Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Αντιμέτωπος με παραπομπή για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες ο Σταθάκης

Αντιμέτωπος με παραπομπή για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες ο Σταθάκης - Κεντρική ΕικόναΕκατοντάδες χιλιάδες ευρώ οι καταθέσεις και δεκάδες τα ακίνητα πέραν του εκατομμυρίου

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Αντιμέτωπος με την παραπομπή στη Δικαιοσύνη για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης είναι πολύ πιθανό να βρεθεί ο...

Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης για την "ελλιπή" δήλωση πόθεν έσχες του 2011 καθώς τα αδήλωτα στοιχεία δεν είναι ήσσονος σημασίας ώστε η υπόθεση να κλείσει. 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι αδήλωτοι λογαριασμοί για τους οποίους ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι ήταν της μητέρας του με συνδικαιούχους τον ίδιο και τον αδελφό του περιέχουν συνολικό ποσό το οποίο προσεγγίζει τα 800.000 ευρώ. Μαζί δηλαδή με το αρχικό εκατομμύριο που δεν είχε δηλωθεί το συνολικό αδήλωτο χρηματικό ποσό αγγίζει το 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Από τη σύγκριση που έκαναν οι ορκωτοί λογιστές στην αρχική και στη συμπληρωματική δήλωση πόθεν έσχες του κ. Σταθάκη προέκυψε μεγάλη διαφορά και στα ακίνητα. Κι ενώ ο κ. Σταθάκης υποστήριξε το βράδυ της Πέμπτης ότι πρόκειται για κάποια αγροκτήματα της συζύγου του τα οποία βρίσκονται μάλιστα σε δικαστική διεκδίκηση και πως το μερίδιο συμμετοχής της συζύγου του δεν ξεπερνά το 3% τα πράγματα φαίνεται πως δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα αδήλωτα ακίνητα φτάνουν τα 38 (!) μεταξύ των οποίων δεν είναι μόνο αγροκτήματα αλλά και κτίσματα μέσα στην πόλη των Χανίων –πιθανότατα μεγάλης αξίας-, ενώ σε κάποια από αυτά το ποσοστό συμμετοχής δεν περιορίζεται μόνο στο 3% αλλά κατά περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 60%.

Όλα τα παραπάνω απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης.

Η εντολή που έδωσε η επιτροπή στους ορκωτούς λογιστές είναι να ερευνηθεί σε πρώτο στάδιο αν ο κ. Σταθάκης έχει πληρώσει τους φόρους που του αναλογούν για όλη αυτή την περιουσία (φόρο κληρονομιάς, φόρο ακινήτων κλπ) ανάβοντας μάλιστα το πράσινο φως ακόμα και για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Σταθάκη αν αυτό χρειαστεί, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά για εν ενεργεία Υπουργό.

Δικαστικοί οι οποίοι μετέχουν στην επιτροπή εξέφραζαν την άποψη ότι ο νόμος λέει πως αν η διαφορά ήταν ήσσονος σημασίας τότε η υπόθεση θα μπορούσε να κλείσει ωστόσο αυτό δεν μπορεί να ισχύσει στην περίπτωση του κ. Σταθάκη δεδομένου ότι η διαφορά μεταξύ των δύο δηλώσεων είναι τεράστια και στις καταθέσεις αλλά και στα ακίνητα.

Με αυτά τα δεδομένα οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την άποψη ότι ο κ. Σταθάκης μάλλον δεν θα γλιτώσει την παραπομπή στη Δικαιοσύνη για την δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2011, η οποία πρόλαβε και δημοσιεύθηκε χωρίς τα επίμαχα περιουσιακά στοιχεία με την κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες».


Δεν υπάρχουν σχόλια: