεια να μας οδηγήσει στη νέα εποχή. Με αυτό τον τρόπο θα απομονώσουμε τους άνανδρους λαϊκιστές, τους φερόμενους εκσυγχρονιστές, τους μονοφυσιτικούς τεχνοκράτες, τους ευνούχους του ιδεολογικού πατερναλισμού, και θα αναδείξουμε την αληθινή φύση του συνταγματικού πατριωτισμού, και του κοινωνικού φιλελευθερισμού».
Μόνο εάν γνωρίζουμε την πλήρη αλήθεια σε σχέση με το παρελθόν, μπορούμε να βαδίσουμε με ασφάλεια και σιγουριά στο μέλλον.
Ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας. Ένα μέλλον που αξίζει η χώρα μας.
Τα ψέματα τελείωσαν. Το έγκλημα εξιχνιάστηκε.

Ηλίας Παλιαλέξης
onecon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: