Ο λόγος για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την κυνική ομολογία του ότι έσυραν τη χώρα σε δημοψήφισμα, έκλεισαν τις τράπεζες και επέβαλαν capital controls για να παραμείνουν στην εξουσία-αναφέρει το ρεπορτάζ του "Πρώτου Θέματος"
«Το πρόγραμμα δεν θα ψηφιζόταν στη Βουλή και θα έπεφτε η κυβέρνηση, γι' αυτό προχωρήσαμε σε δημοψήφισμα»...
δήλωσε χαρακτηριστικά στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο κ. Τσακαλώτος. Διαφορετικά θα έπρεπε να πάμε σε εκλογές» είπε συμπηρώνοντας ωστόσο πως θα ήταν «καλύτερο να πηγαίναμε σε δημοψήφισμα ένα μήνα πριν».
Και χθες στο αμερικανικό δίκτυο CNN και την Κριστιαν Αμανπούρ δήλωνε: «Η πρόταση των θεσμών δεν είναι βιώσιμη. Δεν δημιουργούσε τις συνθήκες για να κάνουμε όσα υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσαμε να το θέσουμε στη βουλή γιατί δεν θα ψηφιζόταν και θα έπεφτε η κυβέρνηση. Για αυτό προχωρήσαμε στο δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο λαός αν είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός. Αν απαντήσουν ''Ναι'', θα το σεβαστούμε. Αν πούνε ''Οχι'', θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση, για μία συμφωνία βιώσιμη».
Μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και με τους Έλληνες να πρέπει να πουν «ναι» ή «όχι» στο ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις δεν δίστασε να δηλώσει πως «ρισκάρουμε τη ρήξη με την Ευρώπη για να την αλλάξουμε», ενώ την ίδια στιγμή καλούσε «να σταματήσει η φιλολογία με το Grexit».
Ερωτηθείς εάν θα «κουρευτούν» οι καταθέσεις ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε «όχι». Επικαλέστηκε, ωστόσο δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ ο οποίος είπε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν μπορούμε να λύσουμε τα πολιτικά σας προβλήματα και πρόσθεσε ότι κ. Ντράγκι έχει δώσει χώρο στην Ελλάδα: «Θεωρώ ότι λόγω δημοψηφίσματος θα δώσει ένα περιθώριο».
Χθες είπε επίσης ότι ένα «ναι» στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής θα σημαίνει ήττα των κυβερνητικών θέσεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων ανέφερε ότι αν ο ελληνικός λαός πει «ναι» στις προτάσεις των Θεσμών, τότε αυτό θα σημαίνει πως οι θέσεις της κυβέρνησης θα έχουν απορριφθεί, ωστόσο, δεν θέλησε να κάνει εικασίες επί των πολιτικών επιπτώσεων.
Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Τσακαλώτο «προφανώς θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία, την οποία δεν θα μπορούσε να περάσει η ελληνική κυβέρνηση με την τωρινή της μορφή» για αυτό και τόνισε ότι η κυβέρνηση ζητάει από τον ελληνικό λαό να της δώσει τη δύναμη στο δημοψήφισμα, ώστε «να δώσει μάχη» προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους θεσμούς η οποία θα είναι «βιώσιμη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου