Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Γιατί ο Βαρουφάκης μισεί και θέλει να καταστρέψει τον Τσίπρα

varoufakis-tsipras-antipaloi-650Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Πιστεύω ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει την αλήθεια. Τουλάχιστον στον πυρήνα των ισχυρισμών του για την πορεία της διαπραγμάτευσης από την αρχή ως το τέλος. Προφανώς, έχει διανθίσει τις αλήθειες που λέει με τις δικές του απόψεις, έχει στρογγυλέψει κάποιες από τις αναφορές του και έχει εξωραΐσει ορισμένα από τα σημεία που δεν τον βόλευαν.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας έξυπνος και ταλαντούχος άνθρωπος με πολλά προσόντα. Δεν μπορεί λοιπόν να μην κατάλαβε πως με τα όσα είπε στον Αλέξη Παπαχελά στήνει -σε τουλάχιστον δύο σημεία- στον... τοίχο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα....
Το αντίθετο μάλιστα αυτή είναι η πρόθεσή του.
Το γιατί θα το δούμε λίγο πιο κάτω.
Στο πρώτο, όταν υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός τον είχε καλέσει στο τηλέφωνο λίγο πριν το Eurogroup της Ρίγας για να τον διαβεβαιώσει πως όλα θα πάνε καλά καθώς είχε τις διαβεβαιώσεις της Μέρκελ και άλλων. Με αυτό θέλει να δείξει ότι το λιγότερο είναι άπειρος και αφελής καθώς τον οδηγεί στο στόμα του λύκου. Και γι αυτό συμπληρώνει ότι με βάση τα ηχογραφημένα πρακτικά που έχει οι επιθέσεις στη Ρίγα δεν στράφηκαν εναντίον του αλλά εναντίον της Ελλάδας και της κυβέρνησης συνολικά.
Το δεύτερο και σημαντικότερο σημείο είναι όταν αναφέρεται στο δημοψήφισμα και τα capital controls. Υποστηρίζει πως από την πρώτη στιγμή γνώριζαν όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου πως η προκήρυξη δημοψηφίσματος σημαίνει ότι θα έκλειναν οι τράπεζες. Και επίσης ακόμη σημαντικότερο, τονίζει πως ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να προβεί σε διάγγελμα προς τον λαό για να ανακοινώσει τη συνθηκολόγηση αλλά αυτό το αρνήθηκε, προτιμώντας το δημοψήφισμα στο ζητούσε από το λαό να ψηφίσει «Όχι» ενώ ο ίδιος είχε αποφασίσει ήδη να δεχθεί όλους τους όρους των δανειστών.
Με αυτό θέλει απλώς να υπενθυμίσει αυτή τη στιγμή που κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στον πρωθυπουργό λόγω ασφαλιστικού και πολλών άλλων ότι ο λαός πληρώνει όχι απλώς τα λάθη του κ. Τσίπρα, αλλά κυρίως το δόλο του...
Γιατί σήμερα;
Γιατί όμως ο κ. Βαρουφάκης αποφασίζει σήμερα, τόσους μήνες μετά να μιλήσει; Προφανώς όχι γιατί συμπαθεί τον κ. Παπαχελά περισσότερο από άλλους δημοσιογράφους.
Ο στόχος νομίζω ότι είναι διττός. Θέλει αφενός να πλήξει καίρια τον κ. Τσίπρα και ταυτοχρόνως να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο της επικαιρότητας σε όλη την Ευρώπη καθώς στις 9 Φεβρουαρίου θα ανακοινώσει στο Βερολίνο ένα νέο, πανευρωπαϊκό πολιτικό του κίνημα που θα ονομάζεται «Δημοκρατία στην Ευρώπη, Κίνημα 2025» ή αλλιώς DiEM25 και θα έχει ως στόχο «να βάλει… τέλος στον «κατακερματισμό της Ευρώπης»».
Είναι προφανές πως παρά τα καλά λόγια που χρησιμοποιεί ο κ. Βαρουφάκης στις δημόσιες τοποθετήσεις του για τον κ. Τσίπρα και ασχέτως αν τον συμπαθεί ή όχι ο πρώην υπουργός Οικονομικών θέλει να τιμωρήσει τον πρωθυπουργό καθώς τον χρεώνει για την προσωπική του ήττα -όπως τουλάχιστον ο ίδιος ομολόγησε. Θέλει να του δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη ζωή καθώς ουσιαστικά του καταλογίζει γνώση και δόλο ενώ ταυτοχρόνως τον παρουσιάζει ως έναν ψεύτη πολιτικάντη στο θέμα του κλεισίματος των τραπεζών.
Επιμύθιο: Ετοιμαστείτε, έρχονται νέα επεισόδια
Ο κ. Βαρουφάκης επίσης έχοντας πλήρη γνώση του τι ακριβώς σημαίνουν οι ισχυρισμοί του προσπαθεί να χτίσει το δικό του ηγετικό προφίλ που πιθανότατα θα του χρειαστεί σύντομα καθώς το κίνημά του μοιραία θα... ανακατευτεί και με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.
Πιθανότατα σε όσα υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης υπάρχει αντίλογος. Όμως θα πρέπει να τον διατυπώσει δημοσίως κάποιος, κατά προτίμηση ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Επί της ουσίας όμως των κομβικών ερωτημάτων που έχουν προκύψει.
Οι απαντήσεις συνδέονται άμεσα με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην οικονομία και με τα όσα υφίσταται η κοινωνία.

Έγραψε ο Παντελής Ζαγοριανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: