Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Oι 'γρίφοι' της Λαγκάρντ και οι απαντήσεις τους

* Τι προσδοκά από την κυβέρνηση η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ και τι θα συμβεί μετά την Τρίτη 

* Τα όχι και τόσο «ψιλά» γράμματα για τη σχέση Ελλάδας - Ταμείου υπό το βάρος των ραγδαίων εξελίξεων

«Προσδοκώ πως, το αργότερο, μέχρι το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουνίου η Ελλάδα θα κατορθώσει να καταβάλλει τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα πρέπει να ξεκινήσει μια σειρά από διαδικασίες», δήλωσε...
το βράδυ του Σαββάτου, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο CNBC η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ.
Εν μέσω ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στη χώρα, οι δηλώσεις της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ πέρασαν στα «ψιλά», ωστόσο σίγουρα κρύβουν μεγάλο ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα.
Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει την - ενοποιημένη - δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ έως τις 30 Ιουνίου. Πρόκειται για τη συγχώνευση των τεσσάρων δόσεων - σε μια ενιαία - που όφειλε για τον μήνα Ιούνιο προς το ΔΝΤ η Ελλάδα.
Η κυβέρνηση είχε καταθέσει το αίτημα για ενοποίηση των δόσεων στις 4 Ιουνίου, ήτοι τη μέρα που έπρεπε να δοθεί η εντολή για την πληρωμή της πρώτης από τις τέσσερις δόσεις προς το Ταμείο.
Το θέμα επανήλθε χθες στο προσκήνιο όταν η Κρ. Λαγκάρντ ρωτήθηκε για τις προσδοκίες της από την ελληνική κυβέρνηση, στον απόηχο μάλιστα της απόφασης της τελευταίας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.
Ποια είναι λοιπόν η σειρά διαδικασιών που θα πρέπει να ξεκινήσει, κατά τη Λαγκάρντ, ως αποτέλεσμα της μη καταβολής της δόσης;
Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Ταμείο ανακοίνωσε ότι η καθυστέρηση της εξόφλησης της δόσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν συνιστά χρεοκοπία, αλλά ληξιπρόθεσμη οφειλή.

«Εάν δεν πληρωθεί η δόση, η Ελλάδα παραμένει μέλος του ΔΝΤ, διασφαλίζει την πρόσβασή τις στην τεχνογνωσία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Ταμείου, αλλά δεν μπορεί να λάβει νέα κεφάλαια, μέχρις ότου εξοφληθούν οι οφειλές», εξήγησε η Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εάν μια δόση δεν καταβληθεί, τότε ενεργοποιούνται άμεσα οι σχετικές διατάξεις. Η Ελλάδα περνάει τυπικά σε καθεστώς αθέτησης πληρωμής και η Λαγκάρντ οφείλει να ενημερώσει για τις εξελίξεις το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.
Ελλάδα και ΔΝΤ συνεργάζονται καθαρά σε τυπικό επίπεδο και ο επανακαθορισμός της «σχέσης» τους κρίνεται επιβεβλημένος. 
 Η Ελλάδα μπορεί να μην θεωρείται άμεσα μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει, ωστόσο το πλήγμα στην αξιοπιστία της δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Μαρίνα Φούντα

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: