Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Μέρκελ και Ομπάμα στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα

 G7: Μέρκελ και Ομπάμα στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα

Σαφές μήνυμα προς την Αθήνα έστειλαν από την σύνοδο των G7 η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η Μέρκελ διεμήνυσε πως... το ελληνικό πρόβλημα «δεν έχει λυθεί ακόμη». Οχι μόνο αυτό, αλλά επεσήμανε πως «οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν φτάσει ακόμη το επιθυμητό επίπεδο». Συγκεκριμένα, δήλωσε: 


«Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί - από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό», δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, απαντώντας σε ερώτημα εάν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Η κυρία Μέρκελ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε ακόμη στην χθεσινή επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ σημείωσε ότι την G- 7 ενημέρωσε σχετικά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Από την πλευρά του ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε την ανάγκη να κάνει η Ελλάδα μεταρυθμίσεις και να επιστρέψει σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ. Οπως είπε, θέλει να στείλει η Ελλάδα εναλλακτικές προτάσεις γρήγορα, ώστε να μπορέσει να τις συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Στο επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα στους G7
Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση που είχαν στη Γερμανία.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.
Το μήνυμα Ομπάμα σε Ελλάδα και Ε.Ε.
Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.
Η Αθήνα ετοιμάζει βελτιωμένη πρόταση
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει αντιπρόταση για να αρθεί το αδιέξοδο, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να την έχει στα χέρια του την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για την τριμερή με Μέρκελ και Ολάντ.
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών και με το χρόνο πια να κυλάει αντίστροφα, το πρωθυπουργικό επιτελείο βάζει μπροστά ένα πακέτο βελτιωτικών προτάσεων στην κατεύθυνση για συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Στόχος της Αθήνας είναι ο Αλέξης Τσίπρας να προσέλθει στην τριμερή συνάντηση που θα έχει την προσεχή Τετάρτη στις Βρυξέλλες με την αντιπρόταση ανά χείρας.
Επιπλέον, μετά τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες του Έλληνα πρωθυπουργού με Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Φρανσουά Ολάντ, η κυβέρνηση προσδοκά πια πολιτική λύση που θα δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επεξεργασία της εν λόγω πρότασης δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει αλλαγές στον χαμηλό και μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και στο δημοσιονομικό κενό.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: