Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί δεν το κλείνετε;

Αποτέλεσμα εικόνας για Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών
Τόνοι χαρτιού και μελάνης και εκατομμύρια ψηφιακών χτυπημάτων έχουν ξοδευτεί για τις υπηρεσίες που υπάρχουν χωρίς να ανταποδίδουν στους φορολογούμενους το κόστος τους. Και δεκάδες στελέχη τους έχουν υπερασπιστεί κατά καιρούς την ύπαρξή τους. 
Πρώτη φορά, όμως, πρόεδρος παραδέχεται την ουσιαστική αχρηστία του οργανισμού του!
Όπως, ίσως, ξέρουν οι αναγνώστες, το ΚΚΕ έχει καταγγείλει εδώ και 10 μέρες παρεμβολή και συνακρόαση στο τηλεφωνικό του κέντρο με τα αντίστοιχα τηλεφωνικά κέντρα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Που, κατά διαβολική σύμπτωση, είναι σχεδόν όλη η αντιπολίτευση...

Το ΚΚΕ ειδοποίησε επισήμως τα άλλα κόμματα, την κυβέρνηση και την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Η κυβέρνηση ειδοποίησε τον ΟΤΕ, που δεν είναι πλέον κρατικός, αλλά κατά πλειοψηφία γερμανικός, και η Αρχή ειδοποίησε μια «διευρυμένη ομάδα τεχνικών για διερεύνηση».
Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, αν παρακολουθούνται τα κέντρα των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, η υπόθεση κατέληξε και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία, για όσους δεν θυμούνται, προεδρεύει η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, γνωστή από τις θέσεις της για τους μετανάστες και από την κομματική αμεροληψία με την οποία διευθύνει τις ακροάσεις.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ Παφίλης, που συνήθως δεν μασάει τα λόγια του σ αυτά που λέει, δήλωσε ότι είναι γνωστά τα κέντρα, που συνήθως επιδίδονται σε τέτοιου είδους παρακολουθήσεις, χωρίς κανείς από τους παρόντες δημοσιογράφους να του ζητήσει να τα κατονομάσει, γιατί σπανίως ρωτάει κανείς τι κάνει νιάου- νιάου στα κεραμίδια.
Ο μεν ΟΤΕ, λοιπόν ανακοίνωσε ότι δε διαπίστωσε τίποτε προβληματικό και καμμία βλάβη στο κέντρο του ΚΚΕ ή άλλου κόμματος. Η δε Επιτροπή της Βουλής κάλεσε μεταξύ άλλων και τον πλέον αρμόδιο, τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών για να φωτιστεί.
Δεν ξέρω αν το πρόσεξαν οι αναγνώστες, αλλά η Αρχή δεν είναι Εποπτείας ή Φροντίδας, αλλά ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Δηλαδή η δουλειά της είναι να ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ότι οι Επικοινωνίες είναι απόρρητες. Ότι δεν παρακολουθούνται. Διασφαλίζω σημαίνει δρω εκ των προτέρων, όχι εκ των υστέρων. Πώς θα το κάνει αυτό; Ας κόψει το κεφάλι της. Γι αυτό πληρώνεται κι αυτό οφείλει να κάνει. Αλλιώς ας πάει σπίτι της, να μην κοστίζει και στην τσέπη του πολίτη η λειτουργία της.
Στην Επιτροπή της Βουλής, λοιπόν, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης πληροφόρησε τους εθνοπατέρες ότι έχει βάση μια παρατήρηση της κ Τασίας Χριστοδουλοπούλου, πως είτε μέσω δορυφόρου είτε με νέες τεχνολογίες μπορούν να γίνονται παρακολουθήσεις, που φθάνουν μέχρι αναγνώρισης φωνών, δηλαδή ταυτοποίηση των συνομιλητών, χωρίς η Αρχή να μπορεί να παρέμβει, προφανώς!
«Είμαστε εκτεθειμένοι μπροστά στην εξέλιξη των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων», είπε ο κ πρόεδρος στην Επιτροπή, και συμπλήρωσε σε δημοσιογράφους κατ ιδίαν ότι «εγώ αν ήθελα να πω κάτι ευαίσθητο, σημαντικό, δεν θα το έλεγα προφορικώς, αλλά γραπτώς»!
Και επί του συγκεκριμένου, που αφορά στις παρεμβολές κάποιου τρίτου στα κόμματα δήλωσε ότι οι τεχνικοί και η Αρχή συνεχίζουν τους ελέγχους, «χωρίς όμως χειροπιαστό αποτέλεσμα και χωρίς να έχουν εντοπίσει κάτι συγκεκριμένο». Μετά από αυτά, η κοινή διαπίστωση της Επιτροπής της Βουλής ήταν ότι «δεν υπάρχει ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ του απορρήτου των επικοινωνιών»! Δηλαδή, άχρηστη η Αρχή!
Η αλήθεια είναι ότι μήτε η Επιτροπή μήτε ο πρόεδρος της Αρχής μας είπαν τίποτε καινούργιο. Γιατί τα συστήματα παρακολούθησης που έχουν οι ξένες υπηρεσίες, όπως και η δική μας ΕΥΠ, είναι πολύ προχωρημένα για να μπορεί να τα προλάβει μια Αρχή με μερικούς τεχνικούς και διοικητικούς, που έχει συσταθεί για τα μάτια του κόσμου. Ίσα για να λέμε ότι εξασφαλίζουμε «τα απαράγραπτα δικαιώματα των πολιτών» και άλλες αερολογίες.
Και επ’ αυτού είναι το ερώτημα: Αφού όλοι οι βουλευτές της επιτροπής της Βουλής, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Αρχής διαπιστώνουν ότι δεν μπορεί να ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ το απόρρητο των επικοινωνιών γιατί δεν την κλείνουν την Αρχή, να μην κοροϊδευόμαστε και να μην ξοδεύουμε και από τα λεφτά που δεν έχουμε;
Γιατί, η πιο αποτελεσματική κίνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η διασφάλιση, αλλά η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για να βρεθεί το κέντρο που παρεμβάλλεται στα κόμματα. Κι αυτή την άρση δεν την έχει ζητήσει ακόμα καμιά εισαγγελική αρχή! Και φυσικά δεν έχει ζητήσει κανείς από την ΕΥΠ να δει μήπως κανένα γραφείο της δε λειτουργεί καλά ή μήπως παραλειτουργεί καλά για τους προϊσταμένους της.

Γιωργος Παπαδοπουλος Τετραδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: