Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

WSJ: ΧΑΘΗΚΑΝ 13.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ποιοι είναι οι no-shows που τρομάζουν την Ευρώπη

Tα ίχνη περίπου 13.000 ανθρώπων, που καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, έχουν χαθεί κι εκφράζονται υποψίες ότι μπορεί να κατάφεραν να περάσουν στη βόρεια Ευρώπη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης έκαναν αυτή την «ανακάλυψη», έπειτα από αξιολόγηση της κατάστασης στα ευρωπαϊκά σύνορα στο Αιγαίο...
σημειώνοντας πως τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν κατέστη ο τελικός προορισμός για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Ελλάδα υποστηρίζει πως περί τους 63.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι αποκλεισμένοι στα κέντρα φιλοξενίας περιμένοντας την αναδιανομή τους στα νησιά και την ενδοχώρα. Αυτό που σημειώνουν οι αξιωματούχοι μετανάστευσης, είναι ότι γνωρίζουν τι συμβαίνει με τους 50.000 εξ αυτών. Οι υπόλοιποι 13.000 «δεν έχουν παρακολουθηθεί» εδώ και μήνες και δεν αποκλείεται να κατευθύνθηκαν προς την ενδοχώρα, ή να προχώρησαν στα Βαλκάνια, ή μπορεί να βρίσκονται ήδη στη βόρεια Ευρώπη.
Οι άνθρωποι αυτοί αποκαλούνται «no-shows», καθώς δεν έχουν εμφανιστεί σε κέντρα ελέγχου. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται τώρα οι «no-shows» ανέφερε στην Wall Street Journal ένας αξιωματούχος και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν ξέρει αν έχουν φύγει από τα νησιά, ή αν δεν εμφανίζονται επειδή ελπίζουν πως κάτι θα αλλάξει για τους ίδιους».
Κάθε εβδομάδα, περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες εκτιμάται ότι καταφέρνουν με τη βοήθεια διακινητών να περάσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, σύμφωνα με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους.
«Το σημαντικό είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταγραφεί», δήλωσε στη Wall Street Journal Έλληνας αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του, ενώ άλλος έλληνας αξιωματούχος, που επίσης δεν κατονομάζεται, έκανε λόγο για ένα πρόβλημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες πολλές χώρες που δέχονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. «Είναι αδύνατο να ελεγχθούν απολύτως τα σύνορα», φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα.
Σημειώνεται πως από τους 13.000 μετανάστες τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί, περίπου 8.000 που είχαν καταγραφεί στην ελληνική ενδοχώρα και περιέχονταν στην επίσημη καταμέτρηση δεν έχουν επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές από τον Αύγουστο.
Από αυτούς που έφτασαν στα νησιά από τον Μάρτιο, περίπου 5.000 έχουν εξαφανιστεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: