Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Εκλογές στη ΝΔ: Γιατί θα είναι ντέρμπι ο β’ γύρος – Που στοχεύουν οι μονομάχοι

Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων, τα οποία έτσι κι αλλιώς θα επισημοποιήσουν πως στη μάχη της ηγεσίας του δεύτερου γύρου δίνουν ραντεβού οι κύριοι Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης, άπαντες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκαν και στέκονται στον αριθμό-ορόσημο των 400.000 πολιτών, που δήλωσαν “παρών”. 
Το μήνυμα των στελεχών, μελών και φίλων της γαλάζιας παράταξης, η οποία μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο βρέθηκε να μετρά τρεις εκλογικές ήττες, ήταν...
πεντακάθαρο προς πάσα κατεύθυνση και άπαντα τα στρατόπεδα εντός του κόμματος.
Ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας ζητά ενότητα και συμπόρευση την επομένη των εκλογών, με στόχο μία ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, που θα ρίξει με τη στρατηγική και το νέο όραμά της στο πολιτικό καναβάτσο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ξεπερνώντας ακόμα και τα πλέον αισιόδοξα σενάρια, οι Νεοδημοκράτες έφτασαν μαζικά μέχρι το παραβάν της εκλογικής αναμέτρησης, δείχνοντας πως το ναυάγιο της 22ας Νοεμβρίου, το οποίο άνοιξε ακόμα και σενάρια διάσπασης, περισσότερο πείσμωσε, παρά αποθάρρυνε τους ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Oι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές της πρώτης Κυριακής, που επικράτησαν των αντιπάλων τους χαράσσουν ήδη τη στρατηγική τους για το δεύτερο και τελικό γύρο της αναμέτρησης.
Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχεύουν στους ψηφοφόρους των άλλων δύο διεκδικητών, του Απόστολου Τζιτζικώστα, που ήλθε τρίτος και του Άδωνι Γεωργιάδη, που κατετάγη τέταρτος, αλλά με σημαντικό ποσοστό, πιθανόν διψήφιο.
Ο κ. Μεϊμαράκης, που φαίνεται ότι θα κινηθεί κάπου λίγο πιο πάνω από το 40% δείχνει να είναι το φαβορί έναντι του κ. Μητσοτάκη, το ποσοστό του οποίου εκτιμάται ότι θα κινηθεί γύρω στο 30%.
Η διαφορά πάντως, εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, αν και θεωρείται σημαντική, δεν εξασφαλίζει απόλυτα την επικράτηση του πρώην, μεταβατικού προέδρου.
Ο κ. Μεϊμαράκης θέτει ως πρώτο στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του, έναντι του κινδύνου “χαλάρωσης” στο β’ γύρο.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει στη δυναμική που παρουσίασε η υποψηφιότητά του, η οποία ανέτρεψε τα προγνωστικά και πλασαρίστηκε δεύτερη, πολύ πάνω από τα ποσοστά που προβλέπονταν. Στόχος του είναι τώρα να αναδείξει ως κεντρικό διακύβευμα το αίτημα για ανανέωση, που είναι εμφανές και ισχυρό και στη βάση της ΝΔ.
Το ερώτημα είναι εάν και πώς θα “μετρήσουν” οι διαχωριστές πολιτικές και ιδεολογικές γραμμές, που εμφιλοχωρούν στην παράταξη.
Εάν για παράδειγμα οι ψηφοφόροι των κυρίων Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη, που θεωρούνται της λαϊκής δεξιάς, προτιμήσουν τον θεωρούμενο ως πιο “κοντινό” σε αυτό το στίγμα κ. Μεϊμαράκη, ή θα επιλέξουν και στο β’ γύρο με βάση την πρόθεσή τους να αναδειχθεί στην ηγεσία ένα πρόσωπο της νέας γενιάς, καθώς αυτό το αίτημα φάνηκε να μέτρησε στην αρχική τους επιλογής.
Άλλο σημείο επί του οποίου θα γίνει η μάχη του β’ γύρου είναι η αντιπολιτευτική στρατηγική που θα επιλέξει ο νέος αρχηγός και η στάση του απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μεϊμαράκης θεωρείται πιο ανοιχτός στις συναινετικές διαδικασίες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης πιο συγκρουσιακός.
Και οι δύο πάντως φαίνεται να επιθυμούν την επανάληψη της μεγάλης συμμετοχής, καθώς αυτό ήταν το στοιχείο που αναπτέρωσε το ηθικό της παράταξης τις τελευταίες ώρες και έδειξε τη δυνατότητα ανασυγκρότησης και προβολής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: