Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Ο Μητσοτάκης και η πολιτική ανάγνωση της “γαλάζιας” ψήφου


Κάποιοι θα έλεγαν ότι ανέβηκε επίπεδο… 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να διεκδικήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας με τον οριακό τρόπο που το έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη το 2009, όταν ξεπέρασε το 40%, πέτυχε ωστόσο να είναι δεύτερος, ξεπερνώντας τον “εκφραστή του νέου”, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ενώ ωστόσο αρκετοί πίστευαν ότι, με ευκρινή τη διαφορά του από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη...
και με δεδομένο το γεγονός ότι ο εκφραστής της καραμανλικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας έβαλε το “4” μπροστά από το ποσοστό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επέλεγε να μην υποβάλλει την Κεντροδεξιά στην… αυτολύπηση της προσφυγής στις κάλπες για επαναληπτικές εκλογές στις 10 Ιανουαρίου… του χρόνου, εκείνος το διέπραξε.
Η έκπληξη είναι αρνητική, για έναν πολιτικό που επαγγέλλεται τον εκσυγχρονισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, με δεδομένο το μπετοναρισμένο, καραμανλικό κοινό που προσέτρεξε μαζικά χθες στην κάλπη.
Όπως και κατανοεί ότι, δύσκολα θα ξαναψηφίσουν στις 10 Ιανουαρίου 400.000 Νεοδημοκράτες. Θα ψηφίσουν λιγότεροι. 
Επομένως, οι εντυπώσεις θα χαθούν. Και για άλλες δυο εβδομάδες, ο Αλέξης Τσίπρας θα παίζει χωρίς αντίπαλο, από τη στιγμή που η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα παραμένει ακέφαλη.
Θα πείτε βέβαια, τι είναι δυο εβδομάδες μπροστά στην… αιωνιότητα. Σωστή η παρατήρηση. Μόνο που, όσοι κατανοούν την ψυχολογία της κοινωνικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και διαβάζουν σωστά τις πραγματικές διαστάσεις του πολιτικού brand του Κυριάκου Μητσοτάκη ως υπουργού των κυβερνήσεων Σαμαρά, που στήριξε τον πρώην πρωθυπουργό όταν έριξε την Κεντροδεξιά στα βράχια, τον Ιανουάριο του 2015, καταλαβαίνουν… τι έρχεται.

Γι’ αυτό και η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ανεξήγητη. Και φυσικά, βεβιασμένη.


Γιατί έτσι, χάνει τις εντυπώσεις που κέρδισε με την βαθιά πολιτική και αξιοπρεπή καμπάνια του. 
Δείχνει ότι δεν κατανοεί το νόημα της “γαλάζιας” ψήφου της 20ης Δεκεμβρίου. Αδικεί τον εαυτό του. Και δίνει πάτημα σε όσους κακεντρεχείς σχολιάζουν ήδη ότι δεν είναι πια… Κυριάκος. Αλλά… Μητσοτάκης, σκέτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: